lopovi
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Ovu dvojicu optuženih za pljačku zlatare u Lozani tužilac je okarakterisao kao izuzetno opasne, dok odbrana odbacuje njihovu krivicu. Na suđenju koje je juče održano pred sudom okruga Lozana, optuženima, čija imena se ne navode, pripisano je da su učestvovali u pljački zlatare u tom gradu, 23. jula 2019. godine.

Tužilaštvo im je stavilo na teret posebno kvalifikovan oblik razbojništva i tvrdi da su osumnjičeni pripadnici balkanske kriminalne mreže poznate kao ''Pink panteri''.

Dvojica njihovih saučesnika su i dalje u bekstvu. Među njima je, kako se navodi, i ''mozak operacije'' koji je uperio pištolj u prodavačicu. Za dva minuta oni su pobegli sa satovima i nakitom vrednim 400.000 švajcarskih franaka.

U Švajcarskoj je zabeležen veliki broj pljački za koje se sumnjiče ''Pink panteri'', organizacija koju čine pripadnici uglavnom poreklom sa Balkana. Oni su tokom prethodne dve decenije pljačkali zlatare širom sveta u karakterističnom stilu, uz minimalnu i retku primenu nasilja, odnoseći skupocene satove, zlatan nakit i dijamante. Iako je tokom godina veliki broj ''Pink pantera'' završio u zatvoru, njihov plen gotovo da nikad nije nađen.

Pre nekoliko godina dvojica srpskih državljana tada starih 44 i 45 godina osuđena su na sedam i po godina, odnosno šest godina pred Kantonalnim sudom u Cirihu. Policija ih je otkrila prisluškivanjem dok su planirali pljačku zlatare u Luganu. Otkrivena je njihova veza sa jednim pljačkašem juvelirnice u Nemačkoj kome je policija uspela da podmetne ''bubicu'' na motocikl. Tada je pored ostalog otkriveno da grupa namerava da opljačka zlataru i planira da za samo jedan komad nakita ili za časovnik dobije 400.000 evra.

Jedan od optuženih je bio osumnjičen da je sa drugim članovima ozloglašenih ‘’Pink pantera’’ učestvovao u poznatoj pljački u Dubaiju, ali nikad nije izručen Emiratima.

U Švajcarskoj su uhapšeni crnogorski ''Pink panteri'' zbog pljačke u kojoj je plen bio vredan više miliona franaka. U toj grupi bila su i dva nemačka državljana, jedan saučesnik je bio iz BiH, a jedan iz Severne Makedonije. Svi oni optuženi su za pljačku zlatare u Lucernu. Među njima je bila i jedna žena.

Dvojica razbojnika ušla su u zlataru, a drugi učesnici pljačke su bili zaduženi za čuvanje straže, prevoz  i skladištenje plena, a neki za logistiku. Policija je posle pljačke objavila fotografije sa nadzornih kamera i na osnovu prijava građana brzlo su otkriveni. Nađen je samo deo njihovog plena.

U mestu Šafhauzen, 2011. opljačkana je zlatara iz koje je odnet nakit i satovi vredni 1,8 miliona franaka. Optuženi su članovi grupe ''Pink panter'', a jedan od njih uhapšen je u Turskoj i izručen Švajcarskoj. Drugi Srbin, navodno vozač i u ranijim pljačkama ove grupe, uhapšen je u Crnoj Gori.

Banda je dobila ime "Pink panter" kada su britanski detektivi svojevremeno pronašli dijamantski prsten, sakriven u kutijici kreme za lice, kao u čuvenom filmu sa  Piterom Selersom. Veruje se da je zloglasna organizacija tokom više godina postojanja imala više stotina članova ali je, prema procenama nekih bezbednosnih službi, zahvaljujući velikim policijskim akcijama, uglavnom razbijena hapšenjem vodećih članova u Francuskoj, Italiji, Japanu i drugim zemljama.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading