ljuba zemunac
Foto: Printscreen/Foto: Massnori Josida

Bio je idol svih dečaka odraslih na ulici, odmetnik koji se državi suprotstavio pesnicama i sa namerom da kako je negde ostalo zapisano "kršeći zakon dođe do pravde". O Ljubi su ispredane gotovo neverovatne, ali i kontradiktorne priče. Govorilo se tako da je najjači, blag i prek, pitom i nepredvidiv.

Imenu Ljube Zemunca generacija kojoj je pripadao duguje zahvalnost za blagonaklon odnos prema kriminalcima koje je Beograd iznedrio. Pamtimo ga i kao začetnika jednog načina života koji se u Beogradu primio devedesetih.

U momentu kad je ubijen imao je 38 godina. Pričalo se da je umro onako kako je i živeo. Na ulici, brzo. Sahrana Ljube Zemunca bila je jedna od najvećih u istoriji Beograda. Pre njega, toliki broj ljudi ispratio je jedino Tita, Krcuna i Rankovića. 

Magaš je ubijen ispred Zemaljskog suda u Frankfurtu 10. novembra 1986 godine. Obarač je povukao Goran Vuković, poznatiji kao Majmun, nepriikosnoveni vođa "voždovačkog klana", ali nalogodavac nikad nije otkriven niti je rasvetljena pozadina ove likvidacije. 

LJUBA ZEMUNAC JE UMRO ONAKO KAKO JE ŽIVEO - NA ULICI I BRZO Ubijen je na današnji dan, njegova sahrana je bila velika skoro kao Titova

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Kobnog dana, Ljuba je imao obavezu da na sudu objasni neke svoje ranije ucenjivačke poteze. Mlađi Vuković bio je istog jutra na sudu zbog provala. Sreli su se na stepeništu. Ljuba je bio u pratnji prijatelja, a Goran sa prijateljem i ženom. Usledila je rasprava tokom koje je Vuković izvukao pištolj i pucao u Magaša.

Kad ga je pogodio Goran Vuković, Ljuba Zemunac je uspeo da progovori: “Vidi, ubi me ova pička.” To su i njegove poslednje reči. je tražio gluvi mir u sobi dok on spava. Ko nije voleo gimnastiku ili boks, dobijao je batine od njega. Ljuba Zemunac je naterao 20 zatvorenika da 30 dana žvaću hleb od kog je on vajao šahovske figure. Ta šahovska garnitura i danas se nalazi u Muzeju beogradskog CZ.

Nekoliko sati kasnije Ljubomir Magaš je izdahnuo u frankfurtskoj bolnici. Vuković je uhapšen, dok se smejao neposredno posle zločina odmah ispred zgrade suda. Odmah je odbio predlog policije da se brani sa slobode. Shvatio je da je bezbedniji u zatvoru nego na ulici. U nemačkom zatvoru proveo je pet godina, a 1991. godine vratio se u Beograd gde je ubijen u decembru 1994. godine.

- Ni tada, kad se to desilo, ja Ljubu nisam prvi napao, oni su na mene kidisali. Da si u ne znam kakvoj svađi, ako ideš sa ženom, ako ti je tu familija, niko se ne napada, sve se zaboravlja, to je uvek među nama bio neki nepisani zakon. Pa nisam valjda mogao da dozvolim da me Ljuba potcenjuje pred rođenom ženom?! - pričao je svojevremeno Vuković.

Jedan Ljubin drug ispričao je novinarima da Ljuba uglavnom nije bio pri parama.

- E, koliko smo puta gladovali, nismo u džepu imali ni za sok, a kamoli nešto drugo. Posle je otišao u Nemačku jer nije imao drugog izbora. Posle toga se u Frankfurtu desilo šta se desilo, ali pouzdano znam da se i tada pisalo naširoko kako je ubijen kralj podzemlja, kako je ubijen neki evropski kriminalac, prebogat, a ja znam da je iza njega ostao jedan polovan “mercedes 190” nekoliko kožnih jakni i samo sedam hiljada maraka u kešu - tvrdio je njegov prijatelj.

Ljubina majka Rosa je, kao i mnogi drugi Srbi, sumnjala da su prste u ubistvo njenog sina umešali i Nemci i citirala je stručnjaka za organizovani kriminal Gerharda Bekera, koji je Ljubu optužio da pod kontrolom drži "oko 250 razbojnika iz Jugoslavije u Frankfurtu i okolini".

- Kad je Ljuba uhapšen zbog pucanja na Gorana Vukovića, došao je policajac Oto Leder. Nije on bio običan policajac, već neki glavni za saradnju s američkom CIA. Ja sam bila na tom suđenju. Dvaput je policiji Goran davao izjavu da ne zna ko je pucao u njega. Tek kad je Leder došao u Frankfurt, Goran je rekao da je Ljuba pucao. Sad, taj Ljubin drug kod kojeg sam odsedala, vidim sav usplahiren, ubledeo, kaže meni: "Tetka Roso, znate li vi ko je taj Leder? " Šta me briga, mislim se - govorila je Rosa.

Nedugo posle toga prenela je Ljubi šta se u Beogradu priča, da mnogi sarađuju s policijom, da je neki nemački policajac dolazio u Beograd i saslušavao joj zeta.

BONUS VIDEO

@dosije.192 Predrag Balcacanović, predsednik Srpske asocijacije telohranitelja, o slučaju Duš(M)anke, žene koja je ubila muža pa zapalila brata #dosije192 #dusanka #fypシ #zlocin #predragbalcacanovic ♬ original sound - Dosije 192

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading