SVIREPA LIKVIDACIJA Ovo je sedam neoborivih dokaza koji bi trebalo da pošalju Džonića na doživotnu robiju
Foto: Ilustracija

Goran, Gordana, Lidija Đokić su poslednji put viđeni u noći između subote i nedelje, 26. na 27. septembar, kada su iz sela Moravac, gde su bili kod Goranove majke na večeri, krenuli put Aleksinca, gde žive.

Tela porodice Đokić, pronađena su u subotu, 2. oktobra prošle godine, nakon šest dana potrage u ataru sela Moravac, gde su kobne večeri i bili u poseti Goranovoj majci.

Na putu do kuće njih je ubica presreo, oteo, a potom hicima iz pištolja hladnokrvno ubio. Nakon zločina, tela Đokića su spaljena, dok je njihov automobil odvezen na drugu lokaciju, 10 kilometara dalje, i tu zapaljen kako bi se prikrili tragovi.

Ubistvo Hadžića i Kožara na Krfu - Alo.rs

Ovo je 7 neoborivih dokaza

1. Na snimcima sa kamera u noći ubistva vidi se Džonićevo kretanje po reonu gde se dogodio zločin

2. Pronađen žuti skuter kojim ih je presreo u noći kada su ubijeni, a na kojem je snimljen u selu Tešica i sa kojim je navodno pobegao sa mesta zločina

3. Pištolj iz kojeg je tročlana porodica likvidirana pronađen je u kući njegove supruge Suzane Džonić u Aleksincu

4. Čaura pronađena u zapaljenom automobilu Đokića pripada pištolju pronađenom kod Džonića

5. Džonić naručio od majstora da mu napravi metalnu cev, a zapravo je to bio prigušivač, što je majstor potvrdio u tužilaštvu

6. Priznanica sa imenom i prezimenom Gorana Đokića nađena je u vreći koju je Džonić zakopao u dvorištu svog sina

7. Na novcu koji je pronađen nalaze se DNK tragovi ubijenog Đokića i osumnjičenog Džonića

Dedi i unuku određen pritvor, njegova ćerka očajna: Miloš došao da izjavi saučešće, u oči nas nije pogledao - Alo.rs

Podsetimo, nepravnosnažnim rešenjem Višeg suda u Nišu potvrđena je optužnica VJT protiv okrivljenog Gorana Džonića iz sela Moravac, opština Aleksinac zbog krivičnog dela teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija.

Viši sud je saopštio da nema mesta optužnici u odnosu na njegovog sina S.Dž, i da se protiv njega obustavlja krivični postupak bog teškog ubistva u pomaganju u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom i stavljanjem u promet oružja.

Više javno tužilaštvo optužnicu protiv oca i sina prvi put je podnelo Višem sudu na potvrdu 7. aprila ali je Viši sud vratio radi otklanjanja tehničkih nedostataka. Razlozi za vraćanje optužnice su bili u nejasnoće u utvrđenom činjeničnom stanju na kojima je akt zasnovan.

- U optužnom aktu su neprecizno navedene radnje Gorana Džonića koji je osumnjičen za egzekuciju tročlane porodice Đokić iz Moravca. Navedeno je da ih je on ubio ili u njihovom vozilu ili van njega, što znači da nije eksplicitno utvrđeno na koji način su usmrćeni, a što je suštinski bitno za njegovo optuženje. Navedeno je da ih je držao u strahu, te ih prinudio da postupaju po njegovim nalozima u noći ubistva ali nije precizirano na koji način, da li pretnjom, prinudom ili na neki drugi način. Iz tog razloga, optužnica je vraćena na doradu – naveli su tada naši izvori upoznati sa ovim slučajem.

Muškarac (37) iz Preševa napao Vranjanca ispred kafane, pa u njega uperio pištolj - Alo.rs

Optužni akt je posebno klimav u odnosu na Stefana Džonića koji ima nesporan alibi za noć ubistva jer je tada bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti jer je profesionalni vojnik. Svi ostali dokazi, uključujući i biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice. Međutim, tužilaštvo je odlučilo da ga tereti za pomaganje u teškom ubistvu zbog činjenice da je Goran koristio njegovu kuću da sakrije ukradeni novac ali i da ukloni tragove krivičnog dela.

- On se tereti da je svoju kuću stavio na raspolaganje ocu kako bi u garaži i dvorištu sakrio novac otet od žrtava te da se oprao u njegovom kupatilu. Međutim, nije uzeto u obzir da je Stefanova imovina Goranu bila dostupna i bez njegove saglasnosti. Ovo iz razloga što je plac na kojem je Stefanova kuća podignuta, Goranovo vlasništvo. Takođe, sasvim je očekivano da je Džonić imao ključeve sinovljeve kuće, naročito ako se uzme u obzir da je on dugo odsustvovao zbog prirode posla – objašnjeno je tada zbog čega optužnica nije potvrđena.

Izvučeno telo utopljenika iz Save - Alo.rs

Tužilaštvo je dopunjenu optužnicu ponovo podnelo 9. maja ove godine ali je Viši sud opet smatrao da nema dovoljno osnova da je potvrdi što bi označilo i početak suđenja za svirepi zločin i naložilo dopunu istrage. U postupku preispitivanja Viši sud je optužnicu vratio na dopunu istrage Višem javnom tužilaštvu. Više javno tužilaštvo je 14. jula ponovo saslušalo oba optuženika radi razjašnjenja stanja stvari. Goran Džonić je tada promenio iskaz, odnosno demantovao da su u ubistvu porodice Đokić učestvovali braća Aleksandar i Kostadin Milošević, koji su zbog njegovih optužbi u pritvoru proveli skoro šest meseci. S obzirom na to da je tvrdio da su mu dokazi koji ga terete podmetnuti, u sklopu dopune istrage 26. jula saslušani su i policijski službenici koji su učestvovali u pretresu njegove i kuće i imanja njegovog sina. Njihovo saslušanje takođe je demantovalo navode Gorana Džonića. Obavljeno je i sudskomedicinsko veštačenje predmeta pronađenih u kući Stefana Džonića koje je pokazalo da svi oni koji su u vezi sa zločinom upućuju na njegovog oca. Nakon dopunjene istrage VJT je ponovo podnelo optužnicu na potvrdu i to je ovog puta učinjeno.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading