oš vladislav ribnikar
Foto: Alo/Tanjug

Potresno! Prva godišnjica stravičnog masakra u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, kada je ubijeno devet učenika i čuvar škole Dragan Vlahović, obeležena je juče u Beogradu, ali i širom Srbije! Mediji su na minut prekinuli svoje programe, oglasila se sirena, a uplakani roditelji ubijene dece i njihovi rođaci ispred škole - prizor su koji je rastužio ceo region!

oš vladislav ribnikar

Tanjug

 

Kosta K. (13) je tog kobnog jutra 3. maja 2023. godine u 8.41 sa pištoljem uleteo u svoju školu i pucao u drugare. Najpre je upucao Dragana Vlahovića, čuvara škole, zatim je pucao u dežurne učenice, a potom je krenuo ka svojoj učionici. Usmrtio je ukupno devet učenika. Samo 24 sata kasnije dogodio se drugi masakr, kada je Uroš Blažić (21) iz Dubone pucao na meštane svog sela i Malog Orašja, ubivši njih devetoro.

Peticija da 3. i 4. maj budu dani sećanja na žrtve masakra!

 

Članovi užeg veća Multidisciplinarnog tima za uspostavljanje memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva i članovi Viktimološkog društva Srbije pozvali su juče sve da dođu na Tašmajdan i potpišu peticiju da 3. i 4. maj budu dani sećanja na žrtve masakra u Srbiji i odaju počast žrtvama.

- Dane 3. i 4. maj pamtimo kao najtužnije dane za Srbiju. Da se oni ne zaborave i da se nikada ne ponove, moramo da radimo na poboljšanju društva i setimo se onih koji su bili žrtve nezapamćenih zločina u „Ribnikaru“, Malom Orašju i Duboni - rekla je govornica Jasmina Nikolić iz Viktimološkog društva.

Obeležavanje godišnjice masakra u „Ribnikaru“ počelo je juče u 8.40 sati oglašavanjem sirena. Zvuci sirena rastužili su sve i istovremene ledili krv u žilama, podsećajući na nečovečni čin koji je počinio tinejdžer. Mediji u Srbiji su u 8.41 na jedan minut prekinuli emitovanje programa u znak sećanja na ubijene u tragediji. Svi TV ekrani bili su zatamnjeni.   

oš vladislav ribnikar

Tanjug

 

Roditelji ubijene dece, njihovi rođaci, prijatelji, ali i brojni sugrađani okupili su se u ranim jutarnjim satima ispred škole, gde su ostavljali belo cveće, a u rukama držali sveće. Tišinu ispred škole prekidali su jecaji, dok je gotovo sve vreme lila kiša kao iz kabla.

Aleksandar Vučić

Foto: Instagram/budućnostsrbijeav

 

Predsednik položio cveće za žrtve

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić juče se u ranim jutarnjim satima poklonio žrtvama masakra i položio cveće u školi „Vladislav Ribnikar". Predsednik je kasnije na Instagramu napisao:

„Pre tačno godinu dana svanulo je poslednje školsko jutro za naših devet anđela i čoveka koji ih je čuvao i o njima očinski brinuo. Prošla je godina od nezapamćene tragedije koja je ostavila neizbrisiv ožiljak na duši cele zemlje, ali nisu prošli bol, neverica i neizmerna tuga. Iza bezumnog čina koji je u trenu ugasio živote, budućnost i snove Ane, Sofije, Mare, Andrije, Bojane, Angeline, Eme, Katarine, Adriane i njihovog čika-Dragana ostala je praznina, ali i strašna opomena celom društvu da svim snagama čuvamo našu decu od svakog zla, opasnosti i pretnje. Na to nas obavezuju njihovi snovi i sve ono što su mogli da postanu. Učinićemo sve da se kao zemlja uzdignemo posle ovog užasa koji nas je zadesio. Izražavam iskreno i najdublje saučešće porodicama ubijenih. Neka počivaju u miru“, napisao je predsednik. 

- I nebo plače za našom ubijenom decom, ovo je neizdrživa bol. Ovo ne sme nikada da se zaboravi - kratko je prokomentarisala jedna od okupljenih sugrađanki, držeći sveću u rukama.

Za građane i sve koji su želeli da obeleže godišnjicu tragedije  omogućeno je upisivanje u knjige sećanja tokom celog dana ispred ulaza u školu.

U Ulici kralja Milutina 10, ispred „Ribnikara“, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i s crvenim olovkama kao simbolom izgubljenih mladih života.

U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih. Kako je ranije rečeno, likovna instalacija je postavljena kao simbol zajedničkog sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju memorijalnog centra.

miloš vučević

Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic

 

Premijer i ministri ispred škole

Premijer Srbije Miloš Vučević i deo ministara u vladi položili su juče cveće ispred Osnovne škole Vladislav Ribnikar. Vučević i ministri u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović, Dejan Ristić, Milica Đurđević Stamenkovski i Tomislav Momirović upisali su se u knjigu sećanja ispred škole, posle polaganja cveća.

 

Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom tragedije.

Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole obeležena je na više lokacija u Beogradu. Nakon nekog vremena ljudi su pošli ka Tašmajdanskom parku, gde je ispred spomenika Desanki Maksimović postavljen video-bim. Na njemu su se smenjivale fotografije ubijene dece sa po nekoliko reči koje ih najbolje opisuju: Ana Božović (ljubav, radost, čisto srce), Bojana Asović (duhovita, uporna, brižna, hrabra), Ema Kobiljski (radost, hrabrost, ljubav), Adriana Dukić (nasmejana, kreativna, vesela), Andrija Čikić (maestro, drugarčina, mali princ), Mara Duša Anđelković (svoja, pametna, dobra), Angelina Aćimović (umetnost, ljubav, dobrota), Sofija Negić (plemenita, autentična, kreativna). Na video-bimu se smenjivala i fotografija ubijenog Dragana Vlahovića uz reči „blagodetan, harizmatičan, dostojanstven“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading