Osumnjičeni M.M. (levo) i žrtva A.S. (desno)
Foto: Printscreen/Osumnjičeni M.M. (levo) i žrtva A.S. (desno)/Društvene mreže

Postupak u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu se vodi za krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica iz čl.193 KZ, koje krivično delo čini roditelj, usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara. Iz same zakonske formulacije ovog krivičnog dela vidi se da je pasivni subjekt maloletno lice, tj.kako dete, tako i maloletnik, te maloletno lice u svakom slučaju u krivičnim postupcima koji se vode za ovo krivično delo ima svojstvo oštećenog lica, a ne i neka druga lica. Krivično delo zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica iz čl.193 KZ je jedino krivično delo iz nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu za koje se protiv roditelja maloletnog M.M. može voditi krivični postupak, što je zaključeno i na održanoj konferenciji slučaja održanoj u Centru za socijalni rad u Nišu povodom nemilog događaja. Takođe, obzirom na to, roditelji tragično nastradalog A.S. u ovom postupku mogu biti ispitani eventualno kao svedoci ukoliko to bude potrebno, ali ne mogu imati status oštećenih kao što je to gore objašnjeno.

Niška banja

RINA

 

 

Ukoliko je došlo do nedoumica u vezi našeg prethodnog obaveštenja datog medijima, i poređenja sa suđenjem povodom događaja u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu u kom suđenju roditelji nastradale dece učestvuju u postupku i imaju svojstvo oštećenih, napominjemo da se protiv roditelja maloletnika u tom slučaju vodi postupak za drugo krivično delo, odnosno, za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti iz čl.288 KZ.

Podsetimi, tog 5. oktobra, kako smo saznali od dede ubijenog dečaka, Staniše S., njegov unuk je kod svog druga iz razreda otišao kući oko devet ujutru. Prema rečima komšija, prvo je došlo do svađe dvojice dečaka i tuče, a onda su nekako stigli do potkrovlja kuće, gde dečak ubica ima improvizovanu teretanu. On je tamo dohvatio nož i, kako pričaju meštani, svog druga je izbo nekoliko puta.

Niška banja

RINA

 

 

Ubijeni maloletnik je, po rečima svih meštana, bio dobro dete, bavio se košarkom, pa je kao dobar drug i osumnjičenog uveo u ovaj sport. Cela Niška Banja priča da je ubijeni svakome hteo da pomogne, pa i svom dobrom drugu koji mu je na posletku oduzeo život.

Do sada nije poznat motiv ubistva, ali se veruje da je neka trivijalnost u pitanju, jer su to trinaestogodišnjaci.

Niška banja

Video Plus

 

 

- Nemoguće je da roditelji dečaka ubice nisu primetili ništa čudno u ponašanju svog sina. Morali su da uoče da se čudno ponaša, pa to su svi okolo primećivali. On je znao da ide ulicom i da priča sam sa sobom, a u poslednje vreme je crtao satanističke simbole. Na Fejsbuku postoji i jedna njegova fotografija, krajnje zabrinjavajuća, na kojoj simulira da kolje plišanu životinju i to lovački, pravim nožem. Tu sliku je njegova mama lično okačila, ali je posle ubistva obrisala - pričaju nam meštani i dodaju:

- Nadležni moraju da ispitaju odgovornost majke i oca dečaka ubice. Da li je u njihovoj porodici sve funkcionisalo kako treba, da li su zanemarivali dete, da li su ga loše vaspitali? Prosto, neko mora da odogovara za ubistvo nedužnog deteta! Očekujemo da će tužilaštvo, koje god da preuzme slučaj, utvrditi odgovornost roditelja i kazniti ih.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading