ZBOG OVOGA JE UBICI MALOG STEFANA SMANJENA KAZNA Svi detalji skandalozne odluke suda, otac i deda žrtve očajni: "Ubiće ponovo"
Foto: Alo.rs

Lazaru Galiću (39), koji je osuđen na 10 godina zatvora jer je 17. jula 2021. na pešačkom prelazu na Karaburmi kolima udario dečaka Stefana Balića (9), a koji je kasnije preminuo u bolnici, skandaloznom odlukom Apelacionog suda u Beogradu kazna je smanjena na osam godina robije!

Ovaj sud je obrazložio da je prvostepeni sud pravilno cenio olakšavajuće i otežavajuće okolnosti prilikom izricanja presude Galiću, ali da je otežavajućim okolnostima „prenaglasio značaj“.

Prvostepeni sud je Galiću kao olakšavajuću okolnost cenio jedino to što je porodičan čovek, dok mu je u otežavajuće uračunao činjenicu da je deset puta osuđivan, i to dva puta za krivično delo iz oblasti javnog saobraćaja, a koja su izvršena u istoj ulici u kojoj je stradao dečak. Druge otežavajuće okolnosti su činjenice da je tokom ta dva krivična dela imao 1,84 i 2,24 promila alkohola u krvi, kao i da su pešaci povređeni takođe na pešačkim prelazima. Bitna činjenica je i to što je pobegao nakon što je pokosio dečaka, njegovog oca i brata.

*Olakšavajuće okolnosti

- porodičan čovek

*Otežavajuće okolnosti

- pobegao posle udesa

- osuđivan za ista krivična dela

- pijan izazivao nesreće

Iako je prvostepeni sud ocenio da ranije presude nisu dovoljno uticale na Galića da više ne vrši krivična dela, Apelacioni sud je utvrdio da je olakšavajuća okolnost - jedna jedina - „nešto manje cenjena“, nakon čega je usvojio žalbu njegovih branilaca i preinačio presudu donetu 21. septembra 2022. godine. 

Nakon ove skandalozne odluke, Mihailo Balić, otac stradalog Stefana, napisao je na Fejsbuku potresnu poruku:

„Moj mili dečače, sud te ubija po drugi put“, stoji u objavi.

ZBOG OVOGA JE UBICI MALOG STEFANA SMANJENA KAZNA Svi detalji skandalozne odluke suda, otac i deda žrtve očajni:

 

 

Slobodan Balić, deda žrtve, takođe je komentarisao odluku Apelacionog suda.

- Blago je reći da sam šokiran. Kako je moguće da se smanji kazna dugogodišnjem povratniku, zbog kojeg sam ja izgubio unuka kom sada sa strahom idem na groblje da zapalim sveću. Kao da idem na streljanje ili na smrtnu kaznu. Zašto tamo leži naš anđeo, koji je tek počeo da živi? Mi kao porodica nismo živi od kada se to dogodilo. Posećujem psihijatra svakih 20 dana da bih normalno funkcionisao - kaže deda stradalog dečaka.

On kaže da mu sud duguje da Galić dobije zasluženu kaznu.

- Veoma je teško prihvatiti činjenicu da Stefana nema, ali smatram da Galić treba da odgovara jer je do sada već imao saobraćajnih prekršaja, a ono najvažnije jeste da je pobegao kada je na pešačkom udario moju decu. Nije stao da im pomogne. Možda ne bi ni znao kako da im pruži pomoć, ali sama činjenica da je ostao bila bi makar ljudska. On će sutra da izađe i sešće u automobil i ponovo će to uraditi. Šta onda? Da li će i tada imati olakšavajuće okolnosti? - pita Slobodan.

Podsetimo, Galić je 17. jula 2021. u Ulici Marijane Gregoran kolima udario Stefana, njegovog oca Mihaila i mlađeg brata Luku, a potom otišao svojoj kući, gde je 16 sati kasnije uhapšen. Mihailo i Luka bili su povređeni, dok je Stefan četiri dana kasnije preminuo u bolnici.

Pomilovan i vozač autobusa:
Usmrtio dečaka (4) u Zemunu

Apelacioni sud u Beogradu je 28. februara ove godine, po mišljenju mnogih, doneo još jednu skandaloznu odluku kojom je vozaču autobusa smanjena kazna sa četiri na dve i po godine zbog smrti dečaka Despota Mrđića (4) 24. novembra 2020. u Prvomajskoj ulici u Zemunu.

Dečak je nastradao kada je vozač prerano zatvorio vrata na vozilu i zakačio dečaku nogu, nakon čega je nastavio da vozi do sledeće stanice, gde ga je zaustavila policija.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading