IZ KANDŽI MAKROA SPASENO 1.000 DECE Srpska policija i Evropol razbili bandu trgovaca ljudima! (FOTO)
Foto: Evropol

Srpska policija je u saradnji s Evropolom i još 33 zemlje učestvovala u akciji hapšenja trgovaca ljudima koji su najmanje 910 osoba, mahom dece, terali na prostituciju, prosjačenje i različite vrste kriminala!

Kako navodi Evropol, specijalna opracija trajala je od 24. do 30 oktobra ove godine, a snage su udružili policija iz velikog broja zemalja, carina, imigracione agencije i agencije za graničnu kontrolu.

- Policajci su vršili posebne provere na granicama, autobuskum i železničkim stanicama i lokacijama koje su podložne eksploataciji, kao što su javne kuće, saloni za masažu, skloništa za porodice, skloništa za žrtve nasilja u porodici i bolnice. Takođe, nacionalni organi sprovodili su i preventivne akcije. Na primer, rumunske vlasti su sprovodile aktivnosti podizanja svesti i preventivne aktivnosti kako bi se identifikovale potencijalne žrtve trgovine ljudima na putu ka zemljama odredišta. Te aktivnosti su fokusirane na provere i kontrole lica i vozila, kontrole u oblastima za uličnu prostituciju i podizanje svesti o opasnosti od trgovine ljudima i eksploatacije - navodi Evropol.

Šta je sve zaplenjeno

- 106 komada oružja

- pola tone droge (heroin i kanabis)

- elektronska oprema

- 1,7 miliona evra

Britanske vlasti su takođe bile fokusirane na aktivnosti usmerene na seksualnu eksploataciju dece.

- Oko 20 procenata potencijalnih žrtava identifikovanih u Velikoj Britaniji bilo je maloletno - objašnjeno je u saopštenju.

Zajednički rad policija ih 34 zemalje, među kojima je i srpska, dovelo je do otvaranja 335 novih slučajeva protiv kirminalnih mreža usmerenih na trgovinu oružjem, drogom i ljudima.

Na brodu iz Brazila zaplenjen
kokain vredan 150 miliona €

Evropol je u saradnji sa policijom iz još nekoliko zemalja 30. novembra presreo brod koji je krenuo iz Brazila, a na kome je zaplenjeno 4,6 tona kokaina vrednog više od 150 miliona evra.

Evropol je naveo da je akcija sprovedena u saradnji brazilske, francuske i britanske policije, ali nisu navedeni dodatni detalji. Odredište kokaina zasad nije poznato.

Tokom akcije uhapšeno je 254 osoba, identifikovano 910 potencijalnih žrtava, 115 trgovaca ljudima. Zaplenjeno je 106 komada oružja, pola tone droge - uglavnom heroina i kanabisa - elektronska oprema i oko 1,7 miliona evra u gotovini.

Specijalnu operaciju sprovelo je 18.430 policajaca, otvoreno je novih 205 predmeta i otkriveno 2.476 ilegalnih ulazaka u zemlje.

Hrvat namamio
14 maloletnika

Kako je saopšteno, jedan od primera je identifikacija osobe osumnjičene za seksualno iskorišćavanje dece u Hrvatskoj.

- Osumnjičeni je mamio žrtve, uglavnom maloletne, putem društvenih mreža. Istražnim radnjama identifikovano je 16 žrtava, od kojih je 14 maloletno - dodaje Evropol.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading