sombor udes
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Nepune dve godine od saobraćajne nesreće suđenje je ušlo u završnicu, a veštaci saobraćajne i mašinske struke sa Tehničkog fakulteta u Novom Sadu utvrdili su da je Natašin auto bio u pokretu u momentu sudara uprkos tome što je ona rekla „da je stala da izvuče dečju guralicu iz vozila i da se Luka onda zakucao u nju“. Prema rečima Lukine sestre, dr Vujanić pokušava da izvrne istinu nasuprot mišljenju komisije koja je detaljno rasvetlila nesreću i udeo optužene.  

 - Posle 23 meseca od događaja, saslušanja svedoka i veštaka koji su utvrdili da je optužena izazvala udes, u slučaj je odjednom upao veštak od 76 godina, koji nije upućen u detalje jer nije angažovan od početka suđenja. On pokušava da utiče na ishod ovog suđenja, dok sudija Osnovnog suda u Somboru Aleksandra Medurić Kalčan odbrani samo dodatno ispunjava želje umesto da okonča postupak i optuženoj izrekne najstrožu moguću kaznu - ogorčeno kaže Dijana Jovović, i ističe da su svi argumenti protiv optužene.

sombor udes

Menjač Natašinog automobila posle udesa zatečen u drugpj brzini, Foto: privatna arhiva

 

 - Natašin auto je posle udesa prenet na plac policije u Odžacima i na osnovu položaja menjača se vidi da je vozilo bilo u drugoj brzini, kao i da je volan namotan ulevo jer je skretala u svoje dvorište. To se vidi i u foto-dokumentaciji i na skici mesta nesreće koja se nalazi u spisima. Saobraćajni veštaci koji su već saslušani na sudu objasnili su da Luka ne bi mogao da izbegne Natašu čak i da je išao sporije - navodi Dijana.    

- Na osnovu analize materijalnih tragova, komisija veštaka je utvrdila da se u trenutku sudara „golf“ morao nalaziti u kretanju i da nije mogao biti zaustavljen, kako je to u svojoj izjavi navela optužena. Ulica kojom su se kretali je na mestu nezgode prava i pregledna u većoj dužini. U vreme nesreće bila je noć, a mesto je bilo osvetljeno uličnom rasvetom. U opisanim uslovima vožnje optužena je imala mogućnost da uoči „hondu“ i da motociklisti u skladu sa pravilima saobraćaja ustupi prvenstvo prolaza - objašnjava se u dokumentaciji koja je priložena sudu.

sombor udes

Prof. dr Milan Vujanić ispred suda u Somboru,  Foto: privatna arhiva

 

 

dr Vujanić: Nikakvu izjavu neću da dam

Pozvali smo dr Milana Vujanića da proverimo na osnovu čega je utvrdio da je automobil optužene Nataše navodno stajao u trenutku nesreće, ali je on odbio da daje izjavu.

- Nikakvu izjavu neću da dam. Učesnici u postupku ne smeju ništa da iznose dok je postupak u toku, a ja sam sprečen kao savetnik odbrane. Pošaljite nekoga da prati suđenje ili me zovite kad se postupak završi - rekao je dr Vujanić.     

Komisija je, prema navodima iz ove dokumentacije, opisala kako je došlo do kontakta automobila i motora.

sombor udes

Natašin auto posle udesa, Foto: privatna arhiva

 

 - Sudar nije ostvaren prednjim točkom „honde“ u deo između prednjih i zadnjih vrata s desne strane automobila, kako se to navodi u podnesku odbrane. Vozač motocikla je zbog rotacije delimično položenog motocikla u levu stranu, nakon sudara i kretanja „golfa“, ostvario kontakt desnom bočnom stranom automobila, a ne vetrobranskim staklom. Vozač motocikla bi imao kontakt s vetrobranskim staklom u slučaju da je vozilo stajalo - naveli su sudski veštaci koje je angažovao sud, i objasnili kako je Luka reagovao pre tragičnog događaja.

- Vozač motocikla je počeo da koči kada je objektivno i najranije mogao da proceni opasnost, odnosno u trenutku kada je optužena počela da skreće ulevo, prelazeći preko razdelne linije. Nakon primarnog kontakta, motocikl je zarotiran u smeru kretanja kazaljke na satu, uz desnu bočnu stranu „golfa“, pri čemu su motocikl i telo motocikliste bili u kontaktu s prednjim desnim vratima automobila. Dovodeći u međusobnu vezu oštećenja na vozilima koja su učestvovala u sudaru, imajući u vidu pravce i smerove njihovog kretanja, zaključuje se da je primarni kontakt ostvaren između prednjeg točka „honde“ i desne bočne strane prednjeg branika „golfa“, u delu ispred prednjeg desnog točka - naveli su profesori Tehničkog fakulteta u Novom Sadu.

Suđenje se nastavlja 20. marta, kada se očekuje kraj dokaznog postupka i zakazivanje završnih reči i presude.

sombor udes

Nemanja Mirković prvi javio porodici za Lukinu pogibju, Foto: privatna arhiva

 

 

Za Lukinu smrt saznali od njegovog  najboljeg druga i bajkera Nemanje 

 

Lukina starija sestra Dijana Jovović kaže da bi njen brat danas imao 17 godina. Ona otkriva da je Luka predosetio smrt, ali da su to uvideli mnogo kasnije, kada su se prisećali detalja koji su prethodili kobnoj nesreći. Njegov najbolji drug i motociklista Nemanja Mirković (24) iz Ratkova im je javio da je Luka nastradao.

 - Nemanja je zvao Luku u trenutku dok je devojka koja mu je prva pritekla u pomoć klečala pored njega... Dva meseca posle Lukine smrti i Nemanja je nastradao na ulazu u Ratkovo, na svom motoru „kavasaki“. Tada sam ja prva saznala za to jer je moja kuma bila na uviđaju. Luka i Nemanja su bili nerazdvojni, a njihovi motori i dan-danas zajedno stoje na placu policije. Nemanja je prilikom udesa bio sa ujakom na motoru, ali nije poznato da li je on vozio ili je bio suvozač. Zakucao se u saobraćajni znak, dok je njegov rođak završio 30 metara dalje u kanalu. Bajkeri tvrde da Neca nije mogao tako da završi da je on vozio. Polomio je obe ruke, a kost mu je isekla arteriju i iskrvario je na mestu nesreće. Da ga je neko našao ranije, uspeo bi da preživi. Imao je 24 godine, bio je neko ko je vladao motorom. To nije neiskustvo, to je pusta sudbina - kaže Dijana, koja je bila jako vezana za brata.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading