NASILNI UČENICI IZ TRSTENIKA IDU NA SUD Evo koja kazna čeka maloletnike za maltretiranje profesorke na času!
Printscreen

Izvinjenje profesorki koju su maltretirali ili uključenje u humanitarni rad samo su neke od sankcija koje prete dvojici maloletnih učenika Tehničke škole u Trsteniku, a protiv kojih je Više javno tužilaštvo u Kruševcu podnelo Višem sudu u Kruševcu zahtev za pokretanje pripremnog postupka u pravcu krivičnog dela zlostavljanje i mučenje, izvršenog u saizvršilaštvu.

Naime, za ovo krivično delo je Krivičnim zakonikom predviđena kazna zatvora do jedne godine, ali pošto je reč o starijim maloletnicima, oni se gone po Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, objasnio je za medije advokat Nemanja Injac.

- Imajući u vidu da su u pitanju maloletnici, za ovo delo im se ne može izreći kazna maloletničkog zatvora, već vaspitni nalog (ako su ispunjeni uslovi: priznanje krivičnog dela od strane maloletnika i njegov odnos prema krivičnom delu i oštećenom.). Vaspitni nalozi mogu biti poravnanje sa oštećenim radi naknade štete izvinjenjem ili potrebnim radom; redovno pohađanje škole; uključivanje, bez naknade u rad humanitarnih organizacija ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja; podvrgavanje odgovarajućem ispitivanju i odvikavanju od zavisnosti izazvane upotrebom alkoholnih pića ili opojnih droga; uključivanje u pojedinačni ili grupni tretman u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi ili savetovalištu - navodi Injac.

Dodaje da se starijim maloletnicima za učinjena krivična dela mogu izreći i vaspitne mere koje mogu biti:

- Sudski ukor i posebne obaveze (da se izvini okrivljenom, da se uključi u humanitarni rad, da se uključi u određene sportske aktivnosti); mere pojačanog nadzora od strane roditelja, usvojioca ili staraoca, ali i zavodske mere (upućivanje u vaspitnu ustanovu, upućivanje u vaspitno-popravni dom).

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (2)

Loading
ljubica

05.12.2022 11:40

Ovo je jedinstven slučaj da je izmaknuta stolica zlostavljanje i mučenje. A ona boluje već mesec dana. Ja sam pala u autobusu ne na zadnjicu nego na lice, razbila slepoočnicu. oderala kolena i cevanicu i uganula ruku. U urgentnom centru mi stavili dve kopče, previli oderotine, ruku imobilisali elastičnim zavojem dali šta treba da kupim. Bio je petak u subotu sam ležalau nedelju se već pridigla i ne mogu da se setim da li sam u ponedeljak ili utorak išla na posao.

Marko S

05.12.2022 15:04

Moguce kazne za starije mololetnike su prilicno smesne. Na primer ukor. Zbog ukora ce se "mnogo potresti" svaki od ove trojice delikvenata. A sta je sa kaznama za neodgovorne roditelje? Oni su krivi za lose vaspitanje dece a ne drzava koja mora da ispravlja njihove propuste. I jedno pitanje: jel' se onaj treci prestupnik, koji se ispisao, "spasio" od kazne?!