Veljko Delibašić
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Poznati beogradski advokat je posle objavljivanja njegove knjige „Titula advokat oduzima mi pravo na strah : moje završne reči“ pre pet godina za Alo! otkrio da su Vuk i Danica Drašković diktirali rad tužilaštva u slučaju ubistva Ivana Stambolića, da je Čedomir Jovanović naredio da zemunski klan istraži ubistvo policijskog generala Boška Buhe, dok je sudija Zorana Trajković u procesu protiv Andrije Draškovića umesto izricanja oslobađajuće presude za ubistvo pripadnika surčinskog klana Zvonka Plećića tražila psihijatrijsko veštačenje mrtvog čoveka!

Veljko Delibašić

Dušan Spasojević sa članovima zemunskog klana Foto: privatna arhiva

 

U procesu za ubistvo Zorana Đinđića branio je člana zemunskog klana Dušana Krsmanovića. Dokazujući da je on bio lak plen Dušana Spasojevića zvanog Duća, advokat je otkrio da ga je vođa zemunskog klana slao da obezbeđuje Zorana Đinđića, tadašnjeg pobednika na parlamentarnim izborima.

- Prvo mi je Krsmanović tokom posete u Centralnom zatvoru ispričao da ga je Spasojević slao da obezbeđuje Đinđića. Tokom suđenja je to potvrdio i svedok saradnik Zoran Vukojević Vuk. Krsmanović je bio naivan dečak, iskrene i proste duše, koji je gajio snažan patriotizam. Prepušten ulici i američkim filmovima, ostao je neobrazovan, a škole koje je završio daju nam za pravo da ga nazovemo polupismenim. U jednom trenutku poželeo je da radi nešto veliko, važno i korisno. Jedinu šansu video je u tome da poput agenta iz američkih filmova koji za državu odrađuju „prljave poslove“, počne da radi za tajnu službu. Spasojević se u životu Krsmanovića pojavljuje kao moćnik tajne službe, koji njega i ostale vadi iz Centralnog zatvora u Beogradu i dočekuje ih ispred, ni manje ni više nego u crvenom „ferariju“. Naivno je pomislio da mu se ostvaruje filmski san. Da se ne lažemo, Spasojević je za Državnu bezbednost (DB) radio prljave i manje prljave poslove. Kasnije su svedoci saradnici to saglasno potvrdili, navodeći da je često išao na sastanke sa najvišim funkcionerima te službe - otkriva Delibašić.

Veljko Delibašić

Andrija Drašković, Foto: Ognjen Radošević

 

Suđenje Andriji Draškoviću za ubistvo Zvonka Plećića obeležili su neverovatni preokreti i čudne odluke sudije Zorane Trajković.

- Kada su je članovi veća preglasali (4:1) i glasali za oslobađajuću presudu, ona je donela odluku da otvori pretres i psihijatrijski veštači mrtvog čoveka, što nije zabeleženo u istoriji pravosuđa! Taj skandal je iskoristila da promeni sva četiri člana veća koji su glasali za oslobađajuću presudu. Iako je i to skandalozno psihijatrijsko veštačenje mrtvog čoveka išlo u prilog Andrijinoj odbrani, ona je po diktatu vaskrsavajućeg surčinsko-zemunskog klana donela osuđujuću presudu, a ubrzo posle toga je i napredovala - rekao je Delibašić, koji je u januaru 2017. osporio presudu belgijskog suda koji je Andriju Draškovića osudio na doživotnu robiju za ubistvo Envera Hadrija.

Veljko Delibašić

Čedomir Jovanović, Foto: Vladimir Marković

 

 

Čeda je naredio da Dušana Spasojevića čuva elitna jedinica DB-a

Veljko Delibašić navodi šta je bilo presudno da se Krsmanović uveri da Spasojević radi za državu.

- Da nije član nikakve zavereničke grupe, već da je u službi države, odnosno tajne policije, Krsmanovića je uverilo to što ga je Spasojević slao da ratuje za Srbiju, da rasvetljava najteža krivična dela. Po naređenju Čedomira Jovanovića, tadašnjeg šefa poslaničke grupe Demokratske stranke, pripadnici zemunskog klana bili su angažovani, između ostalog, na rasvetljavanju ubistva policijskog generala Boška Buhe! O tome su svedočili službenici državnih institucija koji su morali sve to da gledaju, a nisu mogli ništa da urade da to spreče! Krsmanović je čuo i video kako istaknuti političar Čeda Jovanović naređuje da Spasojevića obezbeđuje elitna jedinica DB-a, što se zaista i dogodilo. Visoki državni funkcioner Čeda Jovanović obilazio je Spasojevića u zatvoru i na neobjašnjiv način ga oslobodio iz pritvora u kojem je bio zbog otmice vlasnika „Delte” Miroslava Miškovića. Ove činjenice nije bilo teško utvrditi, jer su pre mene o tome uveliko pisali novinari, a zatim su o tome svedočili službenici državnih institucija, kao i sami pripadnici zemunskog klana. Meni je kao advokatu bila potrebna samo građanska hrabrost da to glasno izgovorim u sudnici - kaže poznati beogradski advokat.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading