UPLAKANE NIŠLIJE ODALE POČAST I PALILE SVEĆE NASTRADALIMA U MASAKRU ''Roditelji su najviše zakazali, isuviše malo vremena provode sa decom''
Foto: Alo/Foto ALO!

Više hiljada građana Niša okupilo se večeras na Trgu kralja Milana kako bi odali počast učenicima i čuvaru Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

"KOSTA JE BIO TEMPIRANA BOMBA!" Psiholog otkriva da li je krvavi pir u školi mogao da se spreči

Građani su u potpunoj tišini, mnogi plačući, palili sveće pored jednog od ulaza u podzemni prolaz i ostavljali cveće i igračke. Okupljeni su kazali da su i dalje u šoku nakon jučerašnjeg stravičnog događaja i ubistva osmoro učenika i čuvara.

Nišlijka Slađana Popović kazala je da uzroke nasilja u školama, ali i na ulici, sa kojima se svakodnevno susrećemo treba tražiti u porodici i kućnom vaspitanju.

''Mislim da mnogo grešimo u tom kućnom vaspitanju, jer je u današnje vreme deci mnogo dozvoljeno. Dopušteno im je apsolutno sve. Mi smo takođe bili deca, ali smo stajali mirno i slušali šta nam kažu učiteljice, nastavnice i profesorke. Roditelji i porodica su najbitniji za vaspitanje, a onda nastavnici i profesori'', rekla je Popović.

Nišlija Miroslav Stojanović kazao je da se nasilju u školama može stati na put oštrijim kaznama za nasilnike i za roditelje.

''Sada za svaku sitnicu roditelji prijavljuju nastavnike i profesore. Ne smeju prosvetni radnici decu da mrko pogledaju, ali kamoli da viknu na njih kada rade nešto što ne treba. Ranije su se i u porodicama i u školi drugačije deca vaspitavala, pa nikome ništa nije falilo. Naprotiv, nije bilo ovakvog nasilja, deca su izrastala u bolje ljude. Sada kopiramo neke zapdne norme i zapadne zakone. Vidimo da to ne daje rezultate, a ponovo se na tome istrajava. Ukoliko nešto roditelji neće da promene u svom odnosu prema deci treba ih "debelim" kaznama naterati na to'', rekao je Stojanović.

Nišlijka Nataša Anđelković kazala je da smatra da su tragediji na Vračaru najviše "kumovali" roditelji.

''Mislim da su roditelji najviše zakazali. Suviše malo vremena provode sa svojom decom. Deca moraju da se prate, da se vodi računa o njima. Roditelji moraju da znaju šta rade, sa kim provode vreme, šta gledaju na telefonu ili računaru'', naglasila je Anđelković.

Ona je kazala da naš sistem moralnih vrednosti mora da se menja iz temelja.

''Kompletno društvo mora da se promeni. Svi snosimo deo krivice zato što nismo sprečili svo ovo nasilje koje nam se dešava. Jučerašnje ubistvo u školi na Vračaru je vrhunac, ja se nadam iskreno da je i kraj tih nemilih dešavanja u školama'', rekla je Anđelković.

Skup u Nišu organizovan je spontano, pozivima koji su deljeni preko društvenih mreža.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su juče u oružanom napadu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u centru Beograda, za šta je osumnjičen učenik sedmog razreda te škole K. K. (13).

Šestoro učenika i jedna nastavnica su povređeni, a napadač i njegov otac su uhapšeni.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA   

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading