Zašto se dečak ubica više družio sa devojčicama?
Foto: Alo/Foto: Alo!

Ni nakon mesec dana od masakra u školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, motivi dečaka ubice su nam misterija isto kao i prvog dana. Ovaj monstruozno ubistvo devetero vršnjaka dok je deseta žrtva preminula u bolnici od posledica ranjavanja biće godinama predmet istraživanja psihijatara i kriminologa. 

Psihološki profil dečaka ubice se ne uklapa u ono što se odnosi na počinioce masovnih ubistava širom sveta. Prema svemu što dosad znamo, dečak ubica je lepo dete, uspešan u školi, nije bio problematičan, niti je prikazivao bitno bizarno ili drastično asocijalno ponašanje. 

Zašto se dečak ubica više družio sa devojčicama?

Vladimir Marković

 

Takođe, nema ni naznaka, a kamoli dokaza o traumi u ranom detinjstvu, nasilju u porodici ili ekstremnom zlostavljanju. Možda u njegovom odrastanju postoji nešto što je zasad skriveno, ali u dosadašnjem toku istrage, koliko je javnosti poznato, još nisu isplivale informacije o tome. 

Postojale su indicije da se dečak ubica više snalazio u društvu devojčica nego dečaka kako je uobičajno za njegov uzrast. Kobni spisak koji je napravio, kao i fotografije koje se pojavljuju na mrežama gde prednjače drugarice iz škole, ukazuje na to se da sa muškim vršnjacima nije provodio mnogo vremena.

PSIHOLOG: DUGO ĆE SE PROUČAVATI ŠTA JE BIO OKIDAČ

Brankica Stanojević, psiholog koja preko 30 godina radi sa decom i roditeljima kaže za Alo da druženje maloletnog ubice sa suprotnim polom pokazuje da se osećao prihvaćenijim u ženskom društvu.

"To i dalje ne govori da sa detetom nešto nije u redu, možda jednostavno nije voleo takmičarske igre, koje su karakteristične za dečake tog uzrasta. Verovatno nije imao afiniteta za fudbal oko koga se dečaci uglavnom okupljaju, pa je pribegao društvu vršnjakinja, gde se bolje uklapao", navodi psiholog.

Druženje sa devojčicama, kako kaže, može ukazati da se radi o specifičnom detetu, ali ne i poremećenom. 

Psiholog dalje ističe da su se kod dečaka ubice kockice nesretno posložile i da radi o više faktora koja su ga navela da počini krvav pir.

"Stručnjaci će još dugo proučavati šta je okidač za ovakav zločin. Kao što postoje retke bolesti kad je fizičko zdravlje u pitanju, takođe postoje i retka mentalna oboljenja, možda ih ima svega 0,0001 odsto ljudi", kaže Stanojević i dodaje da je problem kod tinejdžera što neke promene u ponašanju pripisujemo pubertetu, što nam zamagli širu sliku o teškoćama sa kojima se dete suočava.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading