Bor
Foto: Alo/Dejan Briza

Ovo je nalaz veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu koji su utvrdili da je Dalibor S. krivično delo za koje se tereti mogao da počini u stanju povišene emocionalne napetosti, konzumiranja anksiolitika i specifične strukture ličnosti, piše "Blic".

Dr Svetlana Pajić Savić, predstavnik komisije veštaka, potvrdila je da je tokom ispitivanja Stevanović potencirao da voli suprugu i da kod njega nisu registrovane sumanute ideje.

- Ni u jednom segmentu ispitanik ne odstupa od psihički zdrave osobe, kakva je i on sam. To je potvrđeno i procenom svih psihičkih funkcija testovima kao i procenom psihologa. Dobro poznaje socijalne norme i razlikuje dobro od lošeg. Prilikom perioda veštačenja ni u jednom momentu nije odstupao od uobičajenih normi funkcionisanja zdrave osobe – istakla je dr Pajić Savić.

Ona je potvrdila i nalaz da on u odnosu sa suprugom demonstrira zavisno ponašanje, da suštinski ne prihvata da su odnosi bračne zajednice okončani, ali da i takva njegova percepcija nema elemente patogenog stanja.

- Opis emocionalnog odnosa prema supruzi i bračnoj zajednici, i pri takvoj njegovoj percepciji situacije, podvodi se pod emotivno reagovanje, a ne kao abnormalno psihičko stanje. Ispitanika karakteriše specifična struktura ličnosti koja ne spada u poremećaj. On zna da je brak razveden, ali u emotivnom smislu još postoji zavisnost u odnosu na suprugu o kojoj govori sa poštovanjem i ljubavlju, i to stalno potencira. Emotivno je reagovao svaki put kada su se pominjali supruga i dete. U situacijama koje nisu frustrirajuće i stresne on može da adaptira svoje ponašanje i stavi pod kontrolu emocionalnu napetost, emocije i impulsivnost - navela je ona.

Dr Pajić Savić je navela da je razvod i verbalni konflikt sa suprugom on doživljavao stresno usled čega je rasla emocionalna napetost.

- U takvoj situaciji kontrolni mehanizmi na nivou strukture ličnosti su popustili. Izvršenje dela, ako ga je počinio, moglo se dogoditi usled povišene emocionalne napetosti, konzumiranja anksiolitika i specifične strukture ličnosti koja je opisana u nalazu. Upravo je detaljno opisana struktura ličnosti u korelaciji sa deliktnom situacijom – navela je dr Pajić Savić.

Advokat Saveljić je izrazio zahvalnost veštaku istakavši da će, po njegovom mišljenju, taj nalaz biti krunski dokaz što se tiče pravne ocene krivičnog dela, budući da odbrana zastupa tezu da se ne radi o pokušaju teškog ubistva.

Kako je "Blic" pisao, Dalibor se tereti za pokušaj teškog ubistva na podmukao način za šta se može izreći kazna od 10 godina zatvora do doživotne robije. On je optužen da delo počinio podmukao način tako što je davio bivšu suprugu stežući joj vrat plastičnim vezicama, ali su je u zadnji čas spasile komšije.

Udarao je pesnicama, pa pokušao da udavi

Prema optužnici, Sandra je kritičnog dana dozvolila Daliboru da vidi sina, a nakon što je predala dete i ušla u zgradu u kojoj živi u Nišu okrivljeni joj je prišao sa leđa i najpre stezao za vrat i gušio, a zatim je jednom rukom stezao za grkljan i pesnicom udarao u glavu.

- Nakon toga joj je glavu udarao u pod a zatim joj oko vrata navukao plastičnu vezicu i zategao kako bi je ugušio usled čega je izgubila svest – stoji u optužnici.

Dečak koji je izašao iz automobila je vrištao, plakao i udarao oca kako bi pomogao majci da se odbrani pričajući "pusti mamu". Sandra je zadobila prelom donje vilice i druge povrede koje su zbirno okarakterisane kao teška telesna povreda, kao i niz lakih povreda.

Stevanović je na početku suđenja priznao krivično delo, ali je negirao kvalifikaciju da se radi o pokušaju teškog ubistva. On se branio da od razvoda nije bio isti čovek i da mu je "pao mrak na oči" kada je pred vratima stana u kojem je nekada živeo navodno video nepoznatog muškarca.

Sandra je demantovala je da je iko bio toga dana ispred njihovog stana. Ona je rekla da je poslednjih godinu dana Dalibor bio jako ljubomoran, da je ranije pretio da će da naudi prvo sebi, a potom i njoj i detetu, te da je dva puta prekršio zabranu prilaska.

Veštak Zavoda za sudsku medicinu iz Niša dr Ivan Stojanović izjavio je na jednom od prošlih ročišta da plastične vezice koje je on navukao oko vrata bivšoj supruzi bile su dovoljno jako stegnute da uzrokuju smrtni ishod.

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading