OSTAVIO ČAK I INSPEKTORE U ŠOKU Evo šta je sve radio i gledao dečak koji je počinio masakr u školi na Vračaru
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

K. K. (13) koji je naoružan ušao u Osnovnu školu Vladislav Ribnikar, hicima iz pištolja koji je uzeo iz očevog sefa usmrtio je osam učenika i čuvara te škole, a šest đaka i nastavnicu ranio. Kako dani od zločina odmiču, javnost saznaje sve više informacija o tome šta je K. K. radio pre zločina.

OSTAVIO ČAK I INSPEKTORE U ŠOKU Evo šta je sve radio i gledao dečak koji je počinio masakr u školi na Vračaru

Tanjug/STR

 

UBICE TRENIRALE PUCANJE U ISTOJ STRELJANI?! Ispituje se da li su se Uroš i Kosta poznavali

Zločin je, kako je objavljeno na konferenciji za medije održanoj tog dana, bio planiran mesec dana.

Na radnom stolu dečaka policija je pronašla spisak za odstrel, na kom su se našla imena 16 đaka iz šestog, sedmog i osmog razreda, a uz njega mapa kretanja koju je nacrtao, a koja prikazuje prilazak kroz hol škole i ulaz najpre u kabinet istorije, a potom i u ostale učionice. Pored učionica ispisao je koja se odeljenja nalaze u tim učionicama, piše beogradski medij.

OSTAVIO ČAK I INSPEKTORE U ŠOKU Evo šta je sve radio i gledao dečak koji je počinio masakr u školi na Vračaru

Foto: Alo!/Aleksandar Nalbantjan

 

Izučavao krivični zakonik

Nakon što je dečak uhapšen, počele su da pristižu nove informacije. Dečak je pre ubistva danima čitao krivični zakonik, tražeči informacije o tome da li može da bude osuđen za ubistvo, odnosno koja je starosna granica za odlazak u zatvor u našoj državi.

Zbog toga je, kako se sumnja, odabrao baš ovaj momenat za pucnjavu, jer je shvatio da deca do 14 godina ne idu u zatvor i nisu krivično odgovorna. Zato je, praktično, požurio da zločin izvrši pre svog 14. rođendana, koji je krajem jula.

Gledao jezive sadržaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u gostovanju na televiziji Happy, prikazao sadržaj koji je K. K. gledao na Jutjubu neposredno pre izvršenja masovnog ubistva.

Na snimcima se vidi mladić koji snajperom sa zgrade cilja u ljude. Vučić je rekao da je u pitanju spot i da deluje kao da je dečak "indigom preslikao to što je on uradio".

''Dečak je bio pratilac ovog momka. To je ustanovljeno, ovi mladići su to skinuli posle izvesnog vremena, ali policija i BIA je našla to. Teško je pronaći uzročnu vezu, ali ovo je gledao dečak ubica. Deca prate društvene mreže i gledaju to. Deca igraju čudne igrice i na Jutjubu imaju ovakve stvari i na drugim mrežama, moramo naći rešenje, ali to neće biti vid cenzure. Sve promoviše nasilje, onda nikada ne bismo gledali filmove'', kaže Vučić.

Takođe, K. K. je, navodno, dan pre nego što je pucao na svoje vršnjake gledao američki blokbaster koji prikazuje pucnjavu u školi. On je priznao da je gledao kriminalističke filmove, serije, ali i dokumentarce o masovnim ubistvima, uključujući i one u školama.

OSTAVIO ČAK I INSPEKTORE U ŠOKU Evo šta je sve radio i gledao dečak koji je počinio masakr u školi na Vračaru

Foto: Printscreen

 

Navodno je naročito bio opsednut dokumentarcem "Američka tragedija" u kom se prikazuje kako majke žrtava pate, ali i kako majka ubice pati zbog onoga što je njeno dete počinilo. Majku ubice poistovećivao je sa svojom majkom jer je smatrao da "ona nema saosećanja prema njegovim problemima". Patnju i krike uplašene i ranjene dece smatrao je nekom vrstom kompenzacije za svoju duševnu bol.

Takođe, stalno je gledao američku seriju "Zločinački umovi", u kojoj tim agenata vredno radi na otkrivanju ubice, koji je "na brilijantan način" isplanirao, a zatim i počinio zločin.

Da je uživao u horor filmovima, govori to što je na društvene mreže okačio sliku svog lika u ljubičastoj boji, sa krstovima preko očiju i zašivenim ustima. Ta fotografija je napravljena po motivima horor filma "Pročišćenje".

Tematika je bazirana na tome da u jednom gradu u Americi svi građani izađu na ulice i imaju rok od 12 sati da ubijaju koga god žele, koliko god ljudi žele i da ne mogu da odgovaraju za to delo.

OSTAVIO ČAK I INSPEKTORE U ŠOKU Evo šta je sve radio i gledao dečak koji je počinio masakr u školi na Vračaru

Alo: Vladimir Marković/Tanjug

 

Podsetimo, K. K. je čuvara škole ubio sa 14 metara razdaljine, da bi potom ušao u školu i ubio tri učenice koje su se nalazile u hodniku. Posle toga se uputio u kabinet istorije u kom je njegovo odeljenje imalo prvo čas i tamo otvorio vatru, usmrtivši još četvoro učenika.

U odlasku od hodnika do učionice promenio je okvir puštolja, a nakon pucnjave izašao je kroz prozor na prvom spratu, izvadio okvir i bacio ga pored stepenica, potom pozvavši policiju.

Kod sebe je imao dva pištolja i pet okvira sa mecima, kao i četiri Molotovljeva koktela koje je planirao da baci na ulaz kako niko ne bi mogao da priđe dok ne završi ono što je naumio. Ipak, eksploziv nije bacio jer se uplašio, a sudeći po opisu toga kako se osećao - da je teško disao - mladić je najverovatnije imao napad panike i tada je pomislio da bi najbolje bilo da pozove policiju.

Policija ga je savladala i uhapsila na sportskim terenima škole.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading