MOGUĆE JE! I DECA OD 14 GODINA IDU U PRITVOR!  Devojčica koja je napala drugove i veličala dečaka ubicu provešće 30 dana u zatvoru
Foto: Alo/Foto: Alo!/Aleksandar Nalbantjan

Zbog te činjenice, lisice na ruke su stavljene u većini slučajeva njihovim očevima. Međutim, u Novom Sadu devojčici (14) koja je pretila školskim drugovima i veličala ubicu iz "Ribnikara" određen je pritvor, zbog čega se postavlja pitanje: "Šta se događa kada deca u periodu od 14 do 16 godine života učine krivično delo?".

Advokat Radomir Munižaba za "Blic" navodi da, prema našem zakonodavstvu, maloletniku od napunjenih 14 godina može da se odredi mera pritvora, ali su uslovi za određivanje pritvora restriktivniji u odnosu na uslove koji su postavljeni prema punoletnim licima.

- U našem pozitivnom zakonodavstvu je moguće da se maloletniku od 14 godina starosti u krivičnom postupku odredi mera pritvora od strane sudije za maloletnike, ali su uslovi za određivanje pritvora restriktivniji u odnosu na uslove iz opšteg krivičnog postupka, tj. prema punoletnim licima - kaže Munižaba.

On dodaje da se maloletnicima pritvor može odrediti za teža krivična dela.

- Maloletnicima se pritvor može odrediti za teža krivična dela i ako postoje posebne teške okolnosti krivičnog dela koje je učinjeno od strane maloletnika - kaže naš sagovornik.

Munižaba potom objašnjava da se organ postupka u skladu sa okolnostima izvršenja krivičnog dela od strane maloletnika kao i sa krivičnim delom koje je maloletnik izvršio donosi odluku da li će protiv nekog roditelja ili protiv oba roditelja podneti krivičnu prijavu, a takođe i da li će predlagati da se od strane suda odredi mera pritvora protiv roditelja.

- U praksi to moraju biti teža krivična dela, kao i posebno teže okolnosti kojim je učinjeno krivično delo od strane maloletnika - rekao je Munižaba.

Požar u zgradi u Užicu: Deca sprečila još veću tragediju - Alo.rs

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu, uhapsili su juče devojčicu (14) iz okoline grada, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivična dela - ugrožavanje sigurnosti, izazivanje panike i nereda, kao i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako je saopšteno iz MUP-a, sumnja se da je učenica pretila školskim drugarima iz razreda, ali i na društvenoj mreži pružala podršku dečaku koji je osumnjičen za ubistvo u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Policija je, kako je saopšteno, u njenoj sobi pronašla metak nepoznatog kalibra.

Maloletnica je uz krivičnu prijavu privedena nadležnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu koji joj je, posle saslušanja, odredio pritvor do 30 dana.

Učenik počinio masakr u školi

Učenik sedmog razreda beogradske škole "Vladislav Ribnikar" 3. maja je u školu ušao sa očevim pištoljem. Kobnog dana ispalio je hice u pravcu čuvara škole, Dragana Vlahovića, a potom usmrtio i dve dežurne učenice. Trinaestogodišnjak se zatim uputio ka kabinetu istorije gde je ubio šest školskih drugara, a ranio takođe šest učenika i nastavnicu istorije.

Kako je "Blic" pisao, dečak je neposredno pred zločin na internetu pretraživao Krivični zakonik Srbije kako bi istražio da li deca mogu krivično da odgovaraju.

- Na osnovu njegove pretrage se zaključuje da je organizovao napad u školi sada jer je znao da mu je ostalo malo više od 2 meseca do 14. rođendana i da mu je toliko vremena ostalo od krivične neodgovornosti ukoliko počini zločin - navodi izvor "Blica" upoznat sa slučajem.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da dečak prema Zakonu o maloletnim učiniocima dela i krivičnoj pravnoj zaštiti maloletnih lica, nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina života.

Devojčici koja je deseta žrtva Koste K. (13) njeni najbliži su posvetili najtužnije reči i poslednji pozdrav - Alo.rs

Ocu zaprećeno 12 godina robije

Ubrzo nakon zločina, otac dečaka, Vladimiru K. su stavljene lisice na ruke, a na teret mu se stavlja krivično delo - teško delo protiv opšte opasnosti.

Za ovo delo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprećena je 12 godina robije!

- Ukoliko je nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila kod jedne ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 12 godina - kaže Ristović.

Dečak (13) sekirom napao komšinicu i njenog sina

Dečak A. L. (13) iz sela Radojevo, 13. maja je sekirom napao V. S. (57) i njenog sina M. S. (17).

Kako "Blic" nezvanično saznaje, ocu maloletnog dečaka, K. L. (31) je određeno zadržavanje zbog krivično dela - zapuštanje i zlostavljanje maloletnog deteta.

Krivična prijava u redovnom postupku će biti podneta i protiv N. T. (32), majke maloletnog dečaka i to zbog krivičnog dela - zapuštanje i zlostavljanja maloletnog deteta.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading