vrtić
Foto: Alo/Alo

Sedamnaestomesečni dečak, koji je u utorak preminuo u vrtiću na Novom Beogradu, sudeći po zdravstvenom kartonu, bio je zdrav i nije imao nikakvo oboljenje. Naložena obdukcija i toksikološke analize će pokazati tačan uzrok smrti, a za sada se pretpostavlja da je u pitanju sindrom iznenadne smrti (SIDS), koji prethodno ne daje nikakve simptome.

Naši reporter posetili su juče predškolsku ustanovu u kojoj se desila tragedija, ali niko iz uprave nije hteo da daje izjavu.

- Stvarno nemamo komentar. Nije bitno ko sam - rekla nam je jedna od zaposlenih ogorčenim tonom, a onda je zatvorila vrata.

Bilo je primetno i da vrtić nesmetano radi nakon strašne tragedije, a ispred ulaza nalazilo se nekoliko kolica beba koje su roditelji doveli na čuvanje.

Pored ulaza u vrtić nalazi se fast fud, a radnik u njemu je bio vidno potresen.

- Ne pitajte me ništa. Poznajem tu porodicu, mislim na roditelje deteta. Znao sam i dete i iz poštovanja prema njima ništa ne mogu da kažem. Svima nam je ovo jako teško, a ne mogu da zamislim kako je roditeljima - rekao je uznemireni muškarac.

Zaštitnik građana pokrenuo postupak

Zaštitnik građana pokrenuo je juče postupak kontrole rada predškolske ustanove na Novom Beogradu, i to po sopstvenoj inicijativi, povodom vesti da je u tom vrtiću preminulo dete.

Zaštitnik građana će radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim slučajem izvršiti i neposredan nadzor nad radom kontrolisane predškolske ustanove.

Više javno tužilaštvo naložilo je obdukciju i toksikološke analize, nakon čega će biti utvrđen tačan uzrok smrti.

Prema nezvaničnim saznanjima, kobnog dana bebac je spavao, a onda se probudio i, navodno, povraćao, i samo nekoliko sekundi kasnije preminuo.

Vaspitačice su odmah pozvale Hitnu pomoć i do njihovog dolaska pokušavale reanimaciju.

- Lekari Hitne pomoći nastavili su sa reanimacijom bebe i uložili su nadljudske napore. To je trajalo kao večnost. Na kraju su samo mogli da konstatuju smrt deteta - ispričao je izvor blizak slučaju.

Prema pisanju medija, mališan je rođen krajem jula 2022. godine, nije imao hronična oboljenja i zdravstveni karton mu je bio čist. Nikada nije imao ni povrede, niti skore infekcije.

Pedijatar dr Saša Milićević govoreći za medije istakao je da će se tek ispitivanjem utvrditi šta je uzrok smrti deteta iz novobeogradskog vrtića.

Naveo je da postoji mogućnost da je u pitanju sindrom iznenadne smrti, što je jedna od najtraumatičnijih situacija u medicini.

- Sindrom iznenadne smrti javlja se kod odojčadi do godinu dana, a kod dece od godinu do tri godine. To se događa svuda. Obično se javlja kod muške dece. Češće se javlja kod dece koja su ranije rođena, kod dece koja su imala malu težinu na rođenju, dakle ispod 2,5 kg. Zatim, događa se kod dece čije su majke u trudnoći pušile 10 cigareta, što za četiri puta povećava šansu za sindrom iznenadne smrti ili tzv. smrt deteta u kolevci, odnosno u krevetu - ističe dr Saša Milićević.

(SLAĐANA STEPANOVIĆ)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading