HAPŠENJE U PANČEVU Vlasnik i vozač pustili da curi amonijak?!
Foto: Tanjug/Tanjug MGsi

Naime, u naselju Topola kod južne industrijske zone u Pančevu kasno uveče u četvrtak iz auto-cisterne je došlo do curenja amonijaka jer je ventil bio otvoren. Zbog toga su privedeni S. K. (33) kao vlasnik i odgovorno lice firme „Saga“, i N. B. (36) kao vozač cisterne. Oni su optuženi da su izvršili krivična dela izazivanje opšte opasnosti i oštećenje životne sredine.

Na sreću, vatrogasci su brzo došli, a jedan od njih je u roku od nekoliko minuta zatvorio ventil i sprečio teže posledice.

Policija i vatrogasci dobili su poziv u četvrtak oko 22.30 sati, a ubrzo su i stigli na lice mesta.

- Cisterni je prišao jedan od vatrogasaca i za svega pet minuta zatvorio ventil. Istraga će utvrditi kako je došlo do curenja. Da li je u pitanju ljudski faktor ili se radi o nezgodi. Tužilac je i dalje na mestu akcidenta – rekli su za medije prisutni u naselju Topola.

HAPŠENJE U PANČEVU Vlasnik i vozač pustili da curi amonijak?!

Tanjug Vladimir Đoković

 

Nakon zaustavljanja curenja, policija obezbeđuje mesto nesreće i zabranjen je pristup. Zbog provere stanja 10 osoba je sa bilo prevezeno u Opštu bolnicu Pančevo, a dve su na licu mesta dobile kiseonik.

Prema rečima direktora pančevačke bolnice Slobodana Ovuke, niko nije bio zadržan u bolnici.

- Više ljudi je imalo znakove panike, ali ni kod koga nije bilo trovanja. Dvoje je dobilo kiseonik, jer su se uplašili, i to im je pomoglo da lakše dišu. Svi su pregledani po protokolu i vraćeni kući - rekao je on, i dodao da niko nije imao realnu potrebu za medicinskom intervencijom.

Portparolka te bolnice Slađana Kovačević rekla je da je oko ponoći dovedeno u bolnicu i šestoro dece, ali su pušteni kući bez znakova akutnog trovanja amonijakom.

Inače, auto-cisterna je bila parkirana pored industrijskog koloseka koji nije javna pruga već industrijski kolosek koji pripada Azotari Pančevo.

Kašalj, bol u grudima, iritacija očiju

Amonijak (NH3) je industrijska hemikalija sa širokom primenom u sintezi plastike, eksploziva, veštačkih đubriva, azotne kiseline, insekticida, kao i u mnogim drugim oblastima. Razlozi za curenje mogu da budu eksplozija rezervoara ili kvarovi na sistemima za čuvanje i transport.

Simptomi trovanja amonijakom mogu uključivati kašalj, bol u grudima, kratak dah i iritaciju očiju. U teškim slučajevima trovanje amonijakom može dovesti do respiratorne insuficijencije, kome, pa čak i do smrti.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading