Čačak
Foto: Alo/Alo

Piše: Stana Pešić

Porodica Tomašević iz Čačka podnela je tužbu protiv Kliničkog  centra u Kragujevcu zbog, kako tvrde, pogrešnog lečenja njihove ćerke, odnosno sestre Lele (40). Akademska slikarka je preminula u avgustu prošle godine,  nakon operacije koja joj je obavljena u Kliničkom centru u Kragujevcu. Otac Radiša, inženjer u penziji i sestra Tina lekar specijalista, tvrde da su Leli doktori greškom operisali tumor u glavi, ističući da histopatološkim nalazom i obdukcijom nije utvrđeno da je tumor postojao. 

Njena sestra Tina smatra da je i u Čačku, gde je Lela najpre primljena urađena loša trijaža, i da se tu izgubilo dragoceno vreme.

- Čekali su 24 sata da se uradi skener glave čime je izgubljeno dragoceno vreme za otklanjanje izroka infarkta, u ovom slučaju tromba. S obzirom da je kasnila važna dijagnostika, kasnila je I terapija. Kolege su se bavile uzgrednim simptomima. Njeno stanje je bilo akutno I to kolege, nažalost nisu prepoznale, već su čekali nekoliko dana da je prebace u tercijarnu ustanovu u Kragujevac. Prvi snimak magnetne rezonance, odnosno radiolozi, nisu bili sigurni šta je u pitanju. Tu su je od samog početka tretirali pod pogrešnom dijagnozom, odnosno nisu lečili infarkt mozga. Ubile su je komplikacije proizašle iz pogrešnog lečenja – priča Tina inače lekar specijalista interne medicine na klinici u Berlinu dodajući da njenoj sestri nije urađena ni bitna dijagnostika, takozvana spektroskopija, budući da magnet nije dao jasne odgovore.

Čačak

Alo

 

- Ta metoda, spektroskopija, bi Lelu poštedela pogrešnog lečenja I daljih komplikacija. Naime, oni su je sanitetom iz Kragujevca odvezli u KC u Beograd gde se to snimanje inače radi, ali ni to nije urađeno jer je Lela u prestonicu stigla nepripremljena u onom stepenu u kojem to dijagnostika zahteva – priča sestra preminule slikarke.

Tomaševići tvrde da su neurohirurzi u Kragujevcu bili uvereni u postojanje najgove vrste tumora u mozgu koji zahteva hitnu operaciju, iako nisu bile urađene sve neophodne dijagnostike.

- Kao lekar i kolega rekla sam njenom doktoru da sumnjam u postavljenu dijagnozu, navodeći za to jasne razloge. Molila sam ih da se urade dodatne dijagnostike koje su u Srbiji i te kako dostupne. Neurohirurg u Kragujevcu mi je na to odgovorio da vodim sestru u Berlin i da je tamo lečim, bila sam zgrožena takvim odgovorom – priča internista sa višegodišnjim stažom u nemačkoj klinici.

Tomaševići se žale da su ih lekari u Kragujevci ignorisali, naročito kada su saznali da je pacijentkinjina sestra lekar sa radom u inostranstvu, a koja ima primedbe na rad svojih kolega. Bilo je dana kada kada nisu hteli ni da ih saslušaju.  

- Histopatološki nalaz nakon operacije je pokazao da Lela nije imala tumor na mozgu. Međutim, oni su je nakon mesec dana boravka u Kragujevcu od tog nepostojećeg tumora, nažalost ipak operisali. Mi smo odmah nakon ćerkine smrti alarmirali nadležne, pa je Tužilaštvo u Kragujevcu naložilo obdukciju. Taj nalaz je stigao tužiocu i advokat nam je rekao da tumora nema ni u obdukcionom nalazu. Iako smo kao porodica tražili, taj obdukcioni nalaz od KC u Kragujevcu ni šest meseci nakon smrti ćerke nismo dobili – priča neutešni otac Radiša dodajući da pored zamerki na postupak lečenja imaju i brojne primedbe na bolesnički tretman koji je Lela imala tokom boravka na klinici za neurohirurgiju u Kragujevcu. Otac Radiša tvrdi da je prilikom poseta zaticao u nehigijenskim uslovima, gladnu, žednu….

Čačak

Alo

 

- Kada smo supruga i ja odlazili da vidimo ćerku, tretirali su nas ponižavajuće, niko nije želeo da nam se obrati, a sve zbog puste lekarske sujete. Nisu mi javili ni da je preminula, već sam slučajno saznao od medicinske sestre kada sam zvao. Znam da ovom tužbom ćerku neću vratiti. Ubili su je svojom sujetom, nadmenošću i neznanjem. Želim istinu i da se ovo više nikada nikom ne dogodi, zato ih tužim – kaže otac ogorčeno dodajući da je i njegova supruga Danka u nakon ćerkine smrti potpuno slomljena.

U Ministarstvu zdravlja kažu da su upoznati ovom sa situacijom, jer su u vezi sa ovim slučajem već postupali.

- Nakon sprovedenog vanrednog inspekcijskog nadzora u Centru za neurohirurgiju UKC Kragujevac u vezi preduzetih dijagnostičkih i terapijskih postupaka kod pacijentkinje sada pok. Lele Tomašević,  u ovoj zdravstvenoj ustanovi predložena je vanredna spoljna provera kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika ove ustanove koji su učestvovali u njenom  lečenju”, navodi se u dopisu Ministarstva dostavljenom medijima.

Dodaju da je nakon obavljenog inspekcijskog nadzora Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac  naloženo sprovođenje tri mere: unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u vezi lečenja Lele Tomašević, dostavljanje izjava ordinirajućih lekara, kao i kopija medicinske dokumentacije resornom ministarstvu.

Unutrašnja kontrola  nije našla da je bilo propusta u lečenju, međutim Ministarstvo  je naložilo novu, vanrednu, spoljnu proveru.

- U dostavljenom Izveštaju Komisije se navodi „U dijagnostici i lečenju i nezi pacijentkinje Lele Tomašević nije bilo propusta  u lečenju koje je sprovedeno u skladu sa uobičajenom praksom u skladu sa važećim protokolima i u saglasnosti sa savremenim medicinskim stavovima. U cilju utvrđivanja da li je tokom lečenja pacijentkinje Lele Tomašević u UKC Kragujevac postupano u skladu sa doktrinarnim principima lečenja, upućen je zahtev Ministarstvu zdravlja RS za sprovođenjem spoljne provere kvaliteta stručnog rada nad radom zdravstvenih radnika UKC Kragujevac koji su učestvovali u njenom lečenju. Ministarstvo zdravlja je izdalo rešenje o sprovođenju vanredne spoljne provere kvaliteta stručnog rada Centra za neurohirurgiju UKC Kragujevac - zaključuju u dopisu iz Ministarstva zdravlja RS.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading