batajnica pad aviona
Foto: Tanjug

Ispituje se koji deo aviona je zakazao i doveo do obrušavanja na zemlju!

Kako smo ranije pisali, tragedija se dogodila u četvrtak, kada je pilot oko podneva, dok je isprobavao letelicu, obavestio kontrolu letenja da ima problem i da ne može da uspostavi kontrolu nad avionom.

Kako se sumnja, desetak minuta kasnije avion se srušio u njive nedaleko od Aerodroma „13. maj“, a potom se i zapalio.

batajnica pad aviona

undefined

 

 

Sumnja se da je do tragedije došlo jer je avionu otpalo zakrilce, deo koji služi za usmeravanja letelice i koji je pronađen na oko 500 metara od mesta pada.

- Policijska istraga treba da utvrdi šta se tačno događalo pre poletanja i da li je bilo eventualnih sabotaža. Zbog toga je bitno da se pronađe svaki deo letelice i zato se juče uz pomoć dronova pretraživao širi teren - rekao je izvor.

batajnica pad aviona

undefined

 

 

On je dodao da tek treba da se utvrdi, ukoliko je s letelice otpao deo, zašto se to dogodilo, da li se jednostavo radi o lošem materijalu, ljudskoj grešci ili eventualno o tuđoj sabotaži.

Piloti: Ti avioni su kao igračke

Dugogodišni pilot Stevan Ignjatović je, govoreći o tragediji u Batajnici, istakao da je taj avion težak nepunih 300 kilograma.

- Lakši je od automobila, ima takav tretman, a ima i takvu cenu, košta koliko i BMW srednje kategorije - između 50.000 i 70.000 evra. Poručite ga, on stigne upakovan u četiri kartonske kutije, imate veliku garažu i sami ga sklopite, a onda rešite da ga isprobate. Možda ste pilot, možda niste, možda ste nabeđeni pilot, možda imate malo iskustva - naveo je Ignjatović, i dodao da je ta letelica igračka koja je dostupna svakom našem osrednje bogatom biznismenu i služi kao statusni simbol

Petar Vojinović, osnivač portala Tango six, za medije je rekao da će istragu o padu letelice raditi i stručnjaci iz Centra za istraživanje vazuhoplovnih nesreća.

 - U istrazi o padu ultralake letelice „eskval VM-1C" angažuju se stručnjaci iz raznih oblasti, i radi se tehnička ekspertiza na fakultetu, a analizira se i istorija pilota - rekao je on.

Kako je objasnio, „eskval VM-1C“ je ultralaka letelica visokih performansi čiji je inženjerski i proizvodni projekat sada pokojni Aleksandar otkupio pre 10 godina od grupe inženjera iz Španije.

- Globalno ih je proizvedeno oko 20 primeraka. Nakon otpočinjanja proizvodnje u Srbiji, izrađeno ih je ne više od pet. Letelice su proizvođene u kitu (segmentima koje kupac sam sastavlja), ne serijski - naveo je on

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading