TUŽILAŠTVO TRAŽI DVE GODINE ZATVORA ZA MILOVANA BRKIĆA Podignuta otužnica protiv novinara koji je na protestu opozicije pozivao na nasilnu promenu ustavnog poretka
Foto: Alo/Alo

Protiv M. B. (66) Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je danas Višem sudu u Beogradu optužni predlog zbog sumnje da izvršio krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog proglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine. Takođe predložilo da mu sud produži pritvor zbog opasnosti da bi u kratkom vremenskom periodu mogao da ponovi krivično delo, prenosi Telegraf.

Postoji opravdana sumnja da je okrivljeni 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta “Srbija protiv nasilja”, u nameri ugrožavanja ustavnog uredjenja Republike Srbije, pozvao da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno Narodna skupština i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

TUŽILAŠTVO TRAŽI DVE GODINE ZATVORA ZA MILOVANA BRKIĆA Podignuta otužnica protiv novinara koji je na protestu opozicije pozivao na nasilnu promenu ustavnog poretka

Printscreen

 

M. B. je na obraćanje NN učesnika skupa rečima “Evo čuli smo sad kakav je vaš komentar gospodine, pored ostalog rekao: “Nikad nisam bio tužniji. Dolazio sam na svaki protest.

Lomio sam, posvetio sam život, svake nedelje Vučić opisuje kako sam ja reketaš, kako širim lažne vesti, kako pokušavam da ga ubijem. Danas sam tužan. Srpska opozicija je pokazala svoje jadno, bedno lice. Da se nije usudila, gospođa nije pomenula glavnog krivca Aleksandra Vučića, tog zločinca koji je od nas oduzeo svaku nadu, pogledajte kako će se osećati ovi ljudi kad stoka opozicionih poslanika se krije iza ledja ovih građana. Nema nama spasa. Izgleda će morati mladi klinci da puškama reše sudbinu Srbije.

Desiće se šta se desiti mora. Kakva protestna šetnja, mi treba da uđemo prema Skupštini da uhvatimo idiota i da mu otkinemo glavu...” Tonski i video zapis ove izjave potom je objavljen u celini u trajanju od 10,18 minuta na Internet stranici na nalogu “Srbin info”, pod nazivom “poslušajte ceo govor, bez cenzure, zbog kojeg je M. B. odveden u zatvor”.

Jedan deo video i tonskog zapisa je objavljen na portalima različitih javnih medijskih kuća, te time bio dostupan velikom broju građana.

Komentari (0)

Loading