ostaci aviona
Foto: Tanjug

Aleksandar A. (70), vlasnik fabrike za proizvodnju ultralakih sportskih letelica u Švedskoj i pilot u penziji, poginuo je juče kada se njegova letelica srušila nedaleko od aerodroma „13. maj“ u Zemun polju i pala u polje kukuruza. 

avion pilot

Tanjug

 

 

Kako saznajemo, pilot je oko osam sati poleteo ultralakim avionom „Esqual VM-1C“, čiji je vlasnik, ali se ubrzo dogodio kvar, koji je on pokušao da prijavi.

- Pet minuta nakon poletanja preko radio-veze je javio da su mu otkazale komande koje je hteo da isproba i da letelica ne fukncioniše. Navodno, rekao je i da je otpalo zakrilce i da je zbog toga izgubio kontrolu nad letelicom. Međutim, veza se u tom trenutku prekinula i nije dobio povratnu informaciju - navodi naš izvor. 

Proizveo letelicu u kojoj je poginuo

Ultralaki avion „Esqual VM-1“ u kojem je bio stradali pilot prvi put je predstavljen u julu ove godine. Proizvodi ga fabrika u Švedskoj, čiji je nastradali Aleksandar vlasnik. Prototip je ove godine nekoliko puta leteo u Srbiji, gde je pilote sa njegovim karakteristikama upoznao njegov vlasnik i proizvođač, sada pokojni Aleksandar.

Budući da nije bilo katapulta u avionu, pilot je ostao u njemu prilikom pada. Ljudi iz baze su predosetili da nešto nije u redu i odmah su obavestili policiju o mogućoj nesreći. Nadležni su po dolasku zatekli rasute delove aviona u oblaku dima, a ubrzo je pronađeno i telo nastradalog, koje je bilo ugljenisano. 

mali avion

youtube

 

 

- Sve se dogodilo brzo i Aleksandar nije uspeo da reaguje. Njegovo telo je bilo ugljenisano, ali nije utvrđeno da li je živ izgoreo ili je preminuo pre nego što se avion zapalio. Vatrogasci su jedva uspeli da priđu i ugase požar. Letelica je zatečena na šest kilometara od aerodroma s kojeg je poletela – dodaje naš sagovornik.

pad aviona  kod batajnice

Foto: Vladimir Marković

 

 

Karakteristike aviona

 

Raspon krila: 9,1 metar

Dužina trupa: 6,08 metara

Visina vrha repa: 194 centimetra

Težina: 275 kilograma

Kapacitet goriva: 100 litara

Maksimalna brzina: 302 kilometra na sat

Brzina zaustavljanja: 62 kilometra po času

Brzina krstarenja: 220-230 kilometara na sat

Domet: 1.200 kilometara

 

Očevidac Dragan Kerečki rekao je posle tragedije za Alo! da je mahnuo pilotu pre nego što je poleteo i da mu je on uzvratio.

pad aviona  kod batajnice

Foto: Vladimir Marković

 

 

- Bio sam na njivi u tom trenutku. Reč je o poljima koje piloti često preleću. Bilo je devet sati kada sam mu mahnuo, a oko podneva sam čuo da se avion srušio. Krenuo sam da vidim gde i onda sam našao deo aviona i video sam dim. Sve to sam ispričao policiji - rekao je Kerečki.

Identična tragedija: Pilot i učenica zajedno u smrt

Gotovo identična tragedija dogodila se 16. maja 2018. godine, kada su iskusni pilot Goran Petrović (48) i Olivera M. (48) nastradali u padu sportskog aviona tipa CH-601 nedaleko od aerodroma „13. maj“ u Zemun polju. Kako se tada pisalo, žena je bila na obuci i navodno je povukla pogrešnu komandu na avionu, što je uzrokovalo pad.

 

 

Posle tragičnog događaja oglasio se i sin stradalog pilota.

- U šoku sam zbog oca. Da, pao je avion, upravo sam saznao. Ne zna šta se tačno desilo - rekao je juče novinarima Aleksandrov sin.

Inače, policija će danas uz pomoć dronova obići šire područje terena u potrazi za delovima aviona koji su otpali dok je padao.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zagor

11.08.2023 08:40

Ala ga je opravio,svaka mu cast.Ostali samo dugmići