Marica Mihajlović
Foto: Alo/Društvene mreže

Marica Mihajlović, majka iz Sremske Mitrovice koja je optužila lekara Opšte bolnice iz tog grada za akušersko nasilje iznela je detalje obdukcionog nalaza, a profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu Đorđe Alimpijević je objasnio slučaj iz ugla sudskog veštaka.

Beba je umrla zbog nasilnog porođaja - pokazali su rezultati obdukcije iz bolnice u Sremskoj Mitrovici. U izveštaju pedijatara, klinike za pedijatriju i Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine piše da je beba preminula usled teške perinatalne asfiksije ploda.Šta to tačno znači, u emisiji "Probudi se" TV Nova, objasnio je profesor sudske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Đorđe Alimpijević, a prneli su mediji. 

Profesor Alimpijević, komentarišući napise u medijima da je beba u porodilištu umrla zbog nasilnog porođaja, objašnjava da je to konstrukt, koji se vrti kao jedna poštapalica.

„Nisam video obdukcioni nalaz, imam samo posredna saznanja iz medija. Perinatalna asfiksija znači da je došlo do smanjenja dotoka kiseonika tokom porođaja iz različitih razloga, može glavica deteta da padne na pupčanu vrpcu, da dođe do zastoja u porođaju, odnosno da beba ne izlazi onim ritmom kako je očekivano“, objašnjava termine koji su navedeni u obdukcionom nalazu.

Subgalealni hematom, koji je utvrđen obdukcijom bebe, prema rečima profesora, ne znači da je učinjen neki propust, hematom, kaže, može da nastane tokom porođaja, prolaskom bebe kroz porođajni kanal.

Na pitanje da li se na osnovu dostupnih podataka može tvrditi da je smrt bila nasilna i da je došlo do lekarske greške, Alimpijević podseća da je obdukcija samo jedan element na osnovu koga se utvrđuje usled čega je nastupila smrt.

„Stvarni uzrok smrti znaćemo tek nakon sveobuhvatne analize porođaja i toka trudnoće“, zaključio je sudski veštak.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading