OKO ZA OKO... Krvna osveta u Srbiji? U mafijaškim ubistvima nestaju čitave porodice: ''Na kući žrtve stoje krvave košulje''
Foto: Alo/Foto: Alo.rs

Rođaci, prijatelji i poznanici ubica nakon što su njihovi najbliži izvršili stravične zločine neretko su se žalili kako strahuju za svoj život, a decu su, prema njihovim rečima, morali da sklanjaju na bezbedno.

ISTRAGA UBIJENOG PA ZAPALJENOG PODGORIČANINA VIDAKA VUJOVIĆA Ispitana devojka osumnjičenog Vojvodića 

U Srbiji krvna osveta skoro iščezla, u Crnoj Gori još postoji

Kriminolog Dobrivoje Radovanović za beogradski portal objašnjava da se poslednje istraživanje krvne osvete u Srbiji radilo 70-ih godina i da je tada konstatovano da je u Srbiji ona skoro potpuno iščezla, ali da u Crnoj Gori postoje tragovi koji će vremenom iščeznuti.

''To je bila verovatno tačna prognoza, ali sada mi se čini da neki tipovi ubistva koji su deo organizovanog kriminala imaju elemente krvne osvete. Skoro sam sasvim siguran da tu ima elementa krvne osvete. Na primer, kada u organizovanom kriminalu neko otme pare, oni ubiju tu osobu, nije im cilj da ubiju celu rodbinu. Međutim, kod ovih klanova je došlo do skoro eliminisanja celih porodica'', objasnio je Radovanović za beogradski medij.

Radovanović međutim smatra, da to i dalje postoji i da se delovi "prelivaju" u Srbiju na način što ti ljudi pobegnu u Srbiju ili što žive ovde.

''Srbi i Crnogorci se mešaju i rodbinski, ali i životno. Nužno je da se samim tim tragovi krvne osvete u Crnoj Gori prenose kod nas'', rekao je Radovanović.

cetinje

EPA

 

U Srbiji ovaj vid osvete nikada nije imao običajno pravo kao u CG

Prema njegovim rečima, krvna osveta nikada nije imala u Srbiji običajno pravo kao što to ima u Crnoj Gori gde postoji niz pravila.

''Jedno od pravila jeste da se eliminiše prva muška glava, najstarija u porodici. Izuzetak se pravi ako je identifikovan ubica porodice, ali i ako nema drugih članova likvidira se prvi član porodice koji je muškarac a koji je navršio 18 godina i više. Takođe, pravilo je da nema prestajanja dok se ne ubije suprotni član'', objasnio je on.

Radovanović navodi za novinski portal da je među pravilima i to da krvave košulje stoje na zidovima porodice koja je imala žrtvu sve dok mala muška deca ne porastu.

''Po pravilu eliminiše se najsposobniji član porodice'', objasnio je on.

OKO ZA OKO... Krvna osveta u Srbiji? U mafijaškim ubistvima nestaju čitave porodice: ''Na kući žrtve stoje krvave košulje''

Foto: Alo.rs

 

Najveće krvne osvete - Nikola Bojović

Nikola Bojović, rođeni brat Luke Bojovića, ubijen je 29. aprila 2013. godine u Ulici carice Milice u Beogradu. Na njega je tada ispaljeno najmanje 20 metaka iz automatskog oružja, obilazeći krug oko njega. Nikola je pao, a ubica je nastavio da puca u njega dok je ležao na zemlji!

Apelacioni sud u Beogradu osudio je 2020. godine na 30 godina zatvora Miloša Delibašića kao organizatora kriminalne grupe čiji su pripadnici ubili Bojovića.

Ostali pripadnici osuđeni su na kazne od 17 do 35 godina. Nikolino ubistvo smatra se nastavkom krvavog sukoba porodice Bojović i Šaranović u kojem je stradalo desetine ljudi.

OKO ZA OKO... Krvna osveta u Srbiji? U mafijaškim ubistvima nestaju čitave porodice: ''Na kući žrtve stoje krvave košulje''

Foto: Alo.rs

 

 

''Bojović nije ubijen džabe, u pitanju je bila krvna osveta! Ubijen je zbog Brana Šaranovića'', rekao je svedok i tako potvrdio ono što se godinama unazad spominjalo kao motiv ubistva Nikole Bojovića, koji, za razliku od svog brata, nije bio iz kriminalnog sveta.

''Rat Bojovića i Šaranovića trajao je čitavu deceniju, a sve je počelo otmicom kuma porodice Šaranović 2009, koji je poslednji put viđen kako ulazi u auto Luke Đurovića, najbližeg saradnika Luke Bojovića. Posle toga desile su se brojne likvidacije, jer su Šaranovići navodno smatrali da je Luka Bojović odgovoran za nestanak njihovog kuma'', rekao je svojevremeno izvor beogradskog medija.

Porodica Vukotić?

Veselin Vesko Vukotić (57) likvidiran je sredinom aprila 2019. godine ispred svoje kuće u Kotoru, a on je bio otac Jovice i Igora Vukotića koji su važili za vođe škaljarskog klana. Na njega je tada napadač ispalio nekoliko hitaca i pobegao.

Ovo ubistvo vezuje se za krvnu osvetu, a Vukotić je navodno žrtva rata klanova koji besni na području Balkana od 2014. godine a u kojem je život izgubilo najmanje 50 osoba.

OKO ZA OKO... Krvna osveta u Srbiji? U mafijaškim ubistvima nestaju čitave porodice: ''Na kući žrtve stoje krvave košulje''

Foto: RINA

 

Ubio ga zbog likvidacije sina

Nikola Šćepanović (56) iz Kuršumlije ubio je pre deset godina Zorana Milanovića (49). Ubistvo se dogodilo 17. jula 2013. godine ispred kuće Milanovića u kojoj je Zoran držao i kafanu.

Nikola je u njega ispalio devet hitaca iz pištolja, a zatim otišao u policiju i predao se. To je bila Nikolina krvna osveta, jer je dve godine ranije Zoranova ćerka Maja ubila njegovog sina Nenada.

Ona je posle svađe u kafani otišla do njegove kuće, ušla mu u sobu, a pošto su bili bliski znala je gde stoji pištolj, uzela ga je i ubila Nenada. Pravosnažnom presudom Maja je osuđena na devet godina zatvora.

OKO ZA OKO... Krvna osveta u Srbiji? U mafijaškim ubistvima nestaju čitave porodice: ''Na kući žrtve stoje krvave košulje''

Alo!/Masanori Jošida

 

Krvna osveta za pregaženog sina

Dragan Budak (24) iz Sakula ubijen je sredinom maja 2016. godine oko 12.30 u Ulici Maksima Gorkog u samom centru Pančeva, samo nekoliko minuta posle završetka suđenja u pančevačkom sudu gde je odgovarao za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo sin Dragoljuba Kuručkog (67) iz Idvora.

Kuručki je pratio Budaka po izlasku iz zgrade suda, išao je za njim do parkinga, sačekao je da otključa vrata i uđe u vozilo. U momentu kada je

Budak krenuo da se uključi u saobraćaj, Kuručki je prišao njegovom vozilu, uperio pištolj Bidaku u glavu i ispalio jedan hitac u glavu. Budak je na mestu ostavo mrtav, a Kuručki je pobegao. On se međutim, sat vremena kasnije predao policiji.

OKO ZA OKO... Krvna osveta u Srbiji? U mafijaškim ubistvima nestaju čitave porodice: ''Na kući žrtve stoje krvave košulje''

Alo!/Rajko Ristić

 

34 godine čekao na krvnu osvetu

U centru Bujanovca sredinom aprila 2012. godine hicima iz pištolja ubijen je Bektaši I. (53) iz sela Nesalce, a na njega je pucao Imer Lj. (64). Ubica je posle ispaljenih metaka ostao na licu mesta i sačekao policiju.

Prema tvrdnjama poznanika, Bektaši I. je 1978.godine ubio brata i brata od strica Imera Lj. a njegovog oca teško ranio posle čega je pobegao na Kosovo i tamo živeo.

Imer je međutim, živeo i radio u Švajcarskoj, a kobnog dana je došao u zavičaj gde je slučajno sreo Bektašija. Potom je u želji da mu se osveti nakon 34 godine ispalio nekoliko hitaca u njega.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading