Osumnjičeni M.M. (levo) i žrtva A.S. (desno)
Foto: Printscreen/Osumnjičeni M.M. (levo) i žrtva A.S. (desno)/Društvene mreže

Dečak ubica M.M. (13) iz Niške Banje 5. oktobra je nožem više puta ubo svog druga Andreja S. (13), a ne samo jednom kako se do sada verovalo, nezavnično saznajemo od izvora iz istrage i upravo bi ova činjenica mogla otkriti psihičko stanja u kojem je on bio, ali i otkriti motiv ovog užasnog zločina, koji je dalje tajna.

Za sada nije poznato kakva će biti sudbina M.M. koji je zbog svojih godina krivično neodgovoran, ali ni njegovih roditelja, za koje se trenutno preispituje da li su ga zanemarivali., podsećaju mediji.

Inače nakon strašnog ubistva dečaka sve pravosudne, socijalne i druge državne ustanove iz Niša prvi put su u ovom gradu pokrenule postupke koje zakon propisuje u ovakvom slučaju. Postupa se ažurno, ali slučaj kakav se do sada nikada nije desio u Nišu podrazumeva brojne procedure koje zahtevaju vreme.

Dečak ubica, koji je zbog svojih godina krivično neodgovoran po nalogu tužilaštva u Nišu upućen je odmah na veštačenje u Kliniku za neurologiju i neurosphijatriju za decu i omladinu u Beograd, gde se utvrđuje da li je on duševno oboleo.

Po zakonu, prema mlađima od 14 godina moguće je samo da se izreknu mere socijalnog staranja i zaštite. Ukoliko se utvrde mentalne smetnje, moguće je smeštanje u adekvatnu zdravstvenu ustanovu, ukoliko se utvrdi da je opasan po sebe li okolinu, dok traju zdravstveni razlozi, ako se proceni da drugi, manje restriktivni medicinski načini zaštite ne bi bili u toj meri efikasni.

Za sada u javnosti nema apsolutno nikakvih informacija da je M.M. objasnio zbog čega je usmrtio Andreja, svog školskog druga sa kojim se družio i van škole. Iako su se na dan zločina pojavile nepotvrđene informacije da je ubistvu prethodila svađa ispostavilo se da to nije tačno, ali zbog toga je ceo slučaj još bizarniji, ali u ukazuje da motiv treba tražiti prvenstveno na polju psihijatrije.

Zbog toga je kako nam je objašnujeno i najvažnije utvrditi koliko je tačno uboda M.M. naaneo svom drugu i da li je on nastvaio da ubada Andrreja i akda je on već bio mrtav.

Niška banja

RINA

 

Istovremeno sa upućivanjem M.M. na veštačenje u Beograd, Centar za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu, dobio je nalog da utvrdi da li su roditelji eventualno zanemarivali svog sina.

- U toku je procena roditeljskih kompetencija porodice. Održana je konferencija slučaja na kojoj su sve relevantne institucije razmenile podatke koje su imale o toj porodici. Obavljen je razgovor sa svim članovima porodice, užim i proširenim. Postupamo po svim nalozima koje nam daje pravosuđe, po dobijanju svih potrebnih informacija, biće doneta odluka o proceni roditeljskih kompetencija porodice - kazao je za medije Zoran Jović direktor Centra za socijalni rad "Sveti Sava".

Podsetimo, užasan zločin se odigrao 5. oktobra oko 11 sati u potkrovlju kuće u kojoj živi M.M. sa porodicom u Ulici Mojsija Mihajlovića Tošketa. Komšije koje su prve došle na lice mesta zatekli su jeziv prizor jer je Andrej S. ležao u lokvi krvi, dok je M.M. istrčao iz kuće i pao oko 50 metara od kuće zbog prihotičnog napada koji je doživeo. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading