sveća
Foto: Alo/Shutterstock

Prvomajski praznik ili ti u narodu poznat kao uranak je dan koji sa bližnjima rado provodimo u prirodi mahom uz roštilj, piće, muziku i dobru zabavu posebno je drag među našim sugrađanima jer se vezuje za odmor, uživanje i druženje. Ipak, ne treba zaboraviti na onu njegovu drugu stranu, kada dobro druženje, usled različitih okolnosti, trenutku može postati tragično. U prošlosti su se dešavale tragedije koje se i danas spominju. 

CRNI URANAK Ove tragedije su potresle Srbiju za 1. maj, a među njima je i smrt 15 dece

Foto: RINA

 

 

Jedan takav prvomajski uranak još od 2013. godine pamte Kraljevčani zbog smrti Aleksandre Pantović (20).

Aleksandra je, naime, devojka koja je sa dvadesetak drugova i drugarica odlučila da praznik rada te 2013. proslavi u kolibi u selu Obrva kod Kraljeva. I sve je bilo uobičajeno - roštilj, muzika, dobra zabava, piće, dok u kolibi nije izbio požar.

Njeni prijatelji su u tom trenutku bili okupljeni oko roštilja u dvorištu, a jedino je ona spavala u drvenoj kućici, ni ne sluteći šta se dešava.

Vatra koja je izbila na plinskoj boci a potom se proširila na kante sa benzinom progutala je malu, drvenu vikendicu za čas, toliko brzo da Aleksandra nije imala vremena da se spasi.

Prema izjavama datim u policiji, njeni prijatleji su čuli vrisak i dozivanje upomoć, ali su bili bespomoćni da bilo šta učine.

Grupa mladih ljudi nije imala nikakva iskustva sa merama obezbeđenja od požara. U pitanju je tzv. munjeviti požar koji se dogodi u nekoliko sekundi. Drvena brvnara izgorela je kao kutija šibica, a vatrogasci koji su stigli veoma brzo nisu uspeli ništa da učine kako bi spasili devojku.

Hitna pomoć i policija

Foto: Alo/ilustracija

 

Napad sekirom i ubadanje nožem

I prvomajski uranak 2015. godine ostaće upamćen po stravičnim incidentima koji su se dogodili jedan za drugim. Najpre su se dve grupe izletnika, mladića i devojaka, koji su Prvi maj odlučili da dočekaju na planini Cer, verbalno sukobile.

Ubrzo je izbila opšta tuča. Jedan od učesnika sukoba R. M. je sekirom naneo povrede mladiću koji je, nakon ukazivanja lekarske pomoći u Šapcu, upućen u Urgentni centar u Beogradu gde je ostao na lečenju.

Kako mediji pisali, R. M. je nakon ovog čina pobegao, ali ga je policija brzo pronašla i stavila mu lisice na ruke, a na teret mu je stavljeno krivično delo pokušaj ubistva.

Istog dana u Mačvanskoj ulici u Šapcu A. S. iz ovog grada usmrtila je Ljubinka S. u njegovoj kući. Kako smo tada saznali, žena je nakon kraće svađe više puta ubola čoveka oštrim predmetom usled čega je preminuo.

Komšije su kasnije ispričale da je A. S. često dolazila kod Ljubinka, da su voleli da popiju i da su se često svađali, zbog čega se pretpostavlja da je okidač za ovaj sukob bio alkohol. Otkrile su komšije i da ovo nije prvi put da A. S. ubada Ljubinka nožem, ali i da on, iako bučan kad popije, nije bio nasilan čovek.

nato bombardovanje

Printscreen

 

 

Smrt petnaestoro dece i na desetine odraslih

Ipak, najupečatljivi događaj koji će Srbija pamtiti jeste smrt na desetine putnika i petnaestoro dece koji su se našli u autobusu koji je putovao ka Prištini 1999. godine, 18 kilometara daleko od tog grada, u Lužanama.

Bio je to trideset i deveti dan NATO bombardovanja koje je treslo Srbiju. Ispaljen je projektil koji je udario u sredinu autobusa i prelazio most na reci Lab. Od siline udarca autobus se prepolovilo a broj žrtava počeo je da se niže.

Različiti izvori navode različite brojeve žrtava, ali ono u čemu su složni jeste da je poginulo 15 dece. Među njima su i Marija (15) i njen brat Nikola Petrović (17), po kojima se danas zovu dve ulice u Gračanici.

 

Policija

Foto: Valjevska posla

 

 

Sukob dva prijatelja prerastao u pokušaj ubistva

I prvomajski uranak te 2019. godine ostaće upamćen po krvavom obračunu dva bivša prijatelja, nakon kog je jedan završio na operacionom stolu a drugi u pritvoru.

Naime, u noći između utorka i srede, napadnut je harmonikaš i pevač Slobodan Betulić Betula (64) u jednom ugostiteljskom lokalu u selu Bumbarevo kod Knića. Na njega je nož potegao T. M. (66), njegov nekadašnji prijatelj, i zadao mi čak sedam ubodnih rana.

Svedoci brutalnog ubadanja ispričali su da su njih dvojica sedeli za istim stolom i normalno razgovarali, sve dok nije izbila svađa. T. M. je potom izašao iz kafane da bi se ubrzo vratio sa nožem u rukama. Nasrnuo je na muzičara i ubo ga u sto nekoliko puta.

U Kliničkom centru Kragujevac potvrđeno je da je Betulić hitno operisan i da je primljen sa ukupno sedam uboda, da sada nije životno ugrožen i da je njegovo stanje stabilno. U međuvremenu, uhapšen je T. M. (66) i određen mu je pritvor.

Betulić je inače osnivač manifestacije "Čaša vode sa izvora", a široj javnosti u Srbiji poznat je po ulozi u seriji "Srećni ljudi". Autor je na stotine narodnih pesama.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading