''TIHI RAT KOJI SE PRESELIO NA ULICE'' Navijački sukob na Novom Beogradu - samo jedna od mnogih krvavih epizoda!
Foto: Privatna arhiva/Pink.rs/Društvene mreže

''Grupne tuče mogu biti spontane ili zakazane, a retko se dešavaju kada su utakmice zbog jakih mera policije koja čuva javni red i mir, te su tuče daleko od stadiona i van vremena održavanja utakmica. Nije retko ni da se tuče zakažu putem društvenih mreža'', objašnjava izvor "Blica".

ODMERAVANJE SNAGA KOD ''MOSTARA'' Ovako dva starija muškarca rešavaju probleme u saobraćaju (VIDEO)  

Podsetimo, u sredu uveče je došlo do masovne tuče navijača Partizana i Zvezde, u kojoj je povređeno više osoba. Policija je na licu mesta zatekla šestoricu povređenih mladića, koji su izjavili da su navijači Partizana i da su ih napali Zvezdini navijači iz Zemuna i Surčina.

Mladići su koristili motke, sekire, polomljeno je više vozila, a dan nakon sukoba na ulici su primetni tragovi krvi. Jedan od povređenih Nikola Ž. (21) je u teškom stanju i lekari mu se bore za život.

''Nasilje i sukob suprotstavljenih grupa sa stadiona se premešta na ulice. Grafiti predstavljaju teritorijalnost, glavnu osobinu navijačkih frakcija, koje imaju "svoje delove grada", navodi izvor.

''TIHI RAT KOJI SE PRESELIO NA ULICE'' Navijački sukob na Novom Beogradu - samo jedna od mnogih krvavih epizoda!

Pink.rs

 

"Moj kvart - moja pravila"

Obračun na Novom Beogradu upravo potvrđuje tvrdnje našeg izvora, s obzirom na to da su pripadnici grupe "Vandal bojsi" napadnuti u "svom" kvartu, kada su im sačekušu napravili navijači Zvezde. U ovom delu Novog Beograda, konkretno u Bloku 63, primetni su grafiti Partizana, a ponajviše grupe "Vandal bojsi".

''Tu vlada princip "moj kvart-moja pravila", a zbog grafita se navijači pozivaju na okupljanje, to je jedan od oblika njihove komunikacije. Grafit je jedan od oblika označavanja teritorija. Zatim suprotstavljene grupe precrtavaju tuđe grafite i to je tihi rat koji se sa stadiona produžava na ulice'', priča izvor.

Nasilje kojem su povod grafiti ide toliko daleko, da su nekada meta i slučajni građani koji žele da ofarbaju grafite kako bi imovinu vratili u prvobitno stanje.

''Grafit može biti povod za sačekušu, kada su građani na takvom mestu koje je obeleženo navijačkim simbolima, postoji strah od zločina, jer je pokazatelj da upravo na toj lokaciji može doći do nasilja'', objašnjava izvor.

Kada u grupi učestvuje veliki broj navijača, kao i u najnovijem slučaju, u kojem su učestvovali mladići od 13 do 30 godina, veće su šanse da dođe do osvete i daljih obračuna.

Navijači Partizana su policiji otkrili ko ih je napao, a jedan od njih je čak i imenovao jednog od napadača i rekao da je u pitanju M.Č. (21).

S obzirom na to da je jedan od navijača Partizana Nikola Ž. (21) teško povređen, kao i da je sukob izazvao veliku pažnju javnosti, velike su šanse da se nasilje nastavi.

''Mogu da se svete, a kada to rade, navijači se svete neselektivno, oni često napadnu bilo koje navijače te suprotne grupe, ne nužno lično onog sa kojim su se sukobili. Ovo je tipičan huliganski ispad, posebno jer je uključen i veliki broj maloletnika i jasno je da se radi o prevlasti nad teritorijom'', ispričao je izvor medija.

Navijači su sedeli na ulici u Bloku 63, kada je odjednom iskočila masa navijača i krenuo je potpuni haos. Navijači Zvezde su znali da se Grobari nalaze na tom mestu, te je jasno da je napad unapred isplaniran.

Sukobi oko teritorija u gradskim naseljima su veoma česti, a nasilje nekada kulminira i ubistvom navijača.

Ubistva, sačekuše, pucnjave zbog grafita

Jedan od takvih primera je ubistvo Demira Jukića, koji je upucan preko puta Bloka 45 na Novom Beogradu.

Jukić je ranjen u stomak 8. juna 2017. godine, a dva meseca kasnije je preminuo nakon 12 operacija.

''TIHI RAT KOJI SE PRESELIO NA ULICE'' Navijački sukob na Novom Beogradu - samo jedna od mnogih krvavih epizoda!

Foto: Printscreen/Društvene mreže

 

Sukob se dogodio na sličan način kao i najskoriji slučaj u Gandijevoj ulici. Navijači su sedeli u "svom kraju", kada je izletela horda mladića, koji su koristili i vatreno oružje.

Zdravko Radojević, navijač Zvezde, koji je žrtva klana Belivuk-Miljković, ubijen je zbog sukoba koji je počeo zbog grafita.

Klan Belivuk se tereti za sedam monstruoznih ubistava, otmicu, silovanje, kao i nedozvoljen posed i prodaju droge i oružja. Klan je nastao iz navijačke frakcije "Iz principa".

Preškrabani mural ubijenog brata Radojevića je pokrenuo sukob koji se završio jezivim ubistvom. Zdravko je sumnja da su mural prefarbali Belivuk i Miljković, te je svojim prijateljima slao besne poruke i kojima je naveo: "Brate, pobiću ih javno sve".

''TIHI RAT KOJI SE PRESELIO NA ULICE'' Navijački sukob na Novom Beogradu - samo jedna od mnogih krvavih epizoda!

Foto: Printscreen/facebook

 

Navodno, su pripadnici klana Belivuk znali koliko će prežvrljani mural iznervirati Radojevića, a on je želeo da im se osveti. Za pomenute poruke su vođe klana saznale, zatim su u kući u Ritopeku, poznatoj kao klanica, namamili i ubili Radojevića.

Pre nešto više od mesec dana došlo je do incidenta u naselju Braće Jerković, kada su uplašeni građani prijavili grupu huligana, a policija je na licu mesta zatekla čak 78 osoba i 17 vozila. Kod navijača su pronađene fantomke, baklje, kao i farbe.

Motiv okupljanja je bilo farbanje grafita, zbog čega sukobi u Braće Jerković traju već duže vreme, jer se navijači Zvede i Partizana međusobno nadmeću i precrtavaju jedni drugima grafite.

Takođe, prošle godine u junu je pucano na Aleksandra V. u Zemunu, pripadnika grupe "Vandal bojsi". On je napadnut navodno jer je precrtavao neke od grafita Crvene zvezde.

Pred utakmice su nasilja na ulicama postala "normalna" pojava, a prošle godine u februara je pred derbi nastala velika tuča navijača, u kojoj je uhapšeno više od 30 navijača.

Ovo su samo neki od brojnih primera navijačkih sukoba i nasilja na ulicama grada, koja eskaliraju do te mere da je veliki broj mladića izgubio život.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading