SELJANI U PROBLEMU Sve više kradljivaca mesa, porodice ojađene!
Foto: RINA

Na početku zime i sezone svinjokolja, srpski seljaci sve učestalije se suočavaju sa krađom mesa iz njihovih pušnica i sušara. Reč je o stotinama kilograma sušenih rebara, slanine, kobasica, pršute, kostiju...

Tako su, pre nekoliko dana, kradljivci "ojadili" sušaru Branka Radojičića iz Bresnice kod Čačka i ukrali meso od dve krmače, koje su, pre klanja, bile teške po 150 kilograma.

Pre nego što su domaćinstvo Radojičića ostavili bez suvog mesa, lopovi su malo i prezalogajili. To dokazuju ostaci sitno iseckanog i još nedovoljnog sušenog mesa, ali i manji komadi slanine "sapunjare", jedan par kobasica i nešto suvih kostiju, koji su bili pod krovom, pa ih pljačkaši najverovatnije nisu mogli dohvatiti ili ih nisu videli.

Da su opljačkani preko noći, prva je saznala Brankova supruga Cana, koja je primetila da su vrata od sušare otvorena, a onda i da - mesa nema.
Branko je krađu odmah prijavio policiji, koja je izašla na lice mesta i obavila uviđaj. Za lopovima se intenzivno traga, a opljačkani domaćin kaže:
- Ne nadam se mnogo da će se ući u trag onima koji su, u samo jednoj noći, odneli trud i posao u koji smo moji ukućani i ja ulagali skoro godinu. Ovako nešto se u našem kraju nikada ranije nije dogodilo. Ne zaključavamo ni kapije, a kamoli sušare i pušnice, jer za to nije bilo potrebe. Da znam da su u pitanju nemaština i glad, pa da oprostim i alalim. Ovako, ko zna gde je sad stigla naša zimnina?!

Samo nekoliko dana pre pljačke u Bresnici, dogodila se slična i u kući Marka Jevtića iz Korenite, kod Loznice, kraj druma Loznica - Krupanj, nedaleko od skretanja za manastir Tronošu.
Ovog puta je kradljivac ili više njih, domaćinstvo "ojadio" za blizu pola tone sušenog mesa!
Slučaj je prijavljen lozničkoj policiji, koja je uradila uviđaj. Utvrđeno je da je opljačkanom domaćinstvu naneta šteta veća od 150.000 dinara, zbog čega su domaćin i njegovi ukućani očajni.

- Otac je otišao kod sestre u Švajcarsku i poneo tri pršute, koliko dozvoljavaju da se prenese i to je sve što smo dobili od naših zimina, jer ih nismo ni probali ove godine - priča Marko. - Krađu smo otkrili majka i ja kad smo ujutro pošli u sušaru da skinemo meso i kosti. Lopovi su isekli, verovatno makazama za armaturu, a onda pokupili sve iz sušare.
Advokat Krsto Bobot kaže da u ovakvim slučajevima lopovi nisu slučajno nabasali na nečiju sušaru ili pušnicu.

- Verujem da je u pitanju "tipovanje", kao i da su pljačkaši dobro znali gde idu, koliko mogu da odnesu i dobro zarade, znajući da je kilo slanine bar 10 do 15 evra - kaže Bobot. - Toliku količinu mesa ne može jedan čovek sam da ukrade. Reč je najverovatnije o dobro uigranoj ekipi, koja za kradenu robu verovatno ima i unapred dogovorenog kupca. Ređe su u pitanju prodavnice, a više preprodavci na tezgama na pijaci. Ukoliko ih uhvare, lopovima prete ozbiljne kazne za tešku krađu na drzak i nehuman način, za šta mogu biti osuđeni i do 10 godina. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading