OD MASAKRA U OŠ "VLADISLAV RIBNIKAR" PROŠLA SU DVA MESECA Ništa nije slutilo kakvo će se zlo desiti tog jutra
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Tog dana ljudi se nisu ni pošteno razbudili, a crne vesti polako su počele da stižu. Najpre su počele da stižu informacije da se desila pucnjava, pa da ima povređenih, a potom i da ima stradalih

Srbija je u neverici dobijala informacije iz sata u sat. Dogodilo nam se nešto što smo mislili da se nama nikada neće desiti, da se takve stvari dešavaju samo tamo negde daleko na Zapadu... 

Maloletni K. K. (14) tog jutra je došao naoružan u školu "Vladislav Ribnikar". U stravičnom zločinu koji je počinjen 3. maja trinaestogodišnji dečak je usmrtio 10 osoba i ranio još šest. Na licu mesta je stradalo osmoro učenika i školski čuvar, dok je devojčica A. A. preminula 15. maja od zadobijenih povreda.

Istraga je odmah utvrdila da je dečak-ubica zločin do detalja planirao mesec dana, da je imao skice škole i spisak potencijalnih žrtava, pa čak i da su neki označeni kao “prioriteti”.

Tinejdžer koji je usmrtio deset osoba odlično je baratao oružjem

Pošto nema napunjenih 14 godina, ubica ne može krivično da odgovara, ne može da bude u pritvoru niti da bude osuđen na zatvorsku kaznu, ali može na duže vreme da bude smešten u ustanovu zatvorenog tipa.

Trinaestogodišnji dečak-ubica postao je najmlađi masovni ubica na svetu, a za razliku od drugih slučajeva u svetu, on nijednog trenutka nije ni pomišljao da može da bude ubijen, a kamoli da digne ruku na samog sebe.

Kobno jutro

Jezivi zločin u “Ribnikaru” je, prema urađenoj rekonstrukciji, kako piše Blic, trajao između pet i sedam minuta, ne više. Toliko je prošlo od momenta kada je 13-godišnji dečak ušao u školu, pa do trenutka dok je ispraznio oružje i sačekao policiju da ga uhapsi.

Kako je saopšteno, on je u školu došao sa rancem u kojem su bila dva očeva pištolja, nekoliko okvira municije i četiri Molotovljeva koktela koja je planirao da aktivira kako ne bi bio sprečen u svom pokušaju od strane policije.

Prvo je usmrtio čuvara škole, sa kojim je došao u kraću verbalnu raspravu, zatim dežurne učenike na hodniku, neke koji su tu, nažalost, bili u prolazu. A onda je ušao u kabinet istorije gde je bilo njegovo VII/2 i počeo da puca. Nasumično ili ne, pitanje je. Tek tragedija bi bila još veća da se neki nisu spasili iskakanjem kroz prozor.

Nedugo zatim, izašao je iz učionice i lagano otišao u dvorište, gde je ostavio oružje i pozvao policiju, saopštivši im šta je uradio (par minuta pre toga policiju je o pucnjavi obavestila i zamenica direktorke). Kada su stigli organi reda, predao se bez ikakvog otpora.

Kasnije je utvrđeno da je ispalio 57 metaka, od kojih je čak 34 pogodilo žrtve, kao i da je tačno izabrao dan kada će počiniti masakr, jer je tada njegovo VII/2 bilo u kabinetu istorije koji se nalazi odmah na ulazu u zgradu škole.

Dečak-ubica se dva meseca nalazi na Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu, na posebnom odeljenju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading