IZBOLI GA NI KRIVOG NI DUŽNOG Policija intenzivno traga za napadačima na grupu mladića kod beogradskog parka "Manjež"
Rina

Prema prvim informacijama iz istrage, mladića, koji je bio u društvu nekoliko prijatelja, napali su "skinhedsi", koji slove za grupaciju koja ne voli baš gej populaciju i Rome.

Navodno, napadači su bili obučeni u crne kožne jakne na kojima su imali ambleme srpske zastave i lobanje, a na nogama crne "martinke" sa ekserima.

- G. U. je uboden nožem u plećku. Osim njega, napadnuti su i U. G, Đ. Đ. i I. P. Sve se odigralo kao na filmu. Mladići su, možda pola sata posle ponoći, mirno šetali, kada su naišli na "skinse". Ovi su ih vređali, a onda nasrnuli na svu četvoricu, a pre svega na G. U. Dobro su ih pretukli, a jednog i izboli nožem. Onda su pobegli - priča jedan od očevidaca nemilog događaja.

Ferdi Jašari optužen da je ubio petomesečnu bebu udarcima u Zemunu! - Alo.rs

Na lice mesta ubrzo je stigla policija, kao i Hitna pomoć.

- Dvojica povređenih su prevezeni u Urgentni centar. G. U. ima teške telesne povrede, ali nije životno ugrožen. Povređeni Đ. Đ, koji je napadnut razbijenom flašom, nakon pregleda je upućen na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju.

Ovo nažalost, nije prvi put da pripadnici LGBT populacije budu na meti napadača, bilo da je reč o "skinhedsima", ili o navijačima.

USMRTILI MAKSU I DUŠANA

Napadi "skinhedsa" koji su se tragično završili bili su ubistvo poznatog srpskog glumca Dragana Maksimovića Makse, kao i trinaestogodišnjeg Dušana Jovanovića.

Kobnog dana 2000., pripadnici pomenute grupe, inače i navijača FK Rad, pretukli su Maksimovića u centru Beograda, na Zelenom vencu, mislići da je, zbog tamnije puti, romske nacionalnosti. Od zadobijenih povreda je preminuo, a njegove ubice nikada nisu nađene.

U Beogradskoj ulici, 8. oktobra 1997. "skinsi" su nasmrt pretukli Dušana Jovanovića. Tog dana mali Dušan je napadnuti dok je išao u prodavnicu da kupi flašu soka. "Skinsi" su ga napali sa leđa, bacili na beton i martinkama, udarali u stomak, rebra i glavu. Jedan od huligana je potom odvalio komad oluka i njime dotukao dečaka. Maloletni napadači su osuđeni na po 10, ali su pušteni posle izdržanih 6,5 godina zatvora. 

Teška nesreća u Zaječaru! - Alo.rs

 

Tako je, podsetimo, 2016. godine, u sred dana u centru Beograda, napadnut LGBT aktivista i organizator "Parade ponosa" Boban Stojanović. On je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da mu dobacuje "pederu". Nakon toga prišao je Stojanoviću, počeo da mu se unosi u lice, da bi ga na kraju snažno udario pesnicom u telo i glavu.

I pripadnice "slabijeg pola" bile su na meti napadača. Tako su četiri devojke, među kojima i aktivistkinja "Labrisa" Dragoslava Barzut, najpre grubo izvređane u jednom beogradskom kafiću, a zatim ih je napadač udarao jednu po jednu. Zatim je na njih nasrnuo i drugi mladić, a jedna od devojaka je zadobila povredu glave i izbijen joj je zub, dok su drugoj povredili kičmu i "zatvorili" oko. Barzutova je udarena stolicom u glavu, a samo jedna devojka prošla je bez povreda jer se sakrila iza frižidera.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading