MESEC DANA OD JEZIVOG MASAKRA NA VRAČARU Devet života ugašeno za samo dva minuta, jedna devojčica preminula u bolnici
Foto: Alo/Foto: Alo!

Istog dana, dok su neki roditelji ispred škole i dalje čekali svoju decu, održana je konferencija za novinare na kojoj su iznete prve zvanične informacije.

Kako je rečeno, ranjeno je šestoro dece i nastavnica istorije, dok je ubijeno osmoro učenika i čuvar škole.

Načelnik beogradske policije Veselin Milić, do detalja je objasnio kako se odigrala masovna pucnjava i naveo da je ona mesec dana planirana. On je rekao da je dečak dva pištolja sa pet okvira uzeo iz očevog sefa, a da je u školu doneo i četiri molotovljeva koktela.

- Oko 8.40 časova dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora i prijavila da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem koje nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo NN lice i predstavilo se kao K. K. i rekao da je upucao više lica. Dolaskom policije na lice mesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo, sedam devojčica i jedan dečak - rekao je Milić.

Dečak je odmah uhapšen, a pronađeno je i oružje kojim je izvršeno krivično delo, kao i četiri Molotovljeva koktela. Informacija koju je Milić izneo, a koja je šokirala javnost, bila je da je K. K. napravio spisak učenika škole koje je hteo da likvidira.

- Motiv još nije utvrđen, niti nam je rekao. Izabrao je taj dan i tu učionicu iz razloga što je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a prvi čas imalo je njegovo odeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz sefa svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i poneo četiri Molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, nakon toga se okrenuo ka devojčici koja je bila dežurna i pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života - dodao je Milić.

On je ispričao da je K. K. zatim nastavio ka kabinetu istorije, da je usput zamenio okvir pištolja, pa da je pucao ka nastavnici i ostalim učenicima.

- Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir, baca ga, i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Ovo je spisak dece koji je planirai da likvidira. Sam je pravio plan ulaza i izlaza iz škole i, kako je sam rekao, odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju po broju 1,4, 2, 6 i 6... - rekao je Milić na konferenciji za medije.

Rekao je da je bio na hiljadama uviđaja, a da je ovo je u srpskom društvu nezapamćeno. Istakao je da je pitanje za ceo sistem šta treba da uradimo da sprečimo slično. On je dodao da je po izjavi direktora, dete koje je bilo uzoran đak i uzoran drug, i koje nema nijedne uočene emocionalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo.

"Niko na to nije bio spreman"

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći rekla je da je prvi poziv iz škole na Vračaru upućen u 8.43 sati, da je javljeno da se dogodila pucvnjava i da ima povređenih. Ipak, niko od radnika Hitne pomoći nije ni slutio kolike su razmere pucnjave u pitanju.

- Kao što protokol nalaže, odmah pošaljete tri najbliže ekipe, koje su tamo bile vrlo brzo. Oni su nam javili šta se tamo dalje dešava, tako da smo ceo rad brzo reorganizovali, da spasimo što je moguće više povređenih - istakla je doktorka Stefanović.

Navela je da je prva ekipa koja je stigla zbrinula dečaka od 13 godina i prevezla ga u Urgentni centar, druga ekipa devojčicu od 13 godina u Kliniku u Tiršovoj, treća ekipa dečaka od 13 godina u Tiršovu, četvrta ekipa dečaka i devojčicu u Urgentni centar, peta ekipa nastavnicu (53) u svesnom stanju, u Urgentni centar i šesta ekipa dete od 13 godina takođe u Tiršovu.

- Nakon toga je ostalo još šest ekipa, jedna se vratila. Te ekipe su ostale da pišu konstatacije. Nakon toga smo opet poslali pet ekipa da budu u MUP-u kada se skupe roditelji, prijatelji i rodbina, da se nađu da pomognu - rekla je doktorka Stefanović.

Dok je u školi trajao uviđaj, u jednom trenutku je čak 11 ekipa bilo sa obe strane škole, da pomognu roditeljima koji su se okupili na Cvetnom trgu, gde su deca izvedena, a i sa druge strane, gde su roditelji tražili decu koja se nisu javljala na telefon.

- Naravno, da se nađu i profesorima, nastavnicima i učiteljima te škole koji svakako nisu bili spremni na ovakvu vrstu stresa, na ovakvu tragediju. Na to sigurno niko nije spreman, čak i kada ste profesionalno edukovani, kao što su ekipe Hitne pomoći. Ti ljudi su uradili vanredan posao da ova ogromna tragedija bude ipak nešto manja nego što je moglo da se desi - dodala je.

Vučić o sadržaju koji je dečak gledao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je informacije o tome kakve je sadržaje na internetu gledao K. K. i između osstalog prikazao spot sa Jutjuba u kom mladić veliča oružje i snajperom nišani na ljude.

- Dečak je bio pratilac ovog momka. To je ustanovljeno, ovi mladići su to skinuli posle izvesnog vremena, ali policija i BIA su to našle. Teško je pronaći uzročnu vezu, ali ovo je gledao dečak osumnjičen za ubistvo. Deca prate društvene mreže i gledaju to. Deca igraju čudne igrice i na Jutjubu imaju ovakve stvari i na drugim mrežama, moramo naći rešenje, ali to neće biti vid cenzure. Sve promoviše nasilje, onda nikada ne bismo gledali filmove - kaže Vučić.

Kako je objasnio, dečak koji je počinio masakr u školi, gledao video spot napravljen na Jutjubu, i dodao da "deluje kao da je indigom preslikano ovo što je on uradio".

Uhapšen otac

Otac dečaka V. K. je istog dana uhapšen prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i određeno mu je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti.

On je, kako je navela njegova advokatica Irina Borović, tek na saslušanju saznao sa pune razmere onoga što je njegov sin uradio.

Ocu dečaka određen je pritvor.

Deseta žrtva pucnjave

Devojčica A. A. koja je teško povređena kada je K. K. pucao u nju je 15. maja u bolnici izgubila bitku za život.

Ona je 10. žrtva masakra koji je počinio trinaestogodišnji dečak .

Nesrećna devojčica umrla je u UDK "Tirošva", a imala je teške povrede glave i pored nadljudskih napora lekara, podlegla je povredama.

Saslušana majka

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu utvrđuje da li je M. K., majka dečaka koji je izvršio masovnu pucnjavu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" izvršila krivično delo zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Tužilaštvo je Policijskoj upravi za grad Beograd uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja kojim je naloženo da se sasluša osumnjičena M. K., da se obavi razgovor sa pedagogom i psihologom zaposlenim u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kao i da se preduzmu sve druge mere i radnje potrebne za potpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Takođe, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procenu funkcionisanja porodice maloletnog K. K. i o tome dostavi izveštaj tužilaštvu, kao i da utvrdi da li se navedena porodica odranije nalazila u evidenciji tog organa.

"Za delo zanemarivanje svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, zaprećema kazna zatvora je do tri godine. Za delo zlostavljanje pod koje se spadaju - prinuđavanje na preteran rad ili rad koji ne odgovara uzrastu maloletnog lica ili na ili ga iz koristoljublja navodi na vršenje drugih radnji koje su štetne za njegov razvoj, kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina", navedeno je u Zakoniku.

Kako je navedeno, naloženo je da se ispita još jedan svedok koji je bio u bliskom kontaktu sa K. K. - dadilja.

Majka je na saslušanju u policiji, između ostalog, navela da je sa K. K. vreme provodila i dadilja, koja je brinula o njemu. Istraga veruje da će njenim saslušanjem mnogi dodatni detalji iz života dečaka biti poznatima organima istrage, ali ono što je najvažnije je da dadilja otkrije kakav je zaista bio odnos majke i oca prema dečaku i obrnuto. Ta žena je inače čuvala K. K., ali i njegovu sestru. Dakle, ono što je najvažnije za istragu, ponavljam, u ovom trenutku je da se utvrdi kakav je odnos bio u kući i da li je dečak eventualno nekim ponašanjem ukazivao na to da može da počini zločin - rekao je za Telegraf.rs sagovornik iz istrage.

ŠTA ĆE BITI SA DEČAKOM UBICOM? Ovo su tri moguća scenarija - Alo.rs

Takođe je naloženo da se ispitaju i roditelji dece sa kojom se K. K. družio, a potom i učitelji, komšije, drugi članovi porodice.

- Otac je u pritvoru od 5. maja, a u Višem javnom tužilaštvu negirao je delo koje mu se stavlja na teret, a to je teško delo protiv opšte sigurnosti. Potom, majka je dala izjavu u policiji, a pretkrivični postupak od Prvog osnovnog javnog tužilaštva protiv nje preuzelo je Više javno tužilaštvo. Kako je već objavljeno, po prijemu izveštaja, spisi predmeta su dostavljeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu radi spajanja sa predmetom u tom tužilaštvu jer se tu vodi istraga protiv V. K., oca maloletnog K. K. zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti. Imajući u vidu da između krivičnih dela koja im se stavljaju na teret postoji međusobna veza i delimično isti dokazi, te je celishodno da se vodi jedinstveni postupak. Pretkrivični postupak protiv majke vodi se u cilju utvrđivanja da li se u njenim radnjama stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, dok se protiv oca vodi istraga zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti, a biće ispitano i da li se u njegovim radnjama eventualno stiču elementi krivičnog dela Zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica. Akcenat je na tome da se utvrdi kakav je zaista odnos bio majke, oca i K.K. - rečeno je za naš portal.

K. K. zbog toga što još nije napunio 14 godina nije krivično odgovoran, te neće moći da bude osuđen, a i dalje se nalazi u psihihatrijskoj bolnici, piše Telegraf.

Komentari (0)

Loading