ubijeni srbin
Foto: Printscreen/police.nsw.gov.au

Policija Novog Južnog Velsa raspisala je nagradu od 500.000 dolara za informacije o ubistvu Srbina Radojka Đorđevića pre 39 godina.

Tog četvrtka 31. januara 1985. godine, telo čoveka nađeno je u šikari pored puta South Marulan – istočno od autoputa Hume. Muškarac je imao smrtonosne rane od vatrenog oružja, a obdukcija je potvrdila da je pogođen tri puta u vrat i grudi.

Ustanovljeno je da je u pitanju Radojko Đorđević, čiji je nestanak supruga prijavila kada se nije sastao sa njom i decom u Kanberi na crkvenom festivalu u subotu 26. januara 1985. godine.

Izveštaj mrtvozornika ukazuje da je Đorđević verovatno preminuo u periodu od 21.30 sat u četvrtak 24. januara do 11 sati ujutru u četvrtak 31. januara 1985.

Pošto je žrtva bila istaknuti član srpske zajednice Zapadnog Sidneja, predsednik Slobodne srpske pravoslavne crkve i predsednik ogranka Liberalne partije Old Toongabie, policija veruje da je ubistvo možda bilo politički motivisano.

ubijeni srbin

police.nsw.gov.au

 

 

Policija je 2003. godine uhapsila osumnjičenog, ali je on kasnije oslobođen optužbi za ovaj zločin.

Kako je slučaj ostao nerešen, najavljena je nagrada od 500.000 dolara za informacije koje dovedu do hapšenja osobe ili osoba odgovornih za ubistvo Radojka Đorđevića.

Policija veruje da i posle 39 godina koliko je porodica bez odgovora, ima ljudi koji bi mogli da ih odvedu do dela slagalice koji nedostaje.

„Zahvaljujući ovoj nagradi, sada postoji 500.000 dodatnih razloga da se javite i razgovarate sa detektivima. Ako nešto znate – čak i ako verujete da je to malo ili beznačajno – naši istražitelji bi voleli da čuju od vas”, poručuju iz policije.

Đodevićeva ćerka, Gana Đorđević, rekla je da se svim srcem nada i da bi nagrada mogla da inspiriše svakog svedoka da istupi.

„Napunila sam 21 godinu kada je naš otac Radojko Đorđević brutalno pretučen, a zatim upucan tri puta – moj brat Dragan je imao 19 godina, Milan 13, a Miladin 10 godina“, rekla je Đorđevićeva.

„Sada imam 60 godina, a mi očajnički još uvek tražimo da se zaustavi tuga, patnja i nesigurnost izazvana smrću mog oca. Moj otac nije imao dozvolu u vreme ubistva, što nam govori da nije vozio auto i da je osoba ili osobe odgovorne za ovo neko koga smo možda smatrali porodičnim prijateljima. Hapšenje bi značilo da naš otac nije umro uzalud”, poručuje ćerka ubijenog.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading