prva otmica zemunskog klana
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Otmica Novaka Stevanića (22) i pljačka sefa iz stana njegove porodice iz kojeg su pripadnici zemunskog klana odneli četiri i po kilograma zlata, dijamante, satove, oružje i gotovinu, čija se ukupna vrednost danas procenjuje na 500.000 evra, dogodila se 22. avgusta 1997. godine, ali se suđenju još ne nazire kraj.

Ovaj maratonski proces traje već 26 godina, a prvi put je odložen pre godinu i po dana kada je sudija Vesna Božović Milošević koja je vodila postupak od početka otišla u penziju. Slučaj je potom poveren sudiji Dušanu Agatonoviću, za kojeg se već tada znalo da je izabran za sudiju Apelacionog suda. Dodelom postupka sudiji Živku Jevđenijeviću, suđenje je po treći put počelo iznova.

Ovo je izazvalo ogorčenje kod Novakovog oca Zorana Stevanića, koji pokušava da istera pravdu do kraja jer mu se sin pre samoubistva, koje je počinio sedam meseci posle otmice, požalio da su otmičari posle pljačke nastavili da mu prete.   

- Bilo bi u redu da je sudija Agatonović završio dokazni postupak i doneo presudu. Borim se za istinu o smrti svog sina punih 27 godina, a sud me sputava da se i izborim do kraja - kaže Zoran Stevanić.

Ovaj slučaj je dodeljen sudiji Dušanu Agatonoviću u maju 2023. godine, kada je sudija Vesna Božović Milošević otišla u penziju. Kada je predsednik sudskog veća Agatonović izabran za sudiju Apelacionog suda u Beogradu, očekivalo se da će suđenje samo formalno krenuti iznova, ali je novi sudija Živko Jevđenijević odlučio da sve optužene sasluša neposredno.

Šef zemunskog klana Novaku zapalio sveću    

Nikola Bajić je tokom postupka otkrio da mu je šef zemunskog klana Dušan Spasojević rekao da su preterali u vezi s malim, misleći na Novaka Stevanića kada se mladić ubio.

- Kazao mi je da mu je zapalio sveću. Mislim da ga je to proganjalo. Spasojević se nije osvrtao kada su bili u pitanju  narkomani i kriminalci, ali ovog mladića mu je bilo žao - rekao  je Nikola Bajić.

Nikola Bajić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu Zorana Uskokovića Skoleta 27. aprila 2000. godine, rekao je da se oseća krivim, iako je samo čuvao otetog Novaka, dok su ostali optuženi negirali krivicu. Osim Bajića, na optuženičkoj klupi su još penzionisani policajac Milan Radukić, nekadašnji pripadnik Žandarmerije Saše Đajić i bivši pripadnik zemunskog klana Goran Ristić.

Do sada je kao svedok dva puta saslušan Dejan Milenković Bagzi, koji je još uvek pod zaštitom MUP-a jer je bio svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića. On je rekao da nema neposredna saznanja, ali da je na osnovu onoga što je kasnije čuo zaključio da su četvorica optuženih „možda učestvovala“ u otmici. Naveo je da se 1997. godine, kada je opljačkan sef u kafiću „Кotobanja“ koji je držao Ljubiša Buha Čume, govorilo o otmici Novaka Stevanića i pljački sefa.

Novakov otac će odlukom suda biti saslušan 30. maja, kada je zakazan nastavak suđenja.

Čume strahuje za bezbednost

Ključni svedok Ljubiša Buha Čume je u izjavi u policiji tokom pretkrivičnog postupka otkrio mnoge detalje ovog slučaja, ali je u maju 2021. u Višem sudu u Beogradu rekao da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči o kidnapovanju studenta Novaka Stevanića. On je zamolio sud da se isključi javnost jer je, kako je rekao, ostao bez policijskog obezbeđenja.

 - Želim da svedočim, ali ne mogu dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost, i zbog ovog postupka i zbog svega - rekao je Buha, i dodao da o tome ima i papir, ali da se ništa ne preduzima.

 

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading