U VIŠEM JAVNOM TUŽILAŠTVU FORMIRANA SLUŽBA Pomoć ženama koje trpe zlostavljanje
Više javno tužilaštvo u Beogradu

"U rad Službe uključeno je šest kontakt tački u osnovnim javnim tužilaštvima, na području stvarne i mesne nadležnosti u Beogradu, konkretno u Prvom, Drugom i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i u osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu, Lazarevcu i Mladenovcu", navode iz Višeg Tužilaštva.

Pronađeno sedam iregularnih migranata - Alo.rs

Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku.

U cilju infomisanja žrtava, služba je otvorila mejl adresu na koju se žrtve mogu obratiti podrskazrtvama@bg.vi.jt.rs. Obezbedila je flajere sa kontakt podacima svih kontakt tačaka u osnovnim javnim tužilaštvima, kao i osnovnim informacijama o tome šta je rodno zasnovano nasilje i koja su prava i obaveze žrtava tokom krivičnog postupka.

Inače tokom pružanja podrške žrtvama rodno zasnovnog nasilja će, pored ostalog, biti predočeno šta sve podrazumeva uloga svedoka i oštećenog lica, ko su stranke u krivičnom postupku, kako izgleda svaka faza postupka, biće im objašnjeni pravni termini, kao i predočene informacije o njihovim pravima i obavezama i specijalnim vidovima podrške koje pružaju organizacije civilnog društva i druge institucije na području Grada Beograda.

Maloletnik (17) pretio nožem prodavačici - Alo.rs

U tom smislu lice koje bude ispitano kao svedok ili oštećeni ima pravo da razmatra spise predmeta, predmete koji služe kao dokaz, kao i da bude obavešteno o odbacivanju krivične prijave ili odustanku javnog tužioca od krivičnog gonjenja.

Takođe ima pravo da bude obavešteno o ishodu postupka i da mu se dostavi pravosnažna presuda.

Iz Višeg Tužilaštva ukazuju i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži da joj se dodeli status posebno osetljivog svedoka.

"Takvom svedoku ne mogu direktno da se obraćaju ili postavljaju pitanja ni okrivljeni, niti njegov branilac (advokat), već to tokom saslušanja može samo tužilac, kojem svedok/oštećeni isključivo daje odgovore", navode iz Višeg Tužilaštva.

Pančevac pozvao policiju i rekao da će ubiti suprugu i tasta - Alo.rs

Pored toga, žrtva ili svedok sa ovim statusom, imaju pravo na punomoćnika po službenoj dužnosti koji se stara o njihovim pravima tokom postupka, a troškove njegovog angažovanja snosi država.

Važno je naglasiti da se svedocima sa ovim statusom može omogućiti da iskaz daju u posebnim prostorijama tužilaštva ili suda, ili putem video linka, bez prisustva okrivljenog i njegovog branioca.

Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim, a takođe im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz.

"Naglašavamo i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži da bude obaveštena o izlasku učinioca iz zatvora nakon što izdrži kaznu", napominju iz Višeg Tužilaštva.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading