Suđenje Kosta Kecmanović
Foto: Alo/Alo

U Višem sudu u Beogradu juče je svedočenjem roditelja žrtava nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dečaka koji je 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar“ počinio masakr! Majka ubijene Sofije Negić rasplakala je celu sudnicu kada je rekla da devojčicin brat redovno pita gde je njegova sestra, a da mu ona odgovori da je Sofija sada na nebu i da je dobila krila!

Srbija je zauvek zavijena u crno od 3. maja, kada se dogodio stravičan masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“. Tada je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja Dragan Vlahović. Za zločin se tereti dečak K. K. (13), a roditelji žrtava vode odvojeni postupak protiv dečaka i njegovih roditelja.

U četvrtak je pred sudom govorio veći broj roditelja, a juče je svoj iskaz dala i Milanka Negić, majka ubijene devojčice Sofije. Posle nje iskaz su dala i deca, ali taj deo suđenja bio je zatvoren za javnost. U sudnici su ostali sa njima samo roditelji.

Sudija i svi u sudnici su se rasplakali kada je Milanka pričala kako sve vreme svakog dana gleda Sofijine snimke i fotografije u telefonu.

- Stalno smo se igrale i provodile vreme zajedno, telefon mi je pun slika i snimaka sa njom. Poslednji put sam se sa Sofijom videla 2. maja, kada smo bili u vikendici, van Beograda. Zatim se Sofija spakovala i otišla u Beograd. Veče pre nego što će otići u školu, žalila se kako ima neispeglanu kosu, kako je čupava, ali da je to uspela da sredi. Tog trećeg maja ustala je rano i otišla u školu. Kasnije sam videla Sofijine poruke koje je razmenjivala sa drugaricama pre nego što se sve izdešavalo u školi - kaže neutešna majka i dodaje:

Suđenje Kosta Kecmanović

Alo

 

- Poslala mi je poruku njena drugarica da je bila neka pucnjava u školi i na to sam napisala „svašta“. Sada shvatam da je moje dete u tom trenutku bilo mrtvo. Poslala sam poruku Sofiji „gde ste“, pokušavala sam da je dobijem nekoliko puta, niko se nije javljao. Neko je pisao u grupi da su deca dobro u sobi sa rekvizitima. Pokušavam opet da dobijem Sofiju, javila mi se njena drugarica i kaže da Sofija leži pored klavira. Pozvala sam drugaricu ponovo i rekla mi je da je Sofija pogođena u ruku. Tada sam pomislila da je ona jaka i da će izdržati. Krenula sam ka Beogradu i ka Urgentnom. Videla sam policijskog komandira i upitala ga šta se dešava, a on mi je sa suzama rekao „idite ispred škole“. Otišla sam ispred škole, a tamo su nam rekli rekli da idemo ispred PU Vračar. Kada sam ušla tamo, videla sam direktorku koja mi je rekla: „Nažalost nemamo dobru vest“. Klekla sam i vrištala! Vikala sam da je to nemoguće! Pitala sam da li mogu da zagrlim ćerku dok je topla, iako sam znala da je nemoguće zbog procedure. Njena soba je ista netaknuta kao i tog dana kada je otišla u školu. Ujutru uđem, uzmem njen telefon, gledam slike, puštam muziku u zamišljam da pričam sa njom. A onda izađem i vratim se uveče da isključim svetlo. Ne idem na groblje, samo na datume koji su ključni. Užasava me pomisao da je njeno telo tu i njen kovčeg. Sofija je u mojim mislima i u sobi, a ne na tom mestu -  kazala je majka.

Inače, Negićeva je naglasila da je jako vređa izlaganje advokata tuženih Kecmanovića koji se tiču njihove imovine i sudskih troškova.

Zatim se neutešna majka osvrnula na njeno pokojno dete i njenog polubrata.

- Sofija je bila nestvarno stvorenje, od kada sam je rodila razmišljala sam da li je neko može ovoliko da je voli kao ja. Imala ja blagodet, plemenitost. Iako je dete razvedenih roditelja, ona je vreme provodila i sa jednim i sa drugim roditeljem. Imale smo uzuzetan odnos. Volela je život, volela je da putuje i bila je jako inteligentna. Sofiju je bilo lako vapitavati jer je bila takve naravi, ništa nije moralo da joj se kaže dva puta. Ono što sam ja danas, to je zahvaljujući Sofiji - kazala je majka.

Sofijin otac je prilikom izlaganja bivše supruge brisao suze.

U svom izlaganju se osvrnula i na školu u kojoj se dogodio zločin.

- Pedagog je u više navrata znao Sofiju da zlostavlja, stalno ju je napadala. Prema deci se ophodila kao šerif. Poslednji ekces koji se dogodio bio je zbog Sofijine kose jer je izvukla pramenove, zbog čega joj je rekla da mora da ih prefarba. Sofija ima polubrata, bila je svesna da treba da provodi vreme sa njim. Znao je da me pita: „Mama, što si tužna zbog Sofije, ona je u školi, doći će“, pa moram da mu kažem da ona neće doći. Njen polubrat ima jako dobro pamćenje i pita me sada gde je Sofija, a ja sam mu rekla da je ona na nebu i da je dobila krila. Onda je on znao da pita kada će on da dobije krila i da ode na nebo, pa sam se pokajala što sam to rekla - kazala je ona.

(Mihajlo Žilović)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading