NEZAPAMĆEN UŽAS U VRTIĆU U ZEMUNU Šestogodišnjaci silovali vršnjaka?!
Foto: Printscreen/Foto: Grad Beograd

Grupa roditelja čija deca idu u jednu predškolsku ustanovu u Zemunu, prijavili su policiji navodno vršnjačko i seksualno uznemiravanje. U prijavi se, između ostalog, navode sumnje jednog oca da su dvojica šestogodišnjaka njegovog sina silovala u toaletu!

- Imamo osnovane sumnje da se među decom pomenutog vrtića dogodilo seksualno uznemiravanje među vršnjacima predškolske grupe, u kojem su dva dečaka zatvorili trećeg dečaka u toalet, pri čemu ga je jedan držao za ruke, dok mu je drugi stavljao svoje prste u anus, napravivši mu podlive u pomenutoj regiji - piše u prijavi.

NEZAPAMĆEN UŽAS U VRTIĆU U ZEMUNU Šestogodišnjaci silovali vršnjaka?!

Foto: Alo.rs

 

Ova grupa roditelja izrazila je sumnje da su ista dva dečaka na identičan način napastvovala još jednog vršnjaka. Kako objašnjavaju, poslednjih mesec dana on ne dozvoljava roditeljima da ga obrišu posle velike nužde i odbija da priča na ovu temu, zbog čega su otac i majka zabrinuti da je i on bio žrtva.

Tužilaštvo: Deca nisu krivično odgovorna, vaspitačica pod lupom

Nakon prijave roditelja, Odeljenje za maloletnike Višeg javnog tužilaštva u Beogradu ocenilo je da u ovom slučaju nema krivičnog dela iz nadležnosti VJT u Beogradu jer deca do 14 godina nisu krivično odgovorna.

- Zbog toga je naloženo policiji da obavesti Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu o ovom slučaju i da se preduzmu radnje u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivične odgovornosti vaspitačica u vrtiću. Takođe je naloženo da se izvesti prosvetna inspekcija kako bi preduzela mere iz svoje nadležnosti - navodi se u saopštenju.

 

Roditelji napominju da postoji još dece koja ne žele da razgovaraju na ovu temu ili roditeljima daju samo kratke i nepotpune odgovore. S druge strane, oni su optužili i predškolsku ustanovu da slučaj nisu prijavili nadležnom Centru za socijalni rad niti su prihvatili apel roditelja da se ovim povodom organizuje roditeljski sastanak.

Nakon prijave roditelja vrtić se obratio redakciji portala 24sedam koja je objavila prijavu.

- Nakon prijave roditelja o postojanju sumnji da je u grupi predškolaca primećeno neprimereno istraživanje polnih razlika predškolska ustanova je obavila pre svega individualne razgovore sa decom koja su bila akteri događaja, a zatim i individualne sastanke sa roditeljima te dece - navodi se u odgovoru uz apel da se „situacija posmatra objektivno“, u cilju izbegavanja etiketiranja dece, i neprimerenog davanja seksualne konotacije njihovom ponašanju.

- Na ovom uzrastu deca nisu svesna ozbiljnosti i prirode takvog istraživanja, a uloga nas odraslih je da ih blagovremeno usmerimo i edukujemo, između ostalog i sopstvenim primerom i kroz otvoren razgovor - piše u odgovoru.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading