ZGRNULI 30 MILIONA DINARA NA MRTVACIMA I ZAKINULI BUDUĆE LEKARE Grobljanska mafija kratko mirovala, pa ponovo počela da hara
Foto: RINA

Grupa od 15 optuženih, koja je tokom 2017. prodajom stanova pokojnika na Voždovcu, Zvezdari i Novom Beogradu zaradila oko 30.000.000 dinara, sela je 21. septembar 2020. na optuženičku klupu Specijalnog suda u Beogradu. Tužilac ih je teretio da su po razrađenoj šemi otimali stanove pokojnika bez kučeta i mačeta. Knjižili su ih u zemljišne knjige Republičkog geodetskog zavoda sa lažnom dokumentacijom na nekog od pripadnika grupe ili prijatelja, a posle su ih prodavali ispod tržišne cene i bogatili se na račun države.

grobljanska mafija

Prevaranti knjiže stanove uz pomoć lažne dokumentacije, Alo/ilustracija

 

Radnik pogrebnog preduzeća se teretio da je grupi prevaranata javljao informacije o pokojnicima. Policija je saopštila da su u stanovima uhapšenih pronađeni falsifikovani ugovori o kupoprodaji, ugovori o otkupu stanova, potvrde da su u celosti isplaćeni stanovi i više desetina falsifikovanih pečata državnih institucija kojima su overavali lažnu dokumentaciju. Kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, pojedini članovi grupe koji su uspeli da izbegnu zatvor su se ponovo angažovali i počeli da rade sa svojim bliskim saradnicima.

- Ima indicija da su povezani sa uticajnim ljudima iz državnih ustanova koji im pomažu. Jedan od njih je nesmotrenim potezom skrenuo pažnju na sebe zbog čega je pod lupom istrage - kaže naš izvor upućen u nezakonitu preprodaju stanova pokojnika.

Ova mafija je pomrsila konce i budućim lekarima jer je Institutu za anatomiju „Niko Miljanić“ Medicinskog fakulteta u Beogradu zakinula tela pokojnika za praktične vežbe anatomije.

grobljanska mafija

Grupa koja je uhapšena 2018. zavšrila pred Specijalnim sudom, Foto Masanori Jošida

 

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa da se tela pokojnika bez zakonskih naslednika ustupaju fakultetima zdravstvene struke, ali naš izvor tvrdi da su odredbe mrtvo slovo na papiru i da se ne primenjuju.

grobljanska mafija

Institut za anatomiju, Foto Marko Đoković

 - Institut ima problem jer se mafija grabi za takozvane socijalne sahrane samo da bi se domogla stanova i unovčila ih. Prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, fakulteti zdravstvene struke mogu da preuzmu posmrtne ostatke preminule osobe bez porodice. Ovo važi kada se u kapeli ne pojavi niko da preuzme telo i ako se pokojnik za života nije izričito, u pismenom obliku, tome protivio. Posle završene obuke budućih lekara, koja traje najmanje dve godine, sledi takozvana socijalna sahrana pošto sve troškove ispraćaja snosi fakultet. Međutim, grobljanska mafija uspeva da dobije dojavu čim umre neki usamljenik, pa astronomske zarade od prodaje stanova stavlja sebi u džepove, prazni državnu kasu i budućim lekarima uskraćuje vežbe. Mafija preprodaje stanove pokojnika uz pomoć lažne dokumentacije, iako aktuelni zakon propisuje da ih nasleđuju opštine ili Grad Beograd - kaže naš izvor upućen u ovu aferu.  

Na foru izvlače kopiju nepostojećeg kupoprodajnog ugovora 

 

Grupa koja je na stanovima mrtvaca zaradila milione obaveštavala je sud da je kupila stan od pokojnika, ali da je ugovor navodno negde zaturila ili izgubila.

- Davali su brojeve ugovora za koje su unapred znali da se nalaze u arhivama, ali na stranicama koje su prethodno misteriozno iscepane! Zbog začkoljice s iscepanim stranicama uspevali su da izvuku kopiju svog nepostojećeg kupoprodajnog ugovora. S tim dokumentom su ulazili u proceduru nasledstva, a po okončanju su postajali i formalni vlasnici stanova, koje su prodavali ispod tržišne cene - navodi naš izvor.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading