BANDE SA ZAPADNOG BALKANA SVE VIŠE PROIZVODE KOKAIN U PERUU Da li su Srbi preuzeli primat ''u poslu'' od Kolumbijaca i Meksikanaca?
Foto: Printscreen

Prema izveštaju Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC), bande sa Zapadnog Balkana u sve većoj meri proizvode kokain u Peruu.

OTKRIVENA LABORATORIJA ZA PROIZVODNJU AMFETAMINA U Skoplju uhapšeno pet osoba: Nađena droga u vrednosti od pola miliona evra  

Koka u Srbiju ide kopnom

 

"U Peruu je primetno značajno prisustvo srpskih bandi, koje trguju drogom i ljudima. Zbog toga se ruta kojom je ranije krijumčaren kokain u velikoj meri promenila. Ranije je ovaj narkotik išao u Sjedinjene Američke Države i tada su krijumčarenje finansirali karteli iz Meksika i Kolumbije.

BANDE SA ZAPADNOG BALKANA SVE VIŠE PROIZVODE KOKAIN U PERUU Da li su Srbi preuzeli primat ''u poslu'' od Kolumbijaca i Meksikanaca?

Printscreen

 

Međutim, sada kokain ide u Italiju, Belgiju, Hrvatsku, Holandiju, Crnu Goru, a kopnenim putem u Srbiju. To je naravno tako jer kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana plaćaju najviše za kokain", navodi se u izveštaju UNODC.

U izveštaju se ističe da su lokalne bande i porodice, koje se u Peruu bave uzgajanjem i trgovinom kokaina, razjedinjene, ali da se situacija u poslednje vreme drastično promenila. "Generalno, peruanski porodični klanovi deluju uglavnom kao prvostepeni proizvođači ili dobavljači kokaina i ne postoji jedinstvena kriminalna organizacija koja dominira tržištem.

Zbog toga se čini da je njihova uloga u proizvodnji i trgovini kokainom relativno ograničena u poređenju sa većim organizovanim kriminalnim grupama, koje imaju transnacionalni domet, a takve su u poslednje vreme bande iz Srbije". 

Međutim, u izveštaju se navodi da bi sa povećanjem uzgoja i proizvodnje kokaina u Peruu, kao i u Boliviji, njene domaće kriminalne grupe mogle postati moćnije i više međusobno povezane sa stranim agentima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading