APELACIONI SUD U BEOGRADU Ulemek svedoči 6. marta na suđenju za ubistvo Ćuruvije
EPA/SRDJAN SUKI

Pretres pred Apelacionim sudom predstavlja uvod u završnicu suđenja četvorici bivših pripadnika Resora državne bezbednosti – Radomiru Markoviću, Milanu Radonjiću, Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, koji je u bekstvu, optuženima za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Jedan od njih zatekao jezivu scenu na trotoaru: Evo šta kažu o krvavom kumovskom sukobu! - Alo.rs

Ulemek je, kao ključni svedok tužilaštva, 2016. izjavio na suđenju da zbog svedočenja dobija pretnje, ali nije imenovao ko od njega traži da ne svedoči o ubistvu Ćuruvije. On je u istrazi opisao događaj iz 2000. godine, kada se sreo sa Markovićem kako bi se dogovorili oko nekog hapšenja.

„Pitao sam ga ko će iz DB-a da bude navigator, odnosno ko su ljudi iz službe koji treba da pokažu lokaciju, a Marković mi je odgovorio: ’Ovi Radonjini, što su ubili Ćuruviju.’ Kada sam izašao, u holu ispred njegove kancelarije zatekao sam Romića i Kuraka”, rekao je Ulemek. Ovaj njegov iskaz bio je jedan od najvažnijih dokaza protiv optuženih.

Osam godina nakon početka suđenja, i 24 godine posle ubistva, Apelacioni sud u Beogradu, postupajući po žalbama tužilaca i advokata odbrane, otvara pretres koji će trajati od 6. do 10. marta. Istraga o ubistvu trajala je punih 16 godina, a suđenje je počelo u junu 2015. Specijalni sud doneo je dve prvostepene presude, kojima su optuženi proglašeni krivim i osuđeni na po 30, odnosno 20 godina zatvora, u kojima je kao neposrednog izvršioca ubistva označio N. N. lice.

„Konačna i pravosnažna presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biće od presudnog značaja kako za njegovu porodicu i prijatelje, tako i za širu medijsku zajednicu u Srbiji. Ona će predstavljati i određenje Republike Srbije i srpskog pravosuđa prema zločinima protiv političkih neistomišljenika režima Slobodana Miloševića, sa dalekosežnim posledicama za ukupno stanje ljudskih prava i demokratije u zemlji”, saopšteno je juče iz Fondacije „Slavko Ćuruvija”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading