Zoran Marjanović
Foto: Alo/Vladimir Marković

Prvo ročište Zoranu Marjanoviću (45), optuženom za ubistvo supruge Jelene, održano je juče u Višem sudu u Beogradu i trajalo je svega 15 minuta. Suđenje je obeležila burna rasprava odbrane i sudije, ali i Zoranovo insistiranje da ne odgovara ni na čija pitanja.

U pitanju je ponovljeno suđenje, jer je Marjanović prvostepeno osuđen za ovaj zločin 22. jula 2022. godine na 40 godina zatvora, a tu presudu je Apelacioni sud u Beogradu oborio 25. decembra prošle godine i zbog toga je sudski proces krenuo iz početka.

Na jučerašnjem ročištu okrivljeni je trebalo da iznese odbranu povodom optužbe da je pevačicu Jelenu, s kojom je bio u braku, usmrtio 2. aprila 2016. na nasipu u beogradskom naselju Borča.

Čim je stao za govornicu, Marjanović je istakao da, po savetu svojih branilaca, tokom celog sudskog procesa neće odgovarati na pitanja suda, tužilaštva, kao ni svojih advokata.

Ataimages

 

Cela porodica mora da svedoči

Na sledećem sudskom pretresu očekuju se svedočenja Zoranovog sina Uroša, brata Miloša i snajke Milice Marjanović, kao i policajca Borisa Pucića.

Zoran je bio uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po dana nakon ubistva, i tada je u pritvoru proveo 10 meseci. I pre toga je bio privođen, ali je posle ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Sledeći put našao se u pritvoru nakon prvostepene presude, u julu 2022. godine, a pušten je nakon 14 meseci, što znači da je u pritvoru bio ukupno dve godine.

- Životom i slobodom garantujem da sam govorio istinu, nema potrebe da ponavljam - naglasio je Zoran na početku svedočenja.

Nakon toga sudija mu je objasnila da će mu ipak postaviti neka pitanja, a da on ne mora da odgovara na njih, ako smatra da nisu u njegovom interesu.

Ona ga je pitala da li može da opredeli vreme u koje je kobnog dana stigao na nasip s ćerkom i suprugom.

- To je sve rečeno u transkriptima. Nema potrebe da ponavljam. Ja sam svoju odbranu izneo više od 10 puta - istakao je Marjanović, a njegov advokat Stefan Jokić rekao je da „sudija pokušava da iznudi iskaz“ od njegovog branjenika.

Foto: Alo.rs

 

Predsednica sudskog veća je nakon toga pitala optuženog da li se zabrinuo prvi put kada je video da mu nema supruge na nasipu, a njegovi advokati su Marjanoviću dobacili „nemoj da odgovaraš”, na šta je sudija rekla: „Branioci očigledno ne poznaju Zakon o krivičnom postupku”, usput ih upozorivši da poštuju pravila ponašanja u sudnici.

Nakon toga sudija je Zoranu uputila poslednje pitanje, želeći da čuje da li zna gde su bili njegov otac i brat u trenutku nestanka Jelene Marjanović.

- Sve sam već rekao, sudija. Ne znam kako više da vas uverim da govorim istinu. Samo sam istinu govorio, iznova i iznova - kazao je Zoran.

Zamenica višeg javnog tužioca pitala je tada sudiju da li će se Marjanović kroz ceo postupak braniti ćutanjem ili će na neka pitanja ipak da odgovori, a njegovi advokati su podsetili da „to nije ćutanje, već da samo neće odgovarati na pitanja suda, tužilaštva i svojih advokata“.

- On je već odgovorio na 250 pitanja i detaljno je izneo svoju odbranu - naglasio je Zoranov advokat Veljko Delibašić.

Sledeće ročište zakazano je za 19. april.

(Slađana Stepanović)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading