Hapšenje
Foto: Printscreen/MUP

Pljačka transporta novca nekadašnje "Jubanke" a.d. iz Beograda predstavlja najveće razbojništvo počinjeno na prostoru Balkana.

Razbojnici su 22. novembra 2000. oteli 4,1 milion nemačkih maraka i nikada nisu uhvaćeni. Ako po prostoj računici ovaj bogati plen pretvorimo u kvadratne metre stambenog prostora, ispada da su razbojnici u tom trenutku  odneli 3.500 kvadrata.

Pljačka je izvedena munjevito, a pljačkaši su bili dobro obavešteni o putanji kretanja novca. Toga jutra, transport novca je krenuo iz centralnog trezora banke u Ulici srpskih vladara (današnja Ulica kralja Milana) na broju 11, kod  "Londona". Krajnji cilj im je bio Makedonija.

Ali, trojica napadača su na auto-putu Beograd - Niš, kod Nastavnog centra Vojske Jugoslavije kod Bubanj potoka, automobilom "Nisan" presekli put kombiju "Jubanke" u kome su bili blagajnica, vozač i tri člana obezbeđenja.

Dvojica razbojnika, jedan s maskom na glavi a drugi nemaskiran, naoružana automatskim oružjem i pištoljima, prišla su kombiju. Dok je treći pljačkaš ostao u "Nisanu", dvojka je razoružala radnike banke i otela im četiri pištolja i mobilni telefon. Potom su uzeli džakove s 4.000.000 maraka i 67.000 švajcarskih franaka.

Posle pljačke, napadači su pobegli ka Nišu, a policija je utvrdila da su registarske tablice s "Nisana" ukradene u Beogradu sa automobila "Tojota".

ubica

undefined

 

 

Nišlija Petar Jovanović (49) poznatiji kao Peca Pitbul, bio je osuđen na osam godina zatvora zbog pljačke Vojvođanske banke u Nišu. Petar je iz zatvora izašao u martu 2018., te je dve godine kasnije ponovo uhapšen, ali u Ukrajni zbog napada na vođu "kavačkog klana" Radoja Zvicera (37). On se takođe sumnjiči i za ubistvo Marka Vukovića (41) koji je 17. januara 2020. godine likvidiran na Bežanijskoj kosi pred decom.

Jovanović je 5. marta 2010. sa četvoro saučesnika oteo iz Vojvođanske banke čak 48.203.570 dinara.

- Ova pljačka, osim po velikoj vrednosti plena, biće zapamćena i po tome što su razbojnici u banku ušli maskirani u žene. Nosili su plave perike i cveće u rukama, pa radnici obezbeđenja nisu ništa posumnjali sve dok nije bilo kasno - objašnjava naš izvor dobro upućen u ovaj slučaj.

Razbojnici su tada, naoružani pištoljima, savladali čuvara, udarivši ga nekoliko puta drškom pištolja po glavi, pri čemu su mu slomili potiljačnu kost, a zatim su i pucali u njegovom pravcu da bi ga dodatno uplašili.

- Nakon što su razoružali i drugog radnika obezbeđenja, ušli su u trezor banke, zapretili da će pucati u troje službenika i prisilili ih da legnu na pod i novac su stavili u torbu. Na izlazu iz banke su se susreli sa još jednim čuvarom banke, pa su i u njega pucali, ali su ga promašili - kazao je naš izvor.

Razbojnici su zatim autom pobegli ka periferiji Niša, gde su ga zapalili. Međutim, vatra se ugasila, pa su policajci pronašli perike i gumene maske, a DNK veštačenje je omogućilo da se razbojnici identifikuju. Uhapšeni su 30. novembra iste godine i osuđeni na ukupno 38 godina robije.

Jovanović je nakon izlaska iz zatvora često odlazio u inostranstvo, a dok je boravio u Srbiji, nije kršio zakon.

Pljačka koja je ušla u anale

Policija

Foto: RINA/Ilustracija

 

 

Jedna od najneverovatnijih pljačkaških priča u Srbiji odigrala se u Zemunu pre 20 godina. U januaru 2004. godine je u zemunskoj filijali jedne banke pri kraju smene došlo do nesvakidašnje pljačke.

U hol su ušla tri sveštenika i pridružili se klijentima koji su čekali red. Prišao je čuvar kako bi pomogao i odveo sveštenike do šaltera.

Lažni pop je ispod duge crne mantije izvukao ''hekler'' i uzviknuo "Hristos se rodi! Srećan Božić! Ovo je pljačka!". Druga dvojica su izvadili svoje vatreno oružje kao na komandu. Naterali su sve prisutne da legnu na pod, razoružali čuvare i okupirali banku. Nesvakidašnja pljačka je razbojnicima donela 100 hiljada evra, 20 hiljada američkih dolara, 11 hiljada švajcarskih franaka i više od četvrtine miliona dinara za samo pet minuta.

Nakon pljačke su se dali u beg kroz glavnu zemunsku ulicu, a prolaznici su u čudu gledali monahe u punom sprintu.

Pre izlaska su pokupili kasete nadzornih kamera, ali su jednu zaboravili. Međutim, i sa takvim dokazima, policija nije uspela da identifikuje sve počinioce. Označen je jedan od njih, M.R. iz Pančeva koji je priveden, ali je zbog nepažnje čuvara uspeo da pobegne.

Sledeća informacija o 31-godišnjem mladiću je bila da je u Zagrebu ubio jednog policajca, dok je drugog ranio, prilikom bekstva.

Da je taj mladić jedan od sveštenika, nikada nije dokazano, a sumnja se da je u međuvremenu i preminuo.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading