PRESUĐENO OSMOČLANOJ GRUPI MLADIĆA IZ ŠIDA Dobili ukupno pola veka i osam meseci za tuču u centru Novog Sada
Tanjug

Zbog pokušaja teškog ubistva pri bezobzirnom ponašanju, nepravosnažnom presudom Bojan Darabašić je osuđen na 15 godina zatvora, dok su Lazar Marković i Nemanja Božić, zbog istog krivičnog dela osuđeni na deset, odnosno 12 godina zatvora. Njima je produžen pritvor Njima je produžen pritvor zbog opasnosti da ponove ili dovrše krivično delo, kao i zbog znemirenja javnosti.

Marko Momić, Mihajlo Miljenović i Vladimir Simić su zbog nasilničkog ponašanje, nanošenja teških povreda u saizvršilaštvu, kažnjeni na po dve godine i deset meseci, zatvora. Dejan Nedinić koji se tereti za isto krivično delo osuđen je na dve godine i osam meseci zatvora, a Bojan Medić na dve i po godine zatvora.

Dela koja im se se stavljaju na teret, svi, osim Simića su počinili u stanju kada je njihova sposobnost da shvate značaj dela bila smanjena, ali ne do bitnog stepena.

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća sudija Ivana Josifović je istakla da je sud cenio sve dokaze, a najviše video snimak, koji je pribavljen zakonski, po nalogu Višeg javnog tužilaštva. Na osnovu tog snimka, nedvosmisleno je utvrđeno šta se dešavalo i ko je od okrivljenih šta počinio. Da nije bilo snimka, kako je predočila sudija Josifović, dokazivanje bi bilo teško.

- Svi okrivljeni su pokušali da minimiziraju svoje učešće – kazala je sudija Josifović. - Sud je prihvatio navode odbrane da je unutar lokala bilo sukoba. Svih osmorica su i nakon što ih je obezbeđenje izbacilo iz lokala, ostali su ispred i čekali oštećene. Iako su mogli da odu odatle, ostali su ispred, i nema reči o nužnoj odbrani.Oni, organizovano svi ostaju, i svi su sa direktnim umišljajem, u grupi bili nasilni i bezobzirnim ponašanjem remetili javni red i mir i narušavali spokojstvo građana.

Prilikom odlučivanja o kazni, sud je, prema rečima sudije Josifović, uzeo olakšavajuće i otežavajuće okolnosti. U obzir je uzeta činjenica da su svi mladi, studenti ili zaposleni, neosuđivani i da su oni koji se brane sa slobode odazivali i dolazili na suđenje. Kao otežavajuće, cenjeno je to što su postupili u grupi, bilo ih je tri puta više od oštećenih, stepen upornosti, ravnodušnost, kao i da su pobegli sa lica mesta ostavljajući trojicu oštećenih, posebno Mihajlovića koji je bez svesti ležao, niko se nije osvrnuo.

Kod svih osim kod Markovića i kasnije Božića, primetno je odsustvo odgovornosti.

PUBLIKA REAGOVALA

Izricanju presude danas je prisustvovao veći broj publike velikoj sali Višeg suda u Novom Sadu. U jednom momentu, neko je prokomentarisao: „Ovo nije pravda“.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading