ZAŠTO AUTOMOBILI GORE ČEŠĆE ZIMI Uzroci požara su prilično nejasni: Šta je ono što izaziva eksploziju?
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Požar ne nastaje zbog kratkog spoja, već zbog činjenice da se antifriz zapalio. Činjenica je da mnogi jeftini antifrizi ne samo da ključaju s povećanjem temperature, već se zapale otvorenim plamenom. To se može desiti ako su rashladni radijatori automobila začepljeni prljavštinom ili je poremećen protok vazduha, jer je vozač ugradio komad kartona ispred rešetke hladnjaka. Ušteda na antifrizu, plus želja da se motor brže zagreje, pretvara se u vatru.

Drugi uzrok požara mogao bi biti u improvizovanoj instalaciji vetrobranskog stakla. Vlaga i voda iz otopljenog snega postepeno počinju prodirati ispod njega. Ne zaboravimo da sastav "leve" tečnosti za pranje sadrži metanol, te je zapaljiv.

"Polo" se za par minuta pretvorio i veliku buktinju, vatrogasci stigli na lice mesta - Alo.rs

Sve se to pojačava tokom odmrzavanja, a voda sa dodatkom metanola obilno vlaži kablove koji prolaze ispod instrument table. Kao rezultat toga, dolazi do kratkog spoja, iskra pogađa zvučnu izolaciju i proces je započeo.

Treba obratiti pažnju na žice za "svetljenje", kao i na stanje baterije. Ako žice zaiskre kada su spojene, to će takođe dovesti do požara, ili čak eksplozije baterije, ako je stara.

Drama u Banatskom Karlovcu, niko ne sme da priđe (VIDEO) - Alo.rs

Vatru može izazvati i upaljač za cigarete u koji je priključen adapter za tri uređaja. Kineski adapteri to nekada rade. Kao rezultat toga, ne prijanjaju čvrsto uz kontakte utičnice upaljača, počinju se vrpoljiti i tresti na rupama. Kontakti se zagrevaju, iskra skače...

A ako je automobil zimi na ulici, onda mačke vole da se uvuku ispod haube da se zgreju. Probijajući se, drže se za ožičenje, ili ga čak potpuno izgrizu. Mogu čak i pregristi žicu za napajanje koja dolazi iz generatora. Kao rezultat toga, kada vozač upali automobil i krene, dolazi do kratkog spoja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading