IZMENA ZAKONA I PODZAKONSKIH AKATA Usaglašene mere za borbu protiv nasilja u školama
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Među predloženim merama su brojčano ocenjivanje vladanja od 5. do 8. razreda osnovne škole kao i odlaganje ispisivanja učenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak, do njegovog okončanja, saopštilo je resorno ministarstvo.

Školama će biti preporučeno da propišu Opštim aktom škole mere za upotrebu mobilnih telefona tokom nastave a među merama su povećanje broja pedagoga i psihologa u osnovnim školama, povećanje iznosa naknade za rad odeljenskih starešina, kao i donošenje Pravilnika o radu odeljenskih starešina.

Sudar autobusa i automobila kod Sajma - Alo.rs

Mere su pažljivo razmatrane, i naveo da će do 24. decembra biti definisan predlog akata koje je potrebno izmeniti kako bi se navedene mere sprovele, prenosi Tanjug.

U narednom periodu predstoji izmena zakona i podzakonskih akata, kao i finansijske analize i efekti za neke od mera koje je predložila Radna grupa.

Pre svih mera potrebna je pozitivna promena stava prema vaspitnom i preventivnom radu škole, roditelja i svih drugih društvenih faktora.

Predložena je i izmena Pravilnika o obavljanju društveno-korisnog rada kao i izmena Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi kada dođe do nasilja, posebno u delu koji predviđa da se nasilje prijavljuje i putem platforme „Čuvam te”.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading