policija
Foto: Printscreen/YouTube/ Kanal MUP-a RH i policije

On je rekao da se napadi na Srbe dešavaju uglavnom kada su praznici, ne samo na KiM, nego u čitavom regionu.

-Kako je to moguće da mladićima od 20 i nešto godina smeta ekavica i da zbog toga napadnu grupu dece od 15-16 godina? Ta deca su dobila teške telesne povrede. Mislim da je to odraz, pre svega, govora mržnje koji se širi u određenim krugovima u našem regionu i to je odraz nereagovanja nadležnih organa što se tiče govora mržnje. To nije sasvim slučajno što se desilo u Vukovaru. Mnogi su čuli kad su lomili tablu na ćiriličnom pismu 2014. godine- rekao je Gujon.

GUJON BESAN ZBOG NAPADA U VUKOVARU

Tanjug Strahinja Aćimović

 

 

On je podsetio da se i prošle godine, pre održavanja kolone sećanja, u Vukovaru dogodio napad na srpske studente koji su imali beogradske, odnosno srpske tablice.

-To se dešava i to je odraz tog stanja u društvu. U Srbiji to ne vidim. Mislim da niko u Srbiji nema problema sa jekavicom. I da niko nije ne samo napadnut, nego gledan popreko zbog toga što ima drugačiji izgovor, drugačiji naglasak. Čak i suprotno. Način kako se Srbija ponaša prema svima, prema svim građanima Srbije, prema svima koji dolaze u Srbiju, to je pravi primer za sve u regionu i rekao bih čak i u Evropi- istakao je on.

 Gujon je dodao da incidenti nikome ne idu u prilog i da mu nije jasno zašto nema više osuda.

-Čuli smo da su neke ambasade osudile to. Nismo čuli ni mnoge međunarodne organizacije, nismo čuli ni mnoge nevladine organizacije, koje su veoma bučne kad se desi nešto, na primer u Srbiji, čak i koliko god minorno bilo, to se čuje svugde. Svi prenose to i u zapadnim medijima. Ako se desi nešto veliko, ako su Srbi žrtve, onda o tome kao da postoji saglasnost da se o tome ne govori. Mislim da treba da se govori o tome da se ne bi to ponovilo sutra- dodao je Gujon.

hrvatska policija

Shutterstock

 

 

On je istakao da je zato važno da se zalažemo svi za međusobno poštovanje kao što to radi Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić.

Gujon je na pitanje da li dobija odgovor kada traži upravo poštovanje osnovnih ljudskih postulata od hrvatske države ili od zvaničnika u Federaciji BiH kada se pale srpske zastave uz povike koji pozivaju na rat rekao da u izjavama svakog zvaničnika Srbije vidimo ogromno poštovanje prema Bosni i Hercegovini, dok sa druge strane to nije isto.

-I kako god i gde god govorimo o Republici Srpskoj, uvek svaki zvaničnik, ističe da poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Nažalost, s druge strane, kad zvaničnici Sarajeva govore o Srbiji, ne čujemo to da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, odnosno da poštuju Srbiju sa KiM. I svako od nas zna da Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost KiM baš zahvaljujući Republici Srpskoj- naglasio je on.

Što se tiče dana Republike Srpske, Gujon je rekao da Srbi sa druge strane Drine vide Republiku Srpsku kao jedini pravni okvir koji omogućava mir, stabilnost i prosperitet.

-Mislim da je važna stvar da se to očuva, to je kao prvo poštovanje mirovnog međunarodnog sporazuma, Dejtonskog, to je poštovanje jednog naroda, to je zalaganje za mir i za što bolje odnose među narodima, kako u BiH, tako i u celom našem regionu- rekao je on.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Mile sumadinac

12.01.2024 09:43

Gujonu trebavdati neku ministarsku poziciju ambasadorsku ili taku slicnu gde bi radio za srpske interese u svetu