SUĐENJE U NIŠU ZBOG UBISTVA Grujić tvrdi da mu je brat umro zbog pilula, a negira da ga je udavio golim rukama!
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nišlija Milan Grujić (45) optužen da je u noći između 5. i 6. maja ove godine krvnički pretukao pa udavio svog brata Sašu Grujića (52) u njihovoj porodičnoj kući u Požarevačkoj ulici u Nišu, na glavnom pretresu u Višem sudu u Nišu negirao je da je počinio taj zločin.

Grujić je istakao da je njegov brat preminuo prirodnom smrću jer je pao nakon što je popio više tableta bensedina s obzirom da je bio pod psihijatrijskom terapijom.

- Oko devet sati  uveče smo legli kako bi gledali film, ali se Saša mnogo vrpoljio u svom krevetu, zbog čega sam odustao od filma i otišao u svoju sobu u nameri da tamo spavam.  Dvadesetak minuta kasnije čuo sam da je nešto palo, izašao sam iz sobe i u hodniku video brata kako leži na podu u hodniku. Uhvatio sam ga rukama ispod mišica i odneo do kreveta. Bio je bled, nije ništa govorio, ali su mu oči bile otvorene - opisao je Milan navodne događaje u noći kada mu je brat preminuo.

Kazao je da je zvao Hitnu pomoć ali da su oni odbili da dođu.

- Kada sam oko 3,30 časova ustao da pogledam kako je Saša zatekao sam ga sa zatvorenim očima, nije disao, bio je bled, a ispod očiju je pomodreo. Uplašio sam se, počeo sam da ga drmusam, da ga šamaram, probao sam da mu dam veštačko disanje, masirao sam mu srce, ali već je bio mrtav. Uplašio sam se i pozvao komšiju koji je u toku popodneva bio kod nas.

Brata sam odmah presvukao, jer sam se setio kako nam je mrtvozornik rekao kada nam je majka umrla da je što pre presvučemo, da se ne bi ohladila pa da moramo da joj lomimo ruke. Bratovljeve stvari sam bacio u kantu za đubre ispred kuće, jer su bile mokre, on se umokrio dok je ležao na krevetu. Nisam imao nameru da ništa prikrijem - branio se optuženi za bratoubistvo.

Na pitanje sudije i zamenika Višeg javnog tužioca, zbog čega nije odmah pozvao Hitnu pomoć nego komšiju, Grujić je rekao da se uspaničio i da nije znao šta da radi.

- Kada sam pozvao Hitnu pomoć i rekao im da mi je brat preminuo, oni su mi kazali da moram da zovem mrtvozornika.  Mrtvozornik je došao, a za njim i policija, odveli su me u službene prostorije i saslušali. Otišao sam zatim u radnju sa pogrebnom opremom kako bih bratu pripremio sahranu a zatim u Zavod za sudsku medicinu radi izdavanja potvrde o smrti. Tamo sam uhapšen pa ne znam ni ko mi je brata sahranio - pričao je Milan.

Priznao je da je sa bratom ima nesuglasice ali da su u načelu bili u korektnom odnosu.

- Dok nam je majka bila živa nismo se svađali, u kući je bilo sve u redu. Jedno vreme je bio u duševnoj bolnici, pio je bensedine ponekad i više od propisane doze ali sam mu ja to dozoljavao jer je bio uznemiren- pričao je Milan.

Međutim, nije mogao da odgovori na pitanje suda otkud njegovom, sada pokojnom bratu povrede po telu, pored onih na vratu, koje su otkrivene prilikom obdukcije. Za povrede na vratu, rekao je da su možda nastale dok je brata drmusao i pokušavao da mu da veštačko disanje.

Komšija Grujića, Srđan Velimirović, kazao je na sudu da je popodne proveo u njihovoj kući, družeći se sa njima i pijući pivo, ali da ništa nije ukazivalo na tragediju. Rekao  je i da su braća, nakon smrti roditelja živela sama i izdržavala se od porodičnih penzija. Velimirović je kazao  da je ranije viđao da Milan povremeno šamara Sašu, nezadovoljan što ovaj nije održavao ličnu higijenu.

Milan je optužen da je ubistvo počinio u stanju “bitno smanjene uračunljivosti”. Obdukcijom je utvrđeno da je Saša zadobio višestruke povrede glave vrata i lica, od krvnih podliva i oguljotina, pa do preloma roga grkljanske hrskavice.

Grujić je optužen da je učinio krivično delo ubistvo iz čl. 113 Krivičnog zakonika za koje je propisana kazna zatvora od pet do 15 godina.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading