PAO ZVICEROV ŠEF TITO! Operacija "Pustinjsko svetlo": Gospodari droge uhapšeni u Dubaiju
printscreen/Europol

U zajedničkoj akciji šest zemalja, u koju su bili uključeni Evropol i američka DEA, razbijen je „superkartel“ koji je kontrolisao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi! Ova kriminalna organizacija poslovima je upravljala iz Dubaija, gde je uhapšen i Edin Gačanin, zvani Tito, jatak Radoja Zvicera!

Kako je juče saopštio Evropol, operacija nazvana „Pustinjsko svetlo“ trajala je dve godine. Tokom istrage uhapšeno je 49 osumnjičenih, a poslednja serija racija širom Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata odvijala se između 8. i 19. novembra. U ovom periodu policija je zaplenila više od 30 tona droge!

PAO ZVICEROV ŠEF TITO! Operacija

Printscreen

 

Hapšenja su izvedena u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Dubaiju. Od 49 uhapšenih njih sedam se smatra gospodarima droge. Jedan je uhapšen u Španiji, a čak šestorici lisice su stavljene u Dubaiju. Među njima je i Edin Gačanin zvani Tito, Sarajlija koji se smatrao šefom balkanskog kartela.

Evropol je objavio i fotografije i snimak hapšenja u Španiji i Dubaiju. Na njemu se vide luksuzni automobili, skupocene vile, novac, satovi i druge dragocenosti koje su šefovi kartela kupovali novcem od droge.

Gačanin je uhapšen po nalogu holandskog tužilaštva. Sumnjiči se za šverc ogromnih količina kokaina, ali i osam tona sirovine za proizvodnju amfetamina. Sirovine za proizvodnju droge stizale su preko luke Antverpen, a krajnje odredište im je bila firma u Holandiji. 

Pablo Eskobar iz Evrope

Kako su mediji ranije pisali, Gačanin je organizovao nabavku kokaina na području Perua od četiri različite kriminalne grupe iz mesta Trujilo, koje posluju odvojeno.

- U svakoj od njih on je imao jednu osobu od poverenja sa prostora bivše Jugoslavije čiji je zadatak da organizuje nabavku i pripremu za krijumčarenje kokaina u Evropu - navedeno je u jednom od 

policijskih izveštaja u čije su sačinjavanje bili uključeni i istražitelji DEA i holandske policije, koji su Gačanina nazvali „Pablo Eskobar iz Evrope“.

Za Titovu kriminalnu organizaciju vezuje se i kavački klan Radoja Zvicera. Španski mediji su krajem prošle godine objavili da „kavčani“ uzgojem marihuane finansiraju transport velikih količina kokaina s balkanskim kartelom kojim rukovodi Tito. U medijima se spekulisalo da su upravo Titovi ljudi pružili utočište Zviceru nakon što je pobegao iz Crne Gore posle hapšenja Veljka Belivuka u Beogradu!

Tito je veći deo života proveo u Holandiji i tamo je stupio u kontakt s bitnim osobama iz podzemlja. Povezan je s italijanskom Kamorom i sa članovima irske porodice Kinahan. Vođa Kamore Rafaele Imperijale uhapšen je prošle godine upravo u Dubaiju. U ovom gradu utočište je našao i Danijel Kinahan, moćni bos iz Irske. Svetski mediji su, povezujući Titov klan, Kamoru i Kinahana, ovaj kartel prozvali superkartelom.

Pratite najnovije  VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading