Milinko Brašnjević
Foto: Printscreen

Svi mislili da je mrtav! Milinko Brašnjević, koga je Srđan Lalić, svedok okrivljeni u postupku protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za najteža krivična dela, imenovao kao ubicu Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini, uhapšen je u Španiji! Brašnjević je navodno jedan od glavnih egzekutora klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića!

Milinko Brašnjević

undefined

 

Godinama se sumnjalo da je Milinko Brašnjević mrtav, međutim, ispostavilo se da je pokušavao da koristi takozvani trik „našminkani mrtvac“. Reč je o fingiranju smrti, tako što se preko kriminalne grupe plasiraju priče da je likvidiran. Međutim, naše službe su za to vreme vredno radile svoj posao koji je rezultirao velikim hapšenjem u Španiji, ali i Srbiji.

Milinko Brašnjević

undefined

 

Brašnjeviću su, kako saznajemo, lisice na ruke stavljene u utorak u  koordinisanoj međunarodnoj akciji Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, BIA, SBPOK-a, Evropola i tužilaštava u Grčkoj i Španiji. U ovoj akciji, na teritoriji Srbije, Grčke, Španije uhapšeno je ukupno 10 osoba.

- U Srbiji je uhapšeno najviše osoba, i to u Beogradu, Novom Sadu i Slankamenu, njih šestoro. Reč je o akciji koja je trajala duži vremenski period, jer su pojedini pripadnici kavačkog klana uhapšeni još pre mesec dana. Hapšenja su rezultat istraga ubistava vođa škaljarskog klana Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u restoranu u Atini u januaru 2020. godine, kao i o istragama ubistava Alana Kožara i Damira Hadžića u julu iste godine na Krfu - navodi izvor.

Milinko Brašnjević

undefined

 

Kako saznajemo, uhapšeni su Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojnović, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Nataša Dedić, Rade Stojićević i Abaz Rabin. Oni će biti privedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i saslušani, nakon čega će biti doneta odluka o pokretanju istražnog postupka. Svi osumnjičeni povezani su sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i kavačkim klanom.

Među njima jedna osoba uhapšena je u Španiji, a to je Milinko Brašnjević, dok je Abaz Rabin pao u Grčkoj. Od desetoro uhapšenih u prethodnom  periodu, šestoro osumnjičenih se već nalazi u pritvorima i zatvorima u Srbiji i Crnoj Gori, dok se za još šest osoba traga.

Krivičnim prijavama je obuhvaćeno ukupno 19 osumnjičenih, a na konferenciji za medije u Beogradu saopšteno je da su organizatori ubistva „škaljaraca“ u Grčkoj Radoje Zvicer, Veljko Belivuk i Darko Šarić.

- Ovom akcijom zadat je ozbiljan udarac organizovanom kriminalu. Reč je o međunarodnoj akciji kodnog imena „Vertikala“ u kojoj je uhapšeno 10 osoba. Reč je između ostalog o ubistvu Alana Kožara, to jest ubistvima u Atini i na Krfu. Kao organizatori su označeni Radoje Zvicer, Darko Šarić, Veljko Belivuk - kazao je načelnik UKP MUP Ninoslav Cmolić na konferenciji za medije.

Milinko Brašnjević

undefined

 

 

Stamatović ubio Stankovića?

Stevan Stamatović je važio je za vođu „zagoričana“, kriminalne grupe iz Podgorice koja je blisko sarađivala sa „škaljarcima“. Stamatović je srpskoj javnosti postao poznat u istrazi ubistva Aleksandra Stankovića 13. oktobra 2016. jer je navodno tog dana bio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu. On je, inače, u crnogorskim medijima demantovao da ima veze s tim ubistvom. Crnogorci su Stamatovića sumnjičili i da je organizovao kriminalnu grupu čiji je zadatak bio da ubiju Radojicu Zekovića, koji je blizak kavačkom klanu.

Za Igorom Dedovićem, koji je sa braćom Igorom i Jovicom Vukotićem bio označen kao jedan od vođa škaljarskog klana, bila je raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića, navodno bliskih kavačkom klanu, krajem marta 2016. u Kotoru. Dedovića su inspektori povezivali sa švercom narkotika. On je nekada bio vlasnik čuvenog lanca picerija „Pronto“, a nekoliko dana nakon što je bio ranjen u pucnjavi koja se dogodila u avgustu 2008. godine napustio je Crnu Goru.

Inače, ime Milinka Brašnjevića pominjalo se i na suđenju Veljku Belivuku i njegovoj ekipi u Specijalnom sudu u Beogradu. Svedok okrivljeni Srđan Lalić je na jednom od ročišta ispričao da je ubistvo u Atini naručio vođa „kavčana“ Radoje Zvicer, a da je direktni izvršilac bio Milinko Brašnjević.

Milinko Brašnjević

 

 

- Zvicer je za ovo ubistvo odvojio milion evra koje je trebalo da Belivuk i Marko Miljković podele sa ubicama, odnosno sa Lainovićem i Brašnjevićem, znači 250.000 evra po osobi. Belivuku se to nije svidelo, pa je bio ljut na Zvicera, zbog čega je obrisao Skaj aplikaciju - naveo je Lalić.

Među uhapšenima i Šarićev strelac Giba

Bojan Hrvatin, okrivljeni saradnik u postupku koji se vodi protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, tokom svedočenja u martu prošle godine, spomenuo je ime Dušana Jovanovića Gibe, koji je uhapšen u ovoj akciji. Tada je Hrvatin pričao o ubistvu na Krfu. Kako smo ranije pisali, Alan Kožar i Damir Hadžić ubijeni su u julu 2020. godine na Krfu, a Hrvatin je tvrdio da je među egzekutorima bio i Dušan Jovanović zvani Giba sa Karaburme.

Jovanović se spominje i kao čovek koji je blizak narko-bosu Darku Šariću, kao i vođi vračarske grupe Nikoli Džoniju Vušoviću, koji je u bekstvu.

- Na stadionu Partizana sam video i izvesnog Dušana Jovanovića, koga poznajem iz Centralnog zatvora, a na stadionu je bio u društvu Marka Miljkovića. Miljković mi je tada rekao da je Dušan Jovanović jedan od egzekutora Kožara i Hadžića. Na Skaju je Jovanović imao nadimak Dom - ispričao je Hrvatin u Specijalnom sudu.

PAO GLAVNI VELJIN VOJNIK U ŠPANIJI Ubio Dedovića i Stamatovića, pa inscenirao svoju smrt!

Alo!

 

Lalić je pojasnio da je Lainović ubio Stamatovića, koji je i skočio na pištolj, a Brašnjević Dedovića, koji je odmah dobio metak u čelo i glava mu je pala u tanjir.  Posle zločina, Lainović je prešao na Kosovo i Metohiju i gubi mu se svaki trag.

PAO GLAVNI VELJIN VOJNIK U ŠPANIJI Ubio Dedovića i Stamatovića, pa inscenirao svoju smrt!

alo.rs/printscreen

 

Osim Lalića, Brašnjevićevo ime na suđenju Belivuku i Miljkoviću spominjao je i Nikola Spasojević, takođe svedok okrivljeni u postupku protiv grupe Veljka Belivuka. Svedočeći u Beogradu, rekao je da je posle dvostruke likvidacije u Atini dva puta išao u Makedoniju da pucačima klana Milinku Brašnjeviću i Ljubomiru Lainoviću da novac.

- Ispričali su mi da su prvo u restoranu prišli za pogrešan sto, a da je Brašnjević prvi prišao Dedoviću i da mu je „prosuo mozak u supu“, a da je Lainović ubio Stamatovića - kazao je tada Spasojević.

Bio je član ekipe Ludog Džonija

Ime Milinka Brašnjevića punilo je stupce crne hronike još 2010. kada se MUP oglasio da je razbijena „organizovana kriminalna grupa“ na čijem čelu je bio izvesni Aleksandar Stanković, mnogo poznatiji po nadimku Sale Mutavi. Jedan član te grupe, koja se bavila trgovinom droge, bio je osumnjičen i za pokušaj ubistva. Reč je o Milinku Brašnjeviću, koji je zajedno sa još jednim saučesnikom pucao na mladića u naselju Medaković.

Među uhapšenim članovima te grupe, osim Aleksandra Stankovića, nalazili su se i Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i njegov pomagač Luka Cerović. Stanković je kao organizator grupe osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora, ali tu kaznu nikada nije odležao, jer je uspeo da čak 12 godina, zbog zdravstvenog stanja, odloži odlazak u zatvor. Brašnjević, Vušović i kompanija sa Vračara nisu ušli u navijačke vode, ali su navodno nastavili da se bave drugim kriminalnim radnjama. Na teret grupe koju je predvodio Vušović stavljaju se tri teška ubistva i pet pokušaja ubistva.

Spasojević je tvrdio da je Lainovića kasnije ubio Belivukov klan.

- Ne znam da li su Lainovića ubili pre ili posle Aleksandra Gligorijevića. Ali Veljko mi je rekao da ga pokupim na graničnom prelazu Jabuka i da ga dovezem u klanicu u Ritopeku. Ali nije bilo Lainovića, pojavio se Milinko Brašnjević i rekao da će Lainović da dođe drugi put. Došli smo do stadiona i Veljko mi je pokazao sliku ubijenog Lainovića. Ležao je u krvi, bio je sav izranjavan, nisam mogao da prepoznam da li od vatrenog oružja ili su posekotine, ceo je bio krvav. Rekli su mi da je ubijen „jer je mnogo laprdao“. Jednom prilikom se napio i počeo je da priča da će da radi za onog ko da više novca i zato su ga ubili. Milinko mi je jednom rekao da je Lainovića ubio neki Zema - rekao je Spasojević o ubistvu Lainovića.

Piše: Nebojša Popović

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading