BEZ POGINULIH 1. JANUARA Stotinu zadržanih na trežnjenju, 2022. više stradalih nego protekle 3 godine
Alo!/M. Š.

Danas se završava četvorodnevno praznovanje, mnogi se vraćaju kući, što znači da će biti i frekventniji saobraćaj. I naši ljudi iz inostranstva, koji su praznike proveli u Srbiji, putuju u zapadnoevropske zemlje.

Za sada nisu primetne veće gužve na auto-putu kroz Beograd, ali će se to verovatno promeniti tokom dana. Očekuje se i povećan intenzitet saobraćaja od svih zimskih turističkih centara, kao i povećan broj stranih državljana koji su u tranzitu kroz našu zemlju.

Zbog magle, vidljivost je smanjena na pojedinim putnim pravcima, pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka, navodi se izveštaju preduzeća "Putevi Srbije", koje apeluju na učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu kretanja.

"Vidljivost smanjena i do 30 metara"

Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao je da je sada bolja situacija na auto-putevima, ali apeluje na vozače da obrate pažnju, prilagode vožnju i brzinu u zonama graničnih prelaza jer je vidljivost zbog magle smanjena.

Detalji sukoba maloletnika u Bačkoj Palanci: Jedan dečak zadobio teške telesne povrede - Alo.rs

"U zoni graničnih prelaza, smanjena je vidljivost do čak 30 metara, što ukazuje da treba smanjiti brzinu, naoružati se strpljenjem, jer su granični prelazi po pravilu u ovom periodu zagušeni većem brojem vozila", objašnjava Belencan, ističući da vozači treba da imaju strategiju putovanja.

Belencan navodi i da je u pravcima zimskih centara, poput Zlatibora i Kopaonika povećan broj kontrola, ističući i da će saobraćaj biti pojačan iz tih pravaca.

"Tri hiljade saobraćajnih policajaca, angažovano je dnevno da bi se vršila kontrola, regulisanje i vršenje uviđaja saobraćajnih nezgoda na teritoriji Srbije. Planovima smo predvideli da se pojačaju saobraćajnice", dodaje gost Jutarnjeg programa.

REZULTATI SE ČEKAJU SVAKOG ČASA: U toku uporedna DNK analiza sumnjivih nalaza - Alo.rs

"Bez poginulih 1. januara"

Belencan je rekao i da je situacija, kada je reč o bezbednosti saobraćaja na početku godine, znatno povoljnija.

"Proteklih godina, 1. januara, bilo je i po troje mrtvih u saobraćajnim nesrećama, dok je ovaj 1. januar prošao bez poginulih. Došlo je i do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i povređenih", navodi Belencan.

Dodaje da se, ipak, juče desila saobraćajna nesreća u Batajnici u kojoj je bilo poginulih.

Povećan broj nastradalih u protekloj godini

Belencan naglašava i da je tokom novogodišnje noći oko sto osoba provelo noć u prostorijama za zadržavanje jer su upravljali vozilima pod dejstvom drogom i alkohola, a da je preko 520 osoba zatečeno da upravljaju u alkoholisanom stanju.

Naglašava i da je prošle godine povećan broj stradalih u saobraćajnim nesrećama za 30 osoba u odnosu na protekle tri godine, napominjući da sve više stradaju mladi, u uzrastu od 15 do 30 godina, kao i da se povećao broj poginule dece.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading