lavina
Foto: Alo/Printscreen

Iskusni srpski planinari Žarko Čiča (42) i Miloš Ristić (33) pronađeni su mrtvi u utorak na području planine Triglav u Julijskim Alpima u Sloveniji.

U subotu je prijavljen njihov nestanak i tada je počela opsežna potraga za njima. Timovi za spasavanje pronašli su Srbe na početku slovenske planine Triglav, na ukrštanju s alpinističkom Nemeškom rutom i klasičnom Čez Prag, a sumnja se da su oni prilikom penjanja pali u ambis, navela je Policijska uprava Kranja.

Kako saznajemo, s njima je trebalo da krene i alpinista Zoran Pernjaković, ali im je u petak po podne javio da je odustao. Zoran je pitao alpiniste iz Slovenije o terenu i vremenskim uslovima, a potom je Žarku i Milošu rekao da niko od drugih planinara neće ići tom rutom, ali su oni ipak odlučili da krenu.

Planinari

Foto: Printskrin

 

Njihove porodice su se zabrinule kada su primetile da nisu onlajn. Kako saznajemo, Miloševa supruga je pozvala Zorana Pernjakovića u nedelju i pitala ga da li ima Žarkov broj telefona jer joj se muž ne javlja. Ona je tada prijavila njihov nestanak i Gorska služba Slovenije je krenula u potragu. Njihovi automobili nađeni su u podnožju doline na parkingu, kao i vreće za spavanje, ali do njih nije moglo da se dođe jer su vremenski uslovi bili loši. U utorak ih je našao helikopter, i to na početku rute, gde ih je najverovatnije oborila lavina.

Prema rečima alpinista, uspon koji su Žarko i Miloš planirali da osvoje tehnički uopšte nije zahtevan. Obojica su bili iskusni alpinisti koji su osvojili puno više ozbiljnijih i rizičnijih vrhova od ovog u Sloveniji. Nesreća se najverovatnije dogodila jer su zanemarili vremenske uslove i oglušili se o upozorenje da im preti opasnost od lavine.    

Večan vam pomen, hrabri momci

Prijatelji su se juče na društvenim mrežama opraštali od nastradalih navodeći da je njihova pogibija veliki gubitak za planinarsku porodicu: „Ko nije probao ne zna šta je magija, ko nije doživeo ne zna šta je bol, saučešće porodicama“, „Večan vam pomen, hrabri momci!“, „Bože dragi ne mogu da verujem. Tuga, tuga za vrhunskim planinarima“.

Miloš je iza sebe ostavio suprugu i maloletno dete. Od nastradalih planinara oprostili su se njihovi prijatelji, ali i strastveni planinari, koji su za njih imali samo reči hvale.   

„Naše prijatelje pronašla je Gorska služba Slovenije pod pretpostavkom da ih je lavina oborila na prvoj četvrtini uspona sa takozvane Bele ploče ili obližnje Bučarjeve stene. Poslednji pozdrav od mene, dobri ljudi, jedni od retkih mojih planinarskih uzora, ostaćete mi u srcu i duši“, napisao je jedan prijatelj planinara na Fejsbuku, gde je objavio njihove fotografije.

Žarko Čiča bio je poznati alpinista koji je svoja osvajanja objavljivao na svom Fejsbuku. Pretežno je išao sam u avanture, a ljudi su obožavali da gledaju predele i vrhove planina koje je slikao. On je dugo živeo u Švajcarskoj, a potom se preselio u Nemačku. Slobodno vreme provodio je na planinama i Alpi su mu takoreći bili u krvi. S druge strane, Ristić je bio dosta ozbiljniji planinar, ali on svoje objave nije toliko često delio na društvenim mrežama. Ristić je, prema rečima sagovornika, s porodicom živeo u Italiji. Bio je ljubitelj miksovanog terena (sneg, led, stena), kao i zaleđenih vodopada. Osvojio je preko 50 vrhova koji su bili jako zahtevni.

Planinarski savez Srbije izrazio je juče saučešće porodicama, prijateljima i planinarskoj zajednici u regionu povodom tragične pogibije Žarka Čiče i Miloša Ristića.

 (M. M.)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading