18 GODINA OD JEZIVOG MASAKRA NAD PORODICOM SALMA U HORGOŠU Potresno svedočenje Ilonke Gazdag, jedine preživele
Foto: Dejan Briza

Jedina preživela je rođaka Ilonka Gazdag sa kojom smo uspeli da stupimo u kontakt i koja je u ispovesti za Telegraf rekla da joj je život prošao u senci masovnog ubistva njene porodice.

Podsetimo ukratko, tada su ubijeni Jožef Salma (69), njegova supruga Jolan (65), njihov sin Nandor (40), snaja Neli (34) i njihovo dvoje dece - David (13) i Beti (9).

SA SEDAM HITACA USMRTIO LUKU ŽIŽIĆA NA NOVOM BEOGRADU Viši sud potvrdiio optužnicu za Stefana M. iz Kraljeva

Jolanka (65) i Jožef (69) ubijeni su nožem. Jolanku su preklali u kuhinji, dok su Jožefa sedam puta uboli nožem dok je sedeo u fotelji, a potom su tela odvukli u ostavu.

Nekoliko metara dalje, u drugoj porodičnoj kući, ubijeni su Jožefov i Jolankin sin Nandor (40), snaja Neli (33), unuk David (13) i unuka Betina (9). Oni su likvidirani, najverovatnije, iz automatskog oružja sa prigušivačem. Nandor je ubijen u trpezariji, Neli u sobi za odmor, dečak u kupatilu, a devojčica u sobi od brata.

Ilonka kaže da je od tog kobnog februara 2005. godine duševno obolela.

"Ne idem više na groblje, ne mogu. Znate, ne daju kolima da se uđe, a ja peške ne mogu. Moj sin ide... Teško mi je da pričam, jer cepam staru ranu. Znate kako, ne smem ni album sa slikama da otvaram, najviše mi je teško decu da gledam, to su moja deca bila. Od svega sam duševno obolela, život mi je protekao u senci svega toga... Izgubljena sam, a iz svoje kože ne mogu", rekla je ona za beogradski portal.

18 GODINA OD JEZIVOG MASAKRA NAD PORODICOM SALMA U HORGOŠU Potresno svedočenje Ilonke Gazdag, jedine preživele

Foto: Alo/E.S.

 

 

Masakr

Masakr članova porodice Salma otkriven je nekoliko dana kasnije. Tačnije, klupko se odmotalo kada su iz škole pitali Nelinog oca Arpada Saboa zašto deca ne dolaze u školu. Sabo ih je prvo zvao telefonom, a potom, obzirom da se nisu javljali je otišao do kuće. Tamo je ispred obe kuće u dvorištu zatekao neočišćen sneg i pozvao policiju.

Krvi je bilo na sve strane... Betina je navodno pokušavala da pobegne. Ručka od balkona bila je skoro razvaljena. Kao da je pokušavala da se spase... Ubili su je pored ormana, pucali su joj u grudi.

Dželati su ih zatekli posle večere. Jožef je sedeo za stolom, a Jolan je prala sudove. Nandor je upucan kada je otvorio vrata svom egzekutoru.

Bogata porodica, živeli povučen život

Iza njih su ostale četiri kuće u Horgošu, jedna u mestu Domasek u Mađarskoj. Potom, voćnjaci, vozni park, mašine za zemlju.

U Domaseku je Nandor imao kuću istu kao u Horgošu, ali još elitniju. Navodno je imao i stan u Segedinu.

Nađena je i dokumentacija u kojoj piše da su otac i sin Jožef i Nandor Salma u Mađarskoj zajednički osnovali firmu u kojoj je svaki imao osnivački ulog od po 50.000 evra.

18 GODINA OD JEZIVOG MASAKRA NAD PORODICOM SALMA U HORGOŠU Potresno svedočenje Ilonke Gazdag, jedine preživele

Alo! Vladimir Marković

 

Istraga

Istragu vode Tužilaštvo za organizovani kriminal i Više javno tužilaštvo u Subotici. Do danas je izdato samo jedno šturo saopštenje povodom pravog smaknuća porodice Salma.

"Imamo čvrsta operativna operativna saznanja da je porodica Salma ubijena zbog dijamanata, koje su držali u kući. Deo vrednih dragulja bio je usađen u nakit. Pretpostavljalo se da je zločin počinjen iz koristoljublja, jer je u kući izvršena premetačina, a nije ih interesovao novac. Tokom uviđaja pronađeno je više hiljada evra. Razbojnici su, ostavljajući novac, hteli po svemu sudeži da skrenu paćnju na neki drugi pravac istrage", rekli su tada.

Policija je u kućama, gde su zatečena tela, pronašla oko 13.500 evra.

Inače, u Horgošu je saslušano više hiljada ljudi i na desetine ih je bilo na poligrafu, ali da su ubice ostale neotkrivene.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA  

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading